Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти воювати на холоді не хочуть навіть за гроші (огляд преси)


Повномасштабної війни з Росією в найближчий час не буде, переконує «Газета по-українськи». Кремль може спробувати прорубати дорогу до Криму й піти на Маріуполь. Якщо так трапиться – загинуть щонайменше тисяча солдатів російських регулярних військ. Втратять половину техніки. Бо українські бійці навчилися воювати. Нині перемир’я більше потрібне бойовикам, бо з одного боку, на них тиснуть голодні бунти, які влаштовує населення Донбасу. З другої – вже почалися проблеми з фінансуванням. В їхній армії кілька тисяч бойовиків, і кожному треба платити щонайменше тисячу доларів на місяць. Це проблема. Тому й говорять про перемир’я. Тим більше почалася зима. А в холод вони воювати не хочуть. Українській армії перемир’я не потрібне, воно тільки нашкодить. Докладніше йдеться в статті «Сил достатньо, щоб за два місяці зачистити Донбас».

Поки в Москві з фанфарами оголошували «Кримнаш» і формували у вигаданій Путіним «Новоросії» сепаратистські закони «ЛНР-ДНР», «забуті» федеральною владою борці за від’єднання Кавказу від Росії навряд чи проігнорували таку чудову можливість підготуватися до рішучих дій. А анекдот про «той незручний момент, коли всі спецзагони ФСБ перебувають «у відпустці» на Донбасі і рвуться в Донецький аеропорт, щоб швидше повернутися в Росію для проведення антитерористичної операції», вчора бив рекорди популярності навіть у цензурованому російському інтернеті. Журналісти газети «Україна молода» не виключають, що події у Грозному – лише «репетиція» значно масштабніших намірів кавказьких та інших сепаратистів у Росії. Заголовок статі «Збій у кремлівському «котку».

Окрім конкуренції за комітети серед членів коаліції дуже гостро стояло питання, чи віддавати посади тим, хто не входить до парламентської більшості. Як зазначає газета «День», питання тут навіть не стільки в законі, скільки в принциповій позиції нових депутатів не давати корупціонерам з минулого посади, до яких вони звикли. Загалом, на думку газетярів, у нової Ради принципи роботи багато в чому залишилися тими ж, що і раніше. Наприклад, депутати мінімізували обіцяне скорочення і реорганізацію парламентських комітетів. А це перша ознака відсутності намірів реформуватись, наголошує газета. Це негатив. Є і позитив. Наприклад те, що основна конкуренція в парламенті буде тривати між політиками, які звикли працювати по-старому, і політиками нової генерації. Проба сил вже почалася.

У цьому ж числі «День» зазначає, що новий український уряд остаточно розірвав із Майданом. Принаймні в тому розумінні, що до його складу не увійшов «голос Майдану», екс-міністр Євген Нищук. Йому довірили крісло міністра культури, й, на думку журналістів, попри скепсис багатьох культурних діячів, він виявився далеко не найгіршим міністром. Видання пише, що нова українська влада не до кінця зрозуміла усі причини сьогоднішньої ситуації. Про це свідчить те, що гуманітарну політику учасники коаліції поставили на одне з останніх за важливістю пріоритетів. Газетярі нагадують вислів Уїнстона Черчилля. Коли йому принесли проект держбюджету на 1941 рік, і він не знайшов у ньому витрат на культуру, то дуже сильно обурився. «Я не розумію, заради чого ми тоді воюємо?» – запитав він. Докладніше йдеться в статті «Про «голос Майдану» та нове гуманітарне «обличчя» Кабміну».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG