Доступність посилання

ТОП новини

«Бук», який збив «Боїнг», до Сніжного доправила бригада з Курська, стверджують іноземні журналісти


Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року
Плакат учасників акції протесту в столиці Австралії, 19 липня 2014 року

Літак «Малайзійських авіаліній» був збитий у небі над Донбасом 17 липня 2014 року зенітно-ракетним комплексом «Бук М1», доправленим в район Сніжного 53-ю бригадою ППО Росіії для прикриття російських танків – про такий висновок заявляє група журналістів з Нідерландів та Німеччини у рамках проекту CORRECT!V, що мав на меті з’ясувати причини та винуватців авіакатастрофи.

Журналісти заявляють, що їхні дані не підтверджують версію Росії про те, що літак міг бути збитий українською бригадою «Бук» з району села Зарощенське. Російська сторона публікувала нібито знімки української бригади в цьому районі. Автори розслідування опитали мешканців села, серед яких були прихильники сепаратистів, і жоден із них 17 липня не помітив присутності в селі чи його околицях українських військових чи будь-якої військової техніки.

Натомість журналісти кажуть, що встановили, спираючись на свідчення місцевих мешканців, що вантажний автомобіль з ЗРК «Бук М1» проїхав 17 липня трасою № 21 через Донецьк, об 11-й годині він виїхав з міста. Далі установку вже бачили на вулицях Сніжного.

У розслідуванні йдеться про те, що обслуговування та використання такого ЗРК потребує професійних навичок та знань. Журналісти наводять дані, які свідчать про присутність на українській території з кінця червня російських військовослужбовців із 53-ї зенінтно-ракетної бригади з російського Курська.

«(Один) сержант 53-ї бригади був особливо активний у мережі, опублікувавши безліч фотографій свого загону на сторінці «ВКонтакте». Його ім’я – Іван Краснопрошин», – мовиться в розслідуванні. Пізніше, за даними журналістів, Краснопрошин та інші військові були одного й того ж дня влітку минулого року «несподівано звільнені зі служби в російській армії».

Крім того, на основі проведених інтерв’ю розслідувачі встановили, що в районі Сніжного були присутні «зелені танки» без ідентифікаційних номерів, які, як сказали опитані ватажків сепаратистів, «ідеально, якщо були б наші».

Автори розслідування цитують експерта з протиповітряної оборони, якого через секретність назвали вигаданим іменем Руперт Шмід. «Російські танкові дивізії пересуваються тільки в супроводі «Буків», – каже він. – Без ракетного прикриття такі машини – легка здобич штурмовиків». Про їхню неминучу присутність знають командири всіх країн-членів НАТО, мовиться в розслідуванні.

Але в кількох місцях автори розслідування перетворюють на висновки свої припущення, що не мають підверджень у їхньому матеріалі. Крім того, в розслідуванні було кілька грубих помилок. Одну з них, нібито 2001 року під час навчань у Криму з комплексу «Бук» був збитий російський пасажирський літак над Чорним морем, автори потім виправили. Крім того, в тексті подається як факт необґрунтоване припущення, ніби українська військова авіація використовувала іноземні пасажирські авіалайнери як прикриття від радарного виявлення під час дій проти сепаратистів на Донбасі, так що їхні пасажири ставали «живими щитами» – такі заяви лунали в Росії, але так само не були нічим підтверджені. Також у цьому матеріалі наводиться карта маршруту російського «Бука» в Україні, що цілком суперечить даним численних інших розслідувань на цю тему.

Проект CORRECT!V здійснювався його авторами у співпраці з виданнями SPIEGEL та Algemeen Dagblad, як вказано на його сайті.

Переклад тексту російською мовою розміщений на сайті проекту, там же є посилання й на переклад англійською мовою і на німецькомовний оригінал: https://mh17.correctiv.org/mh17-hauptgeschichte-russian/

XS
SM
MD
LG