Доступність посилання

ТОП новини

Десятки тисяч людей у Європі виходять на підтримку Франції


Під час акції у французькому місті Ренн, 15 січня 2015 року
Під час акції у французькому місті Ренн, 15 січня 2015 року

Десятки тисяч людей узяли в неділю в містах Європи участь у демонстраціях пам’яті жертв терактів у Франції, внаслідок яких раніше цього тижня загинули 17 людей.

Люди співали гімн Франції й піднімали авторучки й олівці в пам’ять про журналістів і карикатуристів, які були серед убитих.

Зокрема, близько 20 тисяч людей узяли участь у ході у Брюсселі, де також розташована низка установ Європейського союзу. Люди несли транспаранти «Разом проти ненависті» чи «Свобода слова».

У Берліні в такому марші взяли участь близько 18 тисяч людей, у Відні близько 12 тисяч, у Стокгольмі близько 3 тисяч чи в Дубліні близько 2 тисяч. Тисячі людей зібралися в Римі й Мілані.

У Мадриді, крім основної демонстрації в центрі міста, окремо зібралися мусульмани, щоб виступити проти насильства, яке здійснюють екстремісти, прикриваючись ідеями ісламу. Їхній захід відбувся біля станції метро «Аточа», що 2004 року стала місцем найгіршого теракту в історії Іспанії.

Схожі акції пам’яті жертв ісламістів у Франції відбулися і в багатьох інших містах світу. Зокрема, десятки людей провели мовчазну акцію солідарності в Москві; це були переважно французькі громадяни. Попереднього дня, в суботу, поліція в російській столиці затримувала активістів, які вийшли з плакатами з написами «Je suis Charlie» («Я – Шарлі»).

Найбільші акції відбулися в неділю в самій Франції. Зокрема, понад мільйон людей, серед яких близько 40 світових лідерів, пройшли Маршем єдності у столиці Парижі.

7 січня троє нападників убили 12 людей, із них 8 журналістів, у редакції газети «Шарлі Ебдо» в Парижі, вигукуючи ісламістські гасла й заявляючи, що це «помста за пророка» – видання раніше кілька разів публікувало карикатури на пророка Магомета й інші, що висміювали ісламістів. 8 січня інший нападник вбив у Парижі жінку-поліцейського. 9 січня, як вважають, цей же нападник, пов’язаний із першими, захопив заручників у супермаркеті кошерних продуктів у Парижі, при цьому загинули чотири людини. Того ж дня поліція внаслідок штурму ліквідувала і цього, і двох із нападників на журналістів.

XS
SM
MD
LG