Доступність посилання

ТОП новини

Угорські ЗМІ: «Нафтогаз» створить регіональну газонакопичувальну систему поблизу угорсько-українського кордону


В Угорщині в часописі Világgazdaság («Світова економіка») з’явилась сьогодні інформація про відкриття торговельного представництва «Нафтогазу України» в Будапешті, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Це угорське видання наводить слова очільника української філії Ігора Мажара про те, що першочерговою метою представництва «Нафтогазу» в Будапешті є нарощування обсягів газу з Західної Європи в Україну через створення регіональної газонакопичувальної станції, а також пожвавлення співпраці у нафтовій сфері.

Крім Угорщини та Австрії, в цьому проекті також зацікавлені Словаччина і Польща, заявив Ігор Мажар.

Після припинення реверсу газу з Угорщини в Україну прем’єр-міністр цієї країни Віктор Орбан запевнив 8 жовтня в Мілані канцлера Німеччини Анґелу Меркель, що Угорщина, щоб не дратувати Росію, готова відновити поставки газу в Україну, що надходитиме з Північної Європи та деяких інших країн, з 1 січня 2015 року.

За словами Ігора Мажара, середня ціна за тисячу кубометрів такого газу становитиме орієнтовно 350 доларів, хоча не виключається і деяке зменшення розцінок.

До нової газонакопичувальної системи поблизу угорсько-українського кордону, пише Világgazdaság, газ надходитиме з альтернативних джерел, у тому числі скраплений газ із Польщі, а також поставки з Туркменистану та Азербайджану.

Водночас нові можливості співпраці відкриваються у цій сфері для українського «Нафтохіму», угорського нафтогазового концерну MOL та австрійської компанії OMV, хоча список регіональних парнерів не є обмеженим, стверджує Ігор Мажар.

Він також переконаний у недоцільності прокладання російського трубопроводу «Південний потік», оскільки, на думку Мажара, потужності «Північного потоку» нині використовуються всього на 55 відсотків, газопроводу з Росії через Білорусь і Польщу – заледве на 48%, а газопровід, прокладений через Україну, завантажений на 70 відсотків.

Керівник торгового представництва «Нафтогазу України» в Будапешті застеріг ЄС від небезпеки появи, крім вже наявних старих і недавно збудованого «Північного потоку», ще однієї «труби» «Газпрому» на Півдні Європи, якими Росія «стисне Європу за горло», цитує Ігора Мажара Világgazdaság.

XS
SM
MD
LG