Доступність посилання

ТОП новини

Мир і реформи – завдання України на новий рік


Українці очікують миру у 2015 році, але експерти побоюються, що агресія Росії триватиме

Досягнення миру, підвищення зарплат і пенсій, забезпечення економічного зростання шляхом реформ – першочергові завдання для влади, на думку українців. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» і Центром Разумкова. Експерти додають до цього переліку боротьбу з корупцією, а також прогнозують на 2015 рік почастішання соціальних протестів, які, щоправда, ймовірно залишаться на рівні невеликих груп.

Потерпіти, але недовго згодні українці заради реформ у новому році. Про це каже третина респондентів, які взяли участь в опитуванні соціологів. При цьому про скрутність свого матеріального становища вже зараз каже трохи менше третини (28,9 відсотка) – вони терпіти неготові. Про погіршення життя в Україні за останній рік говорить абсолютна більшість опитаних – 88 відсотків.

Директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна каже: першочерговими завданнями для України опитані вважають досягнення миру на Донбасі, підвищення матеріального становища і забезпечення економічного зростання. У першій пʼятірці також – боротьба з корупцією і зміцнення гривні.

«Інші реформи, які також дуже важливі, – і децентралізація, і проведення конституційної реформи, і реформування житлово-комунального господарства, навіть люстрація, судова реформа чи реформа органів правопорядку, –це все-таки проблеми номер два. Основне – це економіка», – зазначає соціолог.

Перше, про що треба говорити з людьми, – про те, що буде з економікою і що буде з їхнім життям
Ірина Бекешкіна

«Дуже різко погіршився матеріальний стан населення, а побоювання щодо цього ще більші. Очевидно, що перше, про що треба говорити з людьми, – про те, що буде з економікою і що буде з їхнім життям», – додає Бекешкіна.

«Третій Майдан» малоймовірний – Фесенко

Паралельно з громадянами соціологи опитали й експертів. Ті закликають владу нарешті розпочати структурні реформи. І радять готуватися до почастішання акцій протесту. Хоча, на думку політолога Володимира Фесенка, про «третій Майдан» не йдеться. «Ризики соціального і політичного бунту існують. Але, на мій погляд, їх зменшує те, що протестні рухи не обʼєднані так, як був великий Майдан. Вони різні за цілями і причинами», – каже він.

Зростання соціальної напруги неминуче буде впливати на поведінку депутатів і ситуацію у Верховній Раді
Володимир Фесенко

Володимир Фесенко вважає, що реальнішою для України у новому році буде політична нестабільність. «Зростання соціальної напруги неминуче буде впливати на поведінку депутатів і ситуацію у Верховній Раді. Я не виключаю, що внаслідок саме економічних проблем, серйозних протиріч довкола процесу реформ (а ми це вже по бюджету побачили) наступного року ймовірним є посилення протиріч усередині коаліції», – додає політолог.

З огляду на це, експерт не виключає реорганізацію коаліції і певні кадрові зміни у складі уряду.

Переформатування реальності поки не відбулося – Сушко

У згортання українсько-російського конфлікту у новому році оглядачі не вірять: подальше військове протистояння з Росією – у трійці ключових тенденцій, які опитані аналітики окреслили на 2015 рік, на рівні з активізацією співпраці з Євросоюзом і НАТО. Експерт Олександр Сушко пояснює: передумови для нормалізації ситуації поки не склалися.

На сьогодні немає ще того каркасу, на що могли б спертися всі ключові гравці
Олександр Сушко

«На сьогодні немає ще того каркасу, того загального бачення навіть короткострокової перспективи, на що могли б спертися всі ключові гравці і на яку всі могли б погодитися, хоча б як на тимчасову, – розповідає він. – Як ми памʼятаємо, після будь-якої значної кризи відбувався процес переформатування реальності, який завершувався або укладанням нового всеосяжного договору, або якимись домовленостями, які приймалися всіма сторонами. На сьогодні цього немає».

Мир в Україні назвав головним завданням на 2015 рік президент України Петро Порошенко. Від нового року глава держави очікує також запровадження реформ і безвізового режиму для України від Європейського союзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG