Доступність посилання

ТОП новини

Конфігурація нової парламентської коаліції вже відома – експерт


Президент Петро Порошенко (праворуч) і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, архівна фотографія
Президент Петро Порошенко (праворуч) і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, архівна фотографія

Київ – Українці ухвалили смертельний вирок Компартії, надали кредит довіри владі та проголосували за європейський вибір. Так президент Порошенко оцінив результати позачергових виборів до Верховної Ради. З оцінками голови держави погоджуються і експерти. Також вони припускають, що тепер до парламентської коаліції, крім «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту» та «Самопомочі», можуть долучитися і «Свобода», «Батьківщина» та «Радикальна Партія».

Президент України Петро Порошенко вважає доцільним формування парламентської коаліції у складі його політичного боку і партії «Народний фронт». Про це сам глава держави написав у своєму «Twitter», після оприлюднення результатів екзит-полу щодо виборів у Верховну Раду.

Також Петро Порошенко у своєму відео зверненні до українців заявляє, що виборці завдали удару «по п’ятій колоні».

Народний суд, вище якого лише суд божий, виніс смертний вирок Комуністичній партії України. Вперше за 96 років в українському парламенті не буде комуністів
Петро Порошенко

«Понад три чверті виборців, які взяли участь у голосуванні, потужно та безповоротно підтримали курс України на Європу. Дуже важливий символічний підсумок: народний суд, вище якого лише суд божий, виніс смертний вирок Комуністичній партії України. Вперше за 96 років в українському парламенті не буде комуністів», – наголошує Порошенко.

Про практично безпрецедентний кредит довіри до влади з боку виборців говорять і експерти. Так політолог Володимир Фесенко зауважує, що громадяни проголосували за збереження тандему Порошенко-Яценюк. Якщо до результатів «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» додати відсотки «Свободи», яка також є частиною чинної влади, то їхній спільний результат буде більшим за 50 відсотків голосів виборців, зауважує Фесенко. Водночас він висловлює надію, що близькі результати партій Порошенка і Яценюка дозволять цим політикам уникнути «захмарних амбіцій» і водночас не опуститися до взаємних ревнощів та створити дієву парламентську більшість.

Політичні сили, які лише критикували інших втомили виборців – Фесенко

Конфігурація коаліції вже відома. Це – «Блок Порошенка», «Народний фронт», значна частина мажоритарників. Також долучаться «Самопоміч» і «Свобода». Чотири партії, як мінімум
Володимир Фесенко

«Конфігурація коаліції вже відома. Це – «Блок Порошенка», «Народний фронт», значна частина мажоритарників. Також долучаться «Самопоміч» і «Свобода». Чотири партії, як мінімум. Але можуть долучитися і «Батьківщина», і навіть «Радикальна партія Ляшка», – каже Фесенко.

Перемогли ті парті, які вдало потужно рекламувалися і вгадали настрій виборців, зазначає Фесенко. Водночас політичні сили, які лише критикували інших – втомили виборців, каже політолог. Нарешті Українці втомилися і від комуністів, наголошує він.

«Це все рівно, що руйнація пам’ятника Леніну у залі Верховної Ради України. І це відповідає нинішнім настроям і, безумовно, це – наслідок зміни структури електорату в країні», – зазначає Фесенко.

З тим, що час Компартії минув назавжди погоджується і політолог Тарас Березовець. Він зауважує, що 90 відсотків виборців віддали свої голоси партіям, які виступають за європейський вектор розвитку. Також виборці показали, що одних «нових облич» у партійних списках – замало для успіху на виборах, каже Березовець. Водночас, за його словами, виборці не дали жодній політичній силі монопольного права на формування парламентської коаліції.

У випадку з комуністами – це вже повний фініш – Березовець

Низький результат Тимошенко і Ляшка: падіння, яке вони розпочали, продовжиться далі, це – останній раз, коли вони потрапили у парламент
Тарас Березовець

«Майже на 100 відсотків Яценюк тепер залишиться прем’єром. В більшості будуть мінімум «Народний фронт» , «Блок Порошенка», «Самопоміч», можливо, «Свобода». Ляшко, Тимошекно і «Опозиційний блок» залишаться в опозиції. У випадку з комуністами – це вже повний фініш. Тігіпко не реанімується. А Гриценку, можливо, ще дадуть другий шанс тому. Тим більш, що наступні вибори все одно будуть достроковими. Ну і низький результат Тимошенко і Ляшка: падіння, яке вони розпочали, продовжиться далі, це – останній раз, коли вони потрапили у парламент», – припускає Березовець.

Загалом, незважаючи на високий градус агресії у суспільстві, конфлікти в окремих округах, спроби застосувати до виборців старі практики серед яких і підкуп, нинішні парламентські вибори є на багато більш демократичними ніж вибори 2012 року, адже з процесу практично був виключений такий чинник як адміністративний ресурс, зазначають експерти. Вони також сходяться на тому, що вибори до Верховної Ради України 2014 року визнають як у світі так і в Росії.

Водночас, лідер партії «Опозиційний блок» Юрій Бойко назвав нинішні парламентські вибори найбільш брудними за всю історію України щодо опозиції. Він заявив, що активістів «Опозиційного блоку» намагалися залякувати та переслідувати.

За даними Національного екзит-полу до Верховної Ради можуть потрапити 7 партій. За результатами опитування на виході з виборчих дільниць «Блок Порошенка» отримав 23,1 відсотка голосів виборців, «Народний фронт» – 21,2, «Самопоміч» – 13,4, «Опозиційний блок» – 7,6, «Радикальна партія» – 6,4, «Свобода» – 6,3, «Батьківщина» – 5,5 відсотків голосів виборців.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG