Доступність посилання

ТОП новини

Радикали Ляшка і «Батьківщина» розвалять коаліцію? (Огляд преси)


Які завдання і випробовування чекають на нинішню Верховну Раду? Над цим розмірковують експерти газети «День». Дехто з них переконаний, що цей парламент не добуде до кінця каденції. Це пов’язано із об’єктивними обставинами – війна, криза. Парламентарі не зможуть працювати нормально, враховуючи наявність «Опозиційного блоку», який стане причиною частих бійок та скандалів із комбатами. Крім того, коли почнуться економічні проблеми, з коаліції вийдуть Радикальна партія із «Батьківщиною», перейдуть у жорстку опозицію та почнуть критикувати своїх колишніх партнерів. Це зробить життя парламенту недовготривалим. З іншими прогнозами видання знайомить у статті «Чи візьме нова Рада «планку Майдану»?».

Відносини з Донбасом українська влада має перевести на чистий монетаризм. Давати тільки те, за що вони платитимуть. Як наголошує експерт тижневика «Країна», для держави оптимально було б видатки на регіон перекласти на олігархів із Донбасу й на Росію. Потрібно максимізувати їхні витрати. Загалом, щоб знайти ресурси для заохочення економіки, потрібно вбити більшість корупційних схем, через які з бюджету викачують гроші. Для цього треба попрощатися зі старою елітою. Україну виведе з кризи сплав силовиків, орговиків та інтелектуалів. Коли в якійсь політичній силі будуть представлені всі ці еліти, це означатиме: світло в кінці тунелю близько. Експерт нагадує, що Україна перебуває в стані війни. В таких умовах перемагає той, хто здатен швидко ухвалювати рішення і максимально ефективно використовувати наявні ресурси. Той, хто довго ухвалює рішення, війну програє – навіть якщо рішення правильні. Тому зараз Україні потрібна авторитарна модернізація. Це – необхідна умова для виживання. Головне – встояти в глобальній бурі. Потім держава вийде на реальні форми державного устрою, з перетіканням влади до місцевого самоврядування. Держава виконуватиме функції арбітра, стратегування і безпеки, а все решту люди вирішуватимуть самі.

Люстрація в Україні, хоч і з скрипом, все ж розпочалася, стверджує газета «Україна молода». Вже офіційно звільнені 354 особи. І це не рахуючи тих, хто сам звільнився у сподіванні, що закон скасують і можна буде непомітно повернутися. Водночас більшість експертів видання не підтримує ейфорії стосовно можливостей люстрації. Першою перепоною на її шляху називають досі не реформовану судову систему, що дає можливість чиновникам вигравати справи, які мали б бути для них безнадійними. Сам закон, який ухвалила Верховна Рада, вважають «беззубим». Юристи переконані, що у законі є багато недоліків. Зокрема, дуже мала роль відводиться централізованому органу, який має контролювати процес, і занадто велика роль органів державної влади, в яких проходить люстрація. Немає системи комплексної антикорупційної люстрації. Також немає системи обов’язкового проходження перевірки на детекторі брехні. Докладніше з проблемою видання знайомить в статті «Операція «антилюстрація».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG