Доступність посилання

ТОП новини

Хто здійснив теракт у харківському патріотичному пабі?


Вибух у харківському пабі СБУ кваліфікувала як теракт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Вибух у харківському пабі СБУ кваліфікувала як теракт

У харківській лікарні швидкої та невідкладної допомоги перебуває шість потерпілих від вибуху в пабі «Стіна», що стався 9 жовтня. Про це повідомила заступник міського голови з гуманітарних питань Світлана Горбунова-Рубан. За її словами, серед шпиталізованих є чоловік із добровольчого батальйону «Золоті ворота». В Службі безпеки України сам вибух у рок-пабі «Стіна» кваліфікують як теракт. Директор пивного закладу закладення вибухівки пов’язує з патріотичною позицією персоналу і з волонтерською діяльністю співробітників, які допомагають тимчасовим переселенцям із Донбасу та військовим на фронтах.

У понеділок біля рок-пабу «Стіна» було тихо, навколо прибрано. З розбитих вікон видно понівечені стіни, пошкоджену барну стійку. У підлозі вибоїна від вибухівки. У приміщенні працюють слідчі.

А недільного вечора в пабі відпочивало з два десятки людей. Співробітники «Стіни» кажуть, що незадовго до спрацювання вибухівки хтось залишив сумку біля барної стійки. Спроби бармена розшукати господаря загубленої речі завершилися трагедією.

«Ми там сиділи піцу їли, а потім був вибух», – розповідає відвідувач рок-пабу Алі. Чоловік переконаний, що інформація про вибух газового балону є брехнею.

«Я думаю, це спеціальний вибух, щоб перелякати народ», – припускає Алі.

Директор пабу про проросійських активістів

Директор пивного закладу Михайло Озеров згодом заявив, що у приміщенні пабу ніякого газового обладнання не було. Закладення вибухівки біля барної стійки він пов’язує з пануючими патріотичними настроями в рок-пабі. Тут полюбляють із кухлем пива посидіти хлопці від ультрас та з «Правого сектору». До того ж від початку війни на Донбасі колектив безпосередньо допомагає вимушеним переселенцям та воякам української армії.

– Пане Озеров, Ви вважаєте, що цей вибух був із політичних мотивів?

Багато відвідувачів приходять, які збирають гроші, ми закуповуємо продукти переселенцям. Також збираємо кошти на армію

– Так. Ми збирали речі. Я багатодітний батько, у мене троє дітей, тому приймав зі Слов’янська, Донецька, Первомайського багато людей-переселенців саме з дітьми. Тому що я вважаю, що діти геть ні в чому не винні. Також, дуже багато відвідувачів приходять, які збирають гроші, ми закуповуємо продукти і відвозимо тим переселенцям, які живуть у готелях чи в гуртожитках. Також збираємо кошти на армію. Вважаю, що це був теракт. Далі все покаже слідство. Але конкуренції у цього закладу не було. На нас ніхто ніколи у бізнесі не тиснув.

У розмові з Радіо Свобода Михайло Озеров згадав, як кілька місяців тому до них у паб приходили проросійські хлопці шукати бандерівців.

Вони вривалися, шукали «бандер», перевіряли паспорти
Михайло Озеров

«Вони вривалися, шукали «бандер», перевіряли паспорти, переконавшись, що тут харківські, і йшли звідси», – каже директор пабу «Стіна».

Правоохоронні органи повідомляють: для розкриття резонансного злочину створена міжвідомча слідчо-оперативна група у складі досвідчених фахівців обласних управлінь: СБУ, прокуратури та МВС України.

Це терористичний акт, що потягнув за собою тяжкі наслідки
Віта Дубовик

«Службою безпеки України в Харківській області розпочато кримінальне провадження. Це терористичний акт, що потягнув за собою тяжкі наслідки. Хід розслідування перебуває на особистому контролі прокурора області», – поінформувала Радіо Свобода прес-секретар обласної прокуратури Віта Дубовик.

Поранення металевими предметами – віце-мер

У харківській міліції повідомили, що по допомогу медиків звернулися 13 людей із рок-пабу «Стіна».

За словами заступника міського голови Харкова, що опікується медичними питаннями, Світлани Горбунової-Рубан, у міській лікарні швидкої та невідкладної допомоги з опіками та з численними осколковими пораненнями перебуває шість жертв теракту.

Один молодий чоловік, що прийшов до лікарні, представився як рядовий добровольчого батальйону «Золоті ворота»
Світлана Горбунова-Рубан

«Один молодий чоловік, що прийшов до лікарні, представився як рядовий добровольчого батальйону «Золоті ворота». У всіх руки ноги цілі. Поранення металевими предметами», – повідомила Світлана Горбунова-Рубан.

На Харківщині цього ж дня, у неділю ввечері, намагалися підірвати і вантажний поїзд. Вибух стався під п’ятим вагоном товарняка, що перевозив сипучі матеріали, повідомляє сайт обладміністрації. Все обійшлося пошкодженням полотна колій. Рух поїздів на станції Есхар, що на Чугуївщині, вже поновлений. Цей вибух СБУ розслідує за статтею «диверсії».

Що ж до пивного закладу, його директор Михайло Озеров, після всіх слідчих дій та ремонту, сподівається знову відкрити двері патріотичного рок-пабу «Стіна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG