Доступність посилання

ТОП новини

Ревнощів між Порошенком і Яценюком не видно (світова преса)


Світова преса обговорює результати позачергових виборів до парламенту України. Деякі видання позитивно відгукуються про перемогу партій президента і прем’єр-міністра, інші обговорюють нагальну необхідність проведення реформ у державі.

Американська газета New York Times опублікувала позитивний відгук на результат позачергових виборів до українського парламенту. Видання пише, що голосування засвідчило, що українці, по-перше – хочуть бачити свою країну на проєвропейському шляху, а, по-друге – не хочуть, щоб одна людина домінувала в усіх аспектах політичного життя.

Україна в найближчому майбутньому матиме декілька дуже суворих місяців, коли урядові доведеться запроваджувати болючі економічні заходи.

Тим не менш, як пише видання, експерти покладають багато надій на новообраний уряд. Ба більше, дехто навіть називає Петра Порошенка та Арсенія Яценюка найбільш компетентними лідерами в історії сучасної України. Щодо суперництва, то слідів ревнощів між лідерами поки що не видно, пише газета.

Міжнародна новинна організація Christian Science Monitor пише, що Україна після виборів може нарешті очистити своє минуле і вилікувати своє майбутнє. Після демократичної революції, яка заручилася двома виборами цього року, перед владою країни постала дилема – покарати колишніх чиновників або пробачити, залежно від їхніх злочинів, особистого каяття або громадянської користі.

Україна поспішає позбутися корупції і будь-яких залишків авторитаризму. З одного боку, цей поспіх можна зрозуміти, але з іншого, нова влада мала б вчитися на помилках тих країн, які так і не змогли знайти баланс між покаранням попередніх керівників і необхідністю національного примирення.

Український закон про люстрацію безумовно зіткнеться з юридичними проблемами, хоча б через те, що торкається майже всіх цивільних службовців останніх років. Але, найголовніше, закон не мав би зробити внесок у подальший розпад країни, яка і без цього перебуває в конфлікті з сепаратистами.

Видання наголошує, що люстрація має брати до уваги не лише минулі дії людини, але і її міркування. Україну мають перебудовувати усі її громадяни.

Схожу проблему порушує і російська англомовна газета Moscow Times. Видання намагається відповісти на питання, чи допоможуть позачергові вибори в Україні знизити рівень корупції, яка заважає стійкому економічному розвитку країни і робить її вразливою перед хижим сусідом. На думку автора статті, відповідь на це запитання з’явиться вже за пару тижнів, тому що лише швидкі і рішучі дії, ухвалені одразу після голосування, будуть ефективними.

Україна на вірному шляху, вважає автор. Хоча між поглядами членів нового парламенту можуть бути деякі розбіжності, вони погоджуються на основному напрямку подальшого розвитку країни. Допомагає цьому, зокрема, і тиск із зовні – негативний із Росії і позитивний із Європи.

Реформи, пише видання, мають у першу чергу бути економічними і націленими на зменшення української залежності від олігархічної системи. Натомість потрібно стимулювати зростання у сфері малого бізнесу, адже нові підприємства призведуть до створення великої кількості нових робочих місць.

Наступний крок – судова реформа, адже для функціонування бізнесу потрібні незалежні суди, які допоможуть вирішувати конфлікти, які неминуче виникають у цій сфері. Не менш важливим для країни є прозорість і чесність ЗМІ, а також подальше стимулювання роботи різноманітних громадських організацій, які контролюють, чи відповідають дії чиновників вимогам народу.

Україна сьогодні – це радикально інша країна, порівняно з Україною рік тому. Але, щоб уникнути внутрішніх проблем, які підривають стабільність країни, вона має продовжувати себе реформувати, пише видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG