Доступність посилання

ТОП новини

Росія закінчить своє існування, коли Китай загарбає значну частину російських територій – експерт


Олексій Толкачов, політичний експерт
Олексій Толкачов, політичний експерт

Післявоєнні структури, як європейські, так і світові, більше не ефективні й не можуть захистити жодну державу від агресії. Про це заявив президент України Петро Порошенко в інтерв’ю німецькій телекомпанії ARD. За словами Порошенка, світ потребує нової системи безпеки. Системи, спрямованої не проти когось, у тому числі Росії, а для захисту територій. Натомість політичний експерт Олексій Толкачов наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода, що нині побудувати новий надійний безпековий світовий лад, в якому державам не загрожуватиме агресія з боку сусідів, нереально. Він пропонує шукати нові моделі безпеки не в юридичних нормах, а в свідомості людей.

– Мені здається, що важко сподіватися на створення нової системи безпеки, тому що будь-яка система – це не тільки правові норми, не якісь організації, які будуть засновані зі штаб-квартирами в Женеві чи в Нью-Йорку. Система безпеки – це, найперше, готовність самих держав, народів активно діяти для того, щоб протистояти агресору. І сьогодні якраз, після завершення «холодної війни» та після розвалу Радянського Союзу, європейські і західні суспільства розслабилися. Вони вже звикли до комфорту, і їм надзвичайно боляче переступати якусь межу власного комфорту та вдаватися до активних дій.

Тобто створити ще одну організацію, яка буде пальцем грозити агресорові і робити гучні заяви – це можна зробити, але це не буде система безпеки. На сьогодні тільки агресивні дії Путіна, який вийшов за межі, дозволені системою міжнародної безпеки, вже поставили в повний розпач західні країни.

Уявімо, що агресором, наприклад, буде не Росія, а Китай, який виробляє продукти і товари практично для всього світу. Якщо Китай порушить міжнародні норми безпеки, чи зможе західний світ ввести санкції стосовно Китаю? Авжеж, ні!
Олексій Толкачов

А уявімо, що агресором, наприклад, буде не Росія, а Китай, який виробляє продукти і товари практично для всього світу. От, західний світ сьогодні вдався певною мірою до санкцій стосовно Росії. А у випадку, якщо, наприклад, Китай порушить міжнародні норми безпеки і певний світовий баланс, чи зможе західний світ ввести санкції стосовно Китаю? Авжеж, ні! Тому шукати нові моделі безпеки треба не в юридичних, мабуть, нормах, не в створенні нових організацій, а все-таки в підготовці західної свідомості до того, що необхідно активно діяти і загрози світовій безпеці і стабільності є вкрай високі.

– Взагалі – чи може світ, точніше його провідні держави, домовитися про правила гри і головне – дотримуватися їх? Чи та ж Росія на чолі із Володимиром Путіним показала на прикладі «виконання» Будапештської угоди 1994 року, як можна дотримуватися взятих зобов’язань?

На сьогодні, наприклад, якщо та ж Росія вийшла за межі, то змусити її виконувати міжнародні норми практично неможливо
Олексій Толкачов

– Про це говорити практично не доводиться, тому що будь-яка норма, її сила залежить від готовності виконувати її іншими суб’єктами. У нас після Другої світової війни людство було настільки налякане жахом саме світової війни, що було справді готове йти на певні компроміси і домовитися про спільні норми співжиття. На сьогодні тільки західна частина світу готова виконувати ці норми співжиття. Китай, Схід – вони тимчасово поки що грають за цими правилами.

Насправді, на сьогодні, наприклад, якщо та ж Росія вийшла за межі, то змусити її виконувати міжнародні норми практично неможливо. Всі міжнародні норми для Росії вже не існують або Росія намагається використовувати міжнародні норми у власних інтересах. Здійснення «гуманітарних місій» «гуманітарними конвоями» в Україну, нібито вони турбуються про інтереси людей – таким чином вони намагаються використовувати навіть певні норми світового співжиття у власних інтересах, по суті перекручуючи норми.

– Коли, на Ваш погляд, світ був стабільнішим – зараз (після анексії Криму, боїв на Донбасі) чи в розпал «холодної війни» між СРСР і США?

Все це закінчиться ще більшим розгулом світового порядку, коли таки Китай зрозуміє, що світ більше не здатен протистояти і загарбає значну частину російських територій
Олексій Толкачов

– Мені все-таки здається, що в роки «холодної війни» було два потужних суб’єкти: був певний розподіл територій у світі, сфер впливу Радянського Союзу і США і було розуміння, що не можна переходити якусь межу, за якою вже почнеться не «холодна», а «гаряча» війна. Мірялися авторитетами в Афганістані, у В’єтнамі, але якогось переходу до загострення не було. У нас же на сьогодні система вийшла з врівноваженого стану і рухається в невідомому напрямку.

Мені здається, все це закінчиться ще більшим розгулом світового порядку, коли таки Китай зрозуміє, що світ більше не здатен протистояти і загарбає значну частину російських територій – і Росія закінчить своє існування.

Інфографіка щодо можливої зміни кордонів на Євразійському континенті. Ілюстрацію взято зі статті: http://goo.gl/RKI7FC
Інфографіка щодо можливої зміни кордонів на Євразійському континенті. Ілюстрацію взято зі статті: http://goo.gl/RKI7FC

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG