Доступність посилання

ТОП новини

Чи достатньо покараним є Путін, щоб він змінив свій курс? (Світова преса)


Світова преса обговорює, чи подіє на президента Путіна ухвалений Конгресом США закон «Про підтримку свободи в Україні», чи призведе це до виводу російських військ із Донбасу, і чи підпише цей документ президент Барак Обама. Західні оглядачі також звертають увагу на паніку серед російського населення на тлі обвалу рубля.

Конгрес США дає президенту всі інструменти проти Росії – якщо Обама схоче їх використати, пише The Wall Street Journal.

Білий дім заявив, що президент Обама підпише законопроект «Про підтримку свободи в Україні». У документі йдеться про надання озброєння Україні на 350 мільйонів доларів – зокрема, бронебійної та бронетанкової зброї, амуніції та боєприпасів. «Можливо, цього недостатньо», – припускає видання, – «але це може стати причиною для Москви переосмислити подальші завоювання України, якщо озброєння буде доставлено швидко».

Законопроект також дозволяє Обамі накладати санкції на іноземні компанії, навіть просто залучені в діяльності, яка вже заборонена американським фірмам. Зокрема, такий механізм подіяв на Іран, аналізує видання. Це тисне на російських енергетичних гравців – за рахунок скорочення американського капіталу і технологій, необхідних для підтримки їхнього виробництва.

Аналогічні заходи вже допомогли відрізати російські фінансові інститути від банківської системи США, що спричинило дефіцит долару в Росії. Це підсилило наслідки падіння цін на нафту і призвело до ще більшого обвалу рубля.

Водночас, газета задається питанням, чи означає це насправді, що президент США таки підпише законопроект. І посилається на слова секретаря Білого дому Джоша Ернста про те, що Обама, попри певні застереження, підпише його, оскільки документ залишає для президента певну гнучкість у його діях. За словами видання, з минулого досвіду це означало «гнучкість нічого не робити».

На економічному колапсі Росії сфокусувалося видання New York Times. Причиною економічної кризи Російської Федерації видання називає «згубну політику президента Володимира Путіна, який послідовно ставить своє его та територіальні амбіції, а також фінансові інтереси своїх друзів попереду потреб країни».

Після того, як у понеділок рубль впав на 19%, загальне падіння російської валюти з червня склало 50%, підраховує видання. Серед населення – паніка. Газета змальовує сцену в одній із московських крамниць з електронікою, де люди масово скуповують дорогу техніку – зокрема, комп’ютери, оскільки бояться ще більшої інфляції.

За словами аналітиків видання, найближчим часом у Москви не залишиться іншого вибору, ніж запровадити контроль над рухом капіталу, що ще більше ізолює економіку Росії від світової.

Єдиний вихід для Путіна видання вбачає в тому, щоби забратися з України – це принесло би негайне скасування санкцій, полегшило б кризу та дало б можливість посадовцям вирішити економічні проблеми. «Однак, питання в тому, чи достатньо покараним є цей божевільний лідер, щоби змінити курс?» – закінчує газета запитанням.

Водночас, поміж світового обговорення дій Путіна, як таких, що руйнують економіку своєї країни, Guardian публікує статтю колишнього радника уряду Росії Енгуса Роксбурга під назвою: «Обвал Російської економіки може стати катастрофою для Заходу».

На думку автора статті, економічні санкції проти Росії, запроваджені через агресію Путіна в Україні, не мають впливу на російського президента. Але все одно посилюються. Відтак, пише видання, – метою цих санкцій тепер є ні що інше, як «покарати Путіна». Але, зрештою, покараним виходить не Путін, а пересічний росіянин.

Автор закликає «припинити експансію НАТО» і «продумати нові заходи безпеки для Європи, які би підтримували Росію, а не послаблювали». Закінчуються ж пропозиції автора статті взагалі закликами повернутися до ідей Михайла Горбачова про «спільний Європейський дім».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG