Доступність посилання

ТОП новини

У Молдові повідомляють про затримання підозрюваних перевізників матеріалів для «брудної бомби»


Поліція в Молдові оголосила сьогодні про затримання сімох чоловіків, яких підозрюють у незаконному ввезенні у країну з Росії радіоактивних матеріалів, придатних для створення так званої «брудної бомби», здатної спричинити значне радіаційне зараження.

Як повідомив начальник Головного інспекторату поліції полковник Йон Бодруґ, затриманих звинувачують у незаконному ввезенні, зберіганні і продажу ядерних матеріалів.

За його словами, поліція конфіскувала 200 грамів суміші урану-238 і урану-235, кілограм ртуті і ще якийсь наразі не визначений радіоактивний матеріал у перебігу обшуків, здійснених минулого тижня у столиці Кишиневі і ще двох містах.

Як вважають, ці матеріали ввезли в Молдову поїздом. Їхня вартість на чорному ринку, за повідомленнями, сягає 2 мільйонів доларів.

Як повідомила поліція, в перебігу розслідування, яке почали ще в січні цього року, працівник поліції зміг втертися в довіру до злочинців, які готували перевезення радіоактивних матеріалів. Операцію провели у співпраці з правоохоронцями України і Росії і за сприяння Федерального бюро розслідувань США.

«Брудною бомбою» називають вибуховий пристрій зі звичайною вибухівкою, який при вибуху викидає високо радіоактивні матеріали і тим спричиняє значне радіаційне зараження.

XS
SM
MD
LG