Доступність посилання

ТОП новини

Виклики для системи безоплатної правової допомоги – «приховані затримання» і «кишенькові адвокати» – Вишневський


©Shutterstock
©Shutterstock

Київ – Понад дві тисячі адвокатів працюють постійно в українських центрах з надання безоплатної правової допомоги і ще стільки ж зараховано до «резерву». Звернутися до такого фахівця може кожен затриманий у відділку, у суді – звинувачений у кримінальному правопорушенні, а з недавнього часу – кожен ув’язнений. Водночас, українські юристи нарікають на «приховані затримання» і тиск, через який замість захисника клієнт стикається із «кишеньковим адвокатом» влади.

Система надання безоплатної правової допомоги діє в Україні вже два роки. За цей час клієнтами безкоштовних адвокатів стали майже 140 тисяч осіб, зокрема, понад 380 активістів Майдану, розповів директор координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський. На його думку, наразі йдеться про те, щоб зробити таку допомогу максимально якісною. Водночас, фахівці центрів фіксують випадки неінформування або невчасного інформування про затримання, повідомлення про які мають надходити від силовиків, а також так звані «приховані затримання», коли особу оформлюють як відвідувача відділку, а насправді із нею фактично проводять слідчі дії. Інша проблема – «кишенькові адвокати».

Іноді буває так, що адвокати взагалі не зустрічаються зі своїми клієнтами і не беруть участі у процесуальних діях, але підписи їх на процесуальних документах є
Андрій Вишневський

«Ми, на жаль, знаємо, що сьогодні поруч із системою безоплатної правової допомоги, яка намагається діяти за найвищими стандартами, існує також антисистема, коли слідчі намагаються адвокатів, яких призначає держава для проактивного захисту, будь-яким способом «вибити» із кримінальної справи і залучити зручних для них адвокатів, що демонструватимуть лояльність до слідства. Іноді буває так, що такі адвокати взагалі не зустрічаються зі своїми клієнтами і не беруть участі у процесуальних діях, але підписи їх на процесуальних документах є», – зауважує Вишневський.

Безоплатна правова допомога в різних формах існувала в Україні завжди, але не було системи, тож безоплатною вона була як для клієнтів, так і для самих адвокатів, говорить голова Спілки адвокатів, Національної асоціації адвокатів та Ради адвокатів України Лідія Ізовітова. Вона вітає створення такої системи, однак звертає увагу, що у випадку звернення по безоплатну правову допомогу, клієнт не може сам обирати собі захисника, оскільки адвоката призначає регіональний центр.

Україна має вибудувати систему правової допомоги сама, без copy-past – посол

У плані дій Ради Європи для України на 2015-2017 роках співпраця із координаційним центром із надання безоплатної правової допомоги буде розширена, зазначає голова офісу Ради Європи в Україні Владімір Рістовскі.

Роман Ващук
Роман Ващук

Канада вкладе у розвиток системи близько 10 мільйонів канадських доларів, а також залучить своїх фахівців у рамках спільного з Україною проекту на п’ять років, заявив посол Канади Роман Ващук. Водночас, за його словами, кожен регіональний контекст потребує свого підходу.

Можна вибрати елементи міжнародного досвіду, який найкраще підходить вашим клієнтам
Роман Ващук

«Тут не можна застосовувати функцію copy-past, і з однієї країни переліплювати в іншу практики, але саме у діалозі можна вибрати елементи міжнародного досвіду, який найкраще підходить вашим клієнтам», – сказав він.

12 та 13 грудня у Києві проходить Міжнародна конференція «Якість безоплатної правової допомоги», в якій беруть участь як самі юристи, українські та закордонні, так і представники профільних міністерств і відомств.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG