Доступність посилання

ТОП новини

Савченко отримала «дипломатичний імунітет». Чи допоможе це їй вийти на волю?


Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Листопад 2014 року
Надія Савченко під час засідання суду у Москві. Листопад 2014 року

«Путін особисто причетний до утримання її в заручниках і він визначає долю цієї людини» – Яременко

Київ – Не лише депутат, а відтепер і дипломат. Верховна Рада України ухвалила рішення делегувати українську льотчицю Надію Савченко до складу делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Такий додатковий статус повинен витягнути українську льотчицю з російської тюрми, сподіваються народні обранці. Разом з тим, процес над Савченко є політичним, і її долю вирішує не суд, а очільник Росії, нагадують юристи.

Статус делегата ПАРЄ – остання надія на звільнення української льотчиці Надії Савченко, що зараз голодує у московському СІЗО, каже її сестра Віра Савченко.

«Якщо члени партії «Батьківщина» таки доведуть цей процес до логічного завершення, то 26 грудня цей статус буде офіційно підтверджено І з того моменту ані Російська Федерація, ані ще якась держава, що втратила відчуття реальності, не матиме права тримати мою сестру під арештом, як особу з дипломатичним статусом», – зазначає вона.

У четвер члени «Батьківщини» стримали обіцянку і поставили на голосування постанову про звернення до міжнародних організацій і міжпарламентських асамблей про звільнення Савченко. Її одразу підтримав 321 народний депутат.

Олександра Кужель
Олександра Кужель

Однопартієць української льотчиці Олександра Кужель пояснює, що надання Савченко дипломатичного статусу не дозволяє Росії тримати її під вартою жодної хвилини. «Це означає, що вони повинні завтра її звільнити», – каже вона.

Разом з тим, офіційний статус делегата ПАРЄ Савченко отримає у момент відкриття сесії організації, а станеться це лише наприкінці січня. Лише тоді Парламентська асамблея направить відповідну заяву в МЗС Росії, яке, в свою чергу, передасть цю інформацію слідству. І лише після цього слідчий повинен буде своєю постановою закрити справу.

Статус для Росії не показник – Яременко

Богдан Яременко
Богдан Яременко

Імунітети Савченко виходять не зі статусу учасниці делегації, а зі статусу народного депутата, каже голова правління благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, а він для Росії не показник. Відтак прогнозувати, що тепер щось зміниться, не варто.

Путін особисто причетний до утримання її в заручниках і він визначає долю цієї людини
Богдан Яременко

«Політичне рішення керівника Російської Федерації – саме воно визначає статус Надії Савченко. Володимир Путін особисто причетний до утримання її в заручниках, і він визначає долю цієї людини», – каже Яременко.

Під час своєї недавньої прес-конференції у Москві Володимир Путін сказав, що вийти з в’язниці Надія Савченко зможе лише у тому випадку, якщо доведе свою невинність у залі суду.

25 грудня біля входу до Генеральної прокуратури у Москві пройшла акція на підтримку української льотчиці Надії Савченко (Відео Грани.ру)

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG