Доступність посилання

ТОП новини

Децентралізація в Україні не повинна легалізувати сепаратистів – Денис Казанський


©Shutterstock
©Shutterstock

«Сепаратистський Донбас у його нинішньому вигляді, як бандитська республіка, не може бути інтегрований до складу України»

Київ – Децентралізація Україні потрібна, але проводити її слід обережно, щоб вона не призвела зрештою до легалізації сепаратистів на Донбасі. На цьому наголосили опитані Радіо Свобода експерти, коментуючи заяву голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, який вважає, що до жовтня 2015 року парламент має внести зміни до Конституції стосовно децентралізації. Оглядачі наголошують – готувати такі зміни мають не політики, а правники. І при цьому варто пам’ятати, що останнім часом у Кремлі перестали вживати термін «федералізація», пропонуючи Україні здійснити саме «децентралізацію». Зі свого боку, Володимир Гройсман переконує, що послаблення України не відбудеться.

Перше голосування у Верховній Раді за зміни до Конституції має відбутися вже на весняній сесії. Про це заявив агенції «Інтерфакс-Україна» голова парламенту Володимир Гройсман. За його словами, є ініціатива президента Петра Порошенка, який сформує конституційну комісію. Ця комісія повинна швидко напрацювати стартовий, базовий пакет змін до Основного закону.

У вересні ми можемо провести друге голосування за внесення змін до Конституції в частині децентралізації
Володимир Гройсман

Як зазначив Володимир Гройсман, текст опрацюють із депутатами, ухвалять і скерують до Венеціанської комісії та Конституційного суду. «І у вересні ми можемо провести друге голосування за внесення змін до Конституції в частині децентралізації, в частині багатьох питань, які цікавлять громадян», – сказав спікер. І додав: 2015-й має стати роком децентралізації країни.

«Мова має йти про децентралізацію влади»

Як зауважив Радіо Свобода, коментуючи ці слова спікера Верховної Ради, політичний експерт Вадим Карасьов, формула «децентралізація країни» є хибною. Україні потрібна децентралізації влади і бюджету, а не держави, наголосив експерт.

Мова має йти про децентралізацію влади, управління, бюджетних повноважень
Вадим Карасьов

«В інтерв’ю Гройсмана неправильно розставлені акценти. Там мова йде про децентралізацію країни. Так от – децентралізація країни нам не потрібна. Нам потрібно, щоб країна була єдиною, цілісною, консолідованою територіально. Інша справа, що мова має йти про децентралізацію влади, децентралізацію управління, децентралізацію бюджетних повноважень», – зазначив Вадим Карасьов.

Зі свого боку, Володимир Гройсман запевняє, що послаблення України внаслідок децентралізації не відбудеться. Навпаки – держава стане сильнішою. І власне йдеться про децентралізацію влади, а не децентралізацію армії, Національної гвардії або силового блоку.

«Є ризик, що регіональне самоврядування задавить місцеве»

Спікер Верховної Ради стверджував, що варто змінити чинну систему управління в Україні, наслідувавши досвід Польщі. Юрист, експерт Центру політико-правових реформ Ярина Журба у коментарі Радіо Свобода теж вважає корисним польський досвід. Але треба зважати на українську специфіку, яка полягає в тому, що в деяких регіонах значний вплив і при режимі Януковича й зараз мають регіональні діячі, наприклад, олігархи.

Якщо ці територіальні громади не сформовані де-факто, то є ризик, що це регіональне самоврядування задавить, так би мовити, місцеве
Ярина Журба

«У Польщі ця реформа децентралізації проводилася у два етапи. Спочатку варто віддати повноваження на місцевий рівень, щоб місцеві ради навчилися користуватися своїми повноваженнями. І тоді утворюється вже це регіональне самоврядування, яке фактично представляє спільні інтереси оцих територіальних громад у межах свого регіону. Якщо ці територіальні громади не сформовані де-факто (номінально вони існують), то є ризик, що це регіональне самоврядування задавить, так би мовити, місцеве», – попереджає Ярина Журба.

Також Ярина Журба нагадує, що у постсоціалістичній Польщі децентралізацію здійснили не в умовах військової агресії з боку сусідньої держави, яка хоче розчленити свою жертву. В тому числі, як додав, зі свого боку, блогер, донеччанин Денис Казанський, розчленити, використовуючи гасло нібито необхідності для України так званої федералізації, а зараз – гасло децентралізації.

Децентралізація не має проходити за тією формулою, яку хоче Росія. Тобто, щоб Україну поділили на регіони, на землі, які мали б якісь повноваження
Денис Казанський

«У Росії вже відмовилися від терміну «федералізація» для України, говорять про «децентралізацію». Децентралізація не має проходити за тією формулою, яку хоче Росія. Тобто, щоб Україну поділили на регіони, на землі, які мали б якісь повноваження, наприклад, заблокувати позаблоковий статус, або рух до Європейської спілки або рух до НАТО», – сказав Денис Казанський у коментарі Радіо Свобода. Він також зауважив – сепаратистський Донбас у його нинішньому вигляді, як бандитська республіка, не може бути інтегрований до складу України. Тобто децентралізація в Україні не повинна легалізувати сепаратистів.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG