Доступність посилання

ТОП новини

«Донбас обирає»: 31 кандидат – ознака демократичних процесів?


Другий день інформаційного марафону «Донбас обирає», спільного проекту «Громадського телебачення Донеччини» і Радіо Свобода, пройшов у студії міста Слов’янська. Глядачі мали можливість у прямому ефірі поспілкуватися з кандидатами у депутати Олегом Зонтовим від «Блоку Петра Порошенка», Сергієм Савченком від Радикальної партії Ляшка і самовисуванцем Володимиром Ландіком. По скайпу до дискусії також долучився журналіст Артем Фурманюк.

Кандидат у депутати від «Блоку Порошенка» Олег Зонтов розповів про свої близькі відносини з містом Слов’янськ, де він живе вже близько 10 років, а протягом кількох останніх днів виконує обов’язки секретаря міської ради. Більше того, він відмітив, що, якщо постане такий вибір, він залишиться на своїй посаді у Слов’янську. А балотується у народні депутати він за ініціативою президента України Петра Порошенка.


Під час президентських виборів у травні Зонтов був довіреною особою тоді ще кандидата у президенти Порошенка по 47-му округу.

«Я не маю права підвести президента, – сказав кандидат. – Зазвичай висування всіх кандидатів (у депутати) затверджується керівниками партій. За моєю інформацією, коли Порошенко перед з’їздом переглядав списки, то виникло питання: «Де Зонтов?»

За словами кандидата, виборці, з якими він спілкується, найбільше переймаються отриманням компенсацій за шкоду, завдану під час бойових дій. Так само їх хвилює близька зима – чи буде опалення і, якщо так, як опалювати частково зруйновані будівлі?

Із ведучим марафону, журналістом Радіо Свобода Дмитром Шурхалом Зонтов також обговорив причини того, чому деякі слов’янські кандидати у депутати спекулюють темою сланцевого газу, адже його у місті не видобувають, а компанія Shell, з якою такі домовленості раніше існували, відмовилася від розробки копалини у районі Слов’янська.

За словами кандидата, «антисланцевий рух» у місті очолювали, серед інших, представники Комуністичної партії. Вони користувалися підтримкою серед старшого покоління, якого в місті майже половина – з приблизно ста тисяч мешканців 42 тисячі стоять на обліку ветеранських організацій, повідомив Зонтов. Саме через те, що ця тема хвилювала велику кількість населення, нею продовжують спекулювати.

Наприкінці розмови Зонтов зазначив, що найбільше електорат наразі лякає кількість кандидатів у депутати – 31, на відміну від 10 на минулих виборах. «Це не дасть того, чого домагається наш президент – єднання», – сказав кандидат.

Тим не менш, велика кількість кандидатів, вважає Зонтов, підкреслює початок демократичних процесів у країні. «У виборному процесі вже почали приймати участь люди не тільки від партій, блоків або чисто технічні, а й за велінням совісті», – вважає він.

Нам просто треба жити згідно з прекрасними українськими законами – Сергій Савченко

До студії також завітав кандидат від Радикальної партії Ляшка Сергій Савченко. «Всі ми люди і всі ми хочемо красивого життя» – так почав кандидат у депутати презентацію своєї передвиборної програми. Щоб досягти цієї мети, на думку Савченка, треба, по-перше, «відірвати чиновників від годівниці» і домогтися прозорого бюджету, контролювати який зможе громада.

«Нам просто треба жити згідно з нашими законами. Закони у нас прекрасні в Україні», – сказав він.

У минулому депутат Слов’янської міської ради від Партії регіонів, Савченко розповів, чому колишній владі не вдалося провести реформи, які вона обіцяла. «Низи хотіли, верхи не могли», – сказав він. Проблема, на його думку, полягає в тому, що не все фінансування залежить від місцевих громад, саме тому Савченко є прихильником децентралізації.

Разом із журналістом Дмитром Шурхалом кандидат обговорив такий собі вакуум, який з’явився у регіоні після зникнення Партії регіонів, адже саме на Донеччині її підтримували чи не найбільше в Україні. «Люди дійсно вірили, і досі певні верстви вірять, що ця партія була створена для захисту регіонів. На мою думку, на сьогоднішній день альтернативи Партії регіонів на Донбасі немає», – сказав Савченко. Він додав, що судити партію по її верхівці не варто.

Кандидат розповів, що під час спілкування з електоратом його найчастіше питають про інших членів партії Ляшка, адже вона є відносно новою і люди не знають практично нікого з її членів, окрім харизматичного лідера.

Савченко закінчив розмову оптимістичним висновком щодо цьогорічних виборців. «З’являється впевненість, що вони зможуть на щось вплинути на виборах. Ще більше, я впевнений, це розкриється на місцевих виборах наступного року», – сказав він.

Журналістів варто люструвати – Ландік

Глядачі «Донбас обирає» також побачили інтерв’ю засновника «Громадського телебачення Донеччини» і ведучого телепроекту Радіо Свобода «Донбас.Реалії» Олексія Мацуки з самовисуванцем Володимиром Ландіком.

У розмові він згадав про захоплення його медіахолдінгу «ІРТА» у березні, а також про те, як тоді ще кандидат у президенти Порошенко у рамках передвиборчої кампанії попросив співробітників «ІРТА» відвезти його в Іловайськ для прямого ефіру, після якого місцеві жителі, за словами Ландіка, побили журналістів. Порошенко ж із охоронцями, за його словами, поїхав.

«У травні, коли був день журналіста, хоч би хто подзвонив з адміністрації, привітав. Забули, кому воно треба», – сказав Ландік.

Обговорив кандидат у депутати і Олександра Єфремова, колишнього голову ОДА Луганщини та лідера фракції Партії регіонів. Ландік вважає, що за Єфремова ніколи не голосували. «Це все вкидувалося, технології», – заявив він.

Ландік також засудив деякі методи агітації кандидатів у депутати, зокрема видавання грошей чи пайків. На йогу думку, такі методи продовжують бути популярними серед населення через те, що країна не займається патріотичним вихованням.

«Населення наше, кажуть, продає майбутнє дітей, продає батьківщину. Та нічого воно не продає. Воно батьківщину, грубо кажучи, в труні бачило. Вони не продають батьківщину. Вони її не мають», – сказав він.

Пожурив Ландік і проплачених журналістів, яких, на його думку, варто також люструвати.

Останнім гостем другого дня марафону був журналіст Артем Фурманюк, який обговорив свою статтю «Час єднатись»? Про вибори в зоні АТО», опубліковану на сайті Радіо Свобода. Він стверджує, що на Донбасі ні революція, ані війна не принесли змін. «Яскраві передвиборні баталії сьогодні повністю поступилися місцем підкилимним домовленостям, які системно практикуються на місцях партіями влади – нової київської або старої регіональної. Ні про яку чесну конкуренцію мова не йде», – заявляє він.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG