Доступність посилання

ТОП новини

Президент знайшов засіб від корупції: призначення іноземців


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Київ – У новому уряді громадяни України можуть побачити іноземців-реформаторів та менеджерів з міжнародних корпорацій, і навіть на посаду керівника Антикорупційного бюро може бути призначена людина з-поза меж України. Такий підхід до кадрового складу нового Кабміну озвучив президент Петро Порошенко, виступаючи перед новою Верховною Радою. Він назвав це «страховкою від корупції». Чи не забув він при цьому про великий резерв українських випускників західних вишів та молодих фахівців із західним досвідом, які готові сьогодні піти у владу для перетворення власної країни? Депутати з президентської фракції запевняють, що ні. А самі українські фахівці із західним досвідом сподіваються, що все ж таки їхні кадрові пропозиції теж будуть враховані.

Президент Петро Порошенко, виступаючи перед новообраними парламентаріями, анонсував таку ініціативу, що викликала й оплески, і гул у залі. Він повідомив, що знайшов «страховку від корупції» і запропонував залучити в уряд іноземців.

Моя ідея полягає в тому, щоби через зміни в законах надати право залучати на державну службу іноземців, включно аж до членства в уряді
Петро Порошенко

«Моя ідея полягає в тому, щоби через зміни в законах надати право залучати на державну службу іноземців, включно аж до членства в уряді. Або розширити коло осіб, яким Президент може надавати українське громадянство, причому в прискореному режимі. Від такого рішення буде подвійна користь: і залучення із західним досвідом професіоналів, і страховка від корупції».

Так, Петро Порошенко запропонував запросити на посаду керівника Антикорупційного бюро, правоохоронного органу, людину саме з-поза меж України.

Нікому не кум, не сват і не брат, рівновіддалений від усіх політичних сил технократ, якому ми усі довіряємо
Петро Порошенко

«Я пропоную запросити на цю посаду людину з-поза меж України. Вона матиме одну перевагу – відсутність зв’язків в українській політичній еліті. Нікому не кум, не сват і не брат, рівновіддалений від усіх політичних сил технократ, якому ми усі довіряємо. От такий керівник точно забезпечить ефективну роботу бюро», – заявив президент.

Керівник Антикорупційного бюро повинен мати некорупційну ментальність – Чумак

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак пояснює, у чім суть логіки призначень іноземців до українського уряду.

Що отримує іноземець, коли заходить на високу посаду? Можливість розвивати свої величезні амбіції. Що він отримує, коли він негідно її втрачає? Він отримує втрату свого імені та репутації
Віктор Чумак

«В українця, коли він заходить на високу державну посаду, є багато зобов’язань перед свою сім’єю, братами, кумами, сватами. Коли він втрачає свою державну посаду, то втрачає і джерело годування для всіх них. А що отримує іноземець, коли заходить на високу посаду? Можливість розвивати свої величезні амбіції. Що він отримує, коли він негідно її втрачає? Він отримує втрату свого імені та репутації», – відзначає політик.

Також Віктор Чумак розповів Радіо Свобода, що йтиметься про призначення іноземців, яким Україна не є чужою і невідомою. Вони, приміром, можуть мати українське коріння, але професійний досвід здобули за кордоном.

Втім, за часів Віктора Януковича накопичився специфічний досвід перебування на державних посадах іноземців. Так, службу охорони президента, підпорядковану Державній службі охорони, тоді очолював громадянин Росії В’ячеслав Заневський.

Тепер Петро Порошенко пропонує призначити іноземця на чолі правоохоронного органу. Віктор Чумак переконує, що це зовсім інше.

«Нічого страшного. Це не спеціальна служба, яка має допуск до державної таємниці. Це служба, яка буде займатися виведенням на чисту воду корупціонерів-високопосадовців. У принципі, якщо людина, яка обійматиме там найвищу посаду, буде мати політичну волю й некорупційну ментальність, то вона зможе сформувати таку саму некорупційну ментальність і для всіх членів цієї організації», – переконаний Віктор Чумак.

Він додає, що на засідання фракції «Блоку Петра Порошенка» пропонував, щоб іноземців призначали ще й на посади суддів Верховного суду, оскільки очистити від корупції судову гілку влади швидко вкрай складно. А такі призначення, мовляв, дали б бажаний результат в експрес-темпі.

Заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Віталій Ковальчук у кулуарах Верховної Ради розповів журналістам, що, крім політиків, до нового уряду увійдуть представники бізнесу та громадянського сектору.

Народні депутати також розповідали, що на державні посади можуть бути запрошені литовці, грузини, американці. З-поміж посад, на які гіпотетично можуть бути призначені іноземці або ті, хто набуватиме громадянство України в прискореному режимі, називають посади віце-прем’єр-міністра з європейської інтеграції та заступника міністра внутрішніх справ, яким може стати грузин. У зв’язку з останнім можливим призначенням називають прізвище колишнього генерального прокурора та міністра юстиції Грузії Зураба Адеішвілі.

Президентська політична сила навіть звернулася для пошуку менеджерів із західним досвідом до хедхантерської компанії, розповідають новообрані депутати.

Як повідомило видання «Українська правда», посилаючись на власні джерела, Петро Порошенко запропонував на посади в уряді кілька менеджерів із західною освітою та досвідом роботи в міжнародних корпораціях. Так, з-поміж них: Алекс Ліссітса (президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу») – претендує на посаду міністра аграрної політики, Роман Рубченко (консультант міжнародної консалтингової компанії McKinsey) – на посаду міністра енергетики та вугільної промисловості. Також у списку запропонованих президентом – Андрій Пивоварський, генеральний директор групи «Континіум» (заправки WOG, молочна компанія «Галичина» та інші активи) й Олексій Павленко, генеральний директор мережі магазинів побутової техніки «Фокстрот».

«Така постановка питання є дещо принизливою для власної політичної еліти» – Мусіяка

Віктор Мусіяка
Віктор Мусіяка

Юрист, один з авторів Конституції України Віктор Мусіяка пояснив у коментарі Радіо Свобода, що з юридичної точки зору для залучення іноземців до виконавчої влади потрібно буде змінити насамперед закон України «Про Кабінет міністрів України», передбачивши там можливість призначення на різні посади громадян інших країн. Але загалом цю ідею він оцінює критично.

Каха Бендукідзе
Каха Бендукідзе

«Я нічого позитивного в цьому не бачу. Каха Бендукідзе працював як радник. Думаю, що якраз у цьому поганого нічого немає, це позитивна практика. Так само можна й інших запрошувати, якщо є така потреба. Але для мене ця постановка питання є дещо принизливою для нашої політичної та фахової еліти», – зауважує він.

Віктор Мусіяка наголошує, що потрібно було б залучати в уряд насамперед українських випускників західних університетів, молодих амбітних фахівців.

Українські випускники із західною освітою сподіваються бути поміченими

Координатор ініціативи «Перший професійний уряд реформ», в якій задіяні, зокрема, українські випускники західних університетів, Андрій Длігач розповів Радіо Свобода, що вони передали представникам нинішньої влади списки українських спеціалістів, які могли б взятися до проведення реформ у своїй країні.

В ситуації, коли реформи повинні зрушити з місця, ними мають займатися люди, які не мають політичних інтересів
Андрій Длігач

«Ми більш ніж впевнені, що в Україні є велика кількість фахівців не гірших, ніж західні. Ми знаємо це дуже добре з точки зору бізнесу, що дуже часто ті, хто приїжджає з інших країн до України, не є найбільш фаховими спеціалістами. Всередині країни є фахівці не гіршої якості. Але при цьому всьому ми підтримуємо ідею президента. В ситуації, коли реформи повинні зрушити з місця, ними мають займатися люди, які не мають політичних інтересів або інтересів інших, ніж реформи», – вважає Андрій Длігач.

Таким чином, президент та його політична сила обіцяють сформувати перший в історії України уряд, звільнений від кумівства та інших форм конфлікту інтересів. Призначення іноземців вони подають як спосіб досягти цього результати в максимально короткі строки.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG