Доступність посилання

ТОП новини

До чого готуються бойовики, нарощуючи сили «на всіх напрямках»?


Танк сепаратистів під селом Розсипне, грудень 2014 року
Танк сепаратистів під селом Розсипне, грудень 2014 року

«Коли ми сьогодні на військову підготовку виділяємо тільки 1,9 мільярда – це незрозуміло» – експерт

Київ – Голова парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Сергій Пашинський заявив, що кількість бойовиків у зоні збройного конфлікту на Донбасі вперше перевищила число українських військовослужбовців, які беруть участь в АТО. Про загострення бойових дій впродовж останнього тижня повідомляють і в антитерористичному центрі. Зокрема йдеться про відновлення обстрілів із важкого озброєння та накопичення сил сепаратистів. У свою чергу експерти переконані, що в Міністерстві оборони роблять недостатньо, аби підготуватись до можливого відновлення атакувальних дій проросійських бойовиків.

Сергій Пашинський
Сергій Пашинський

Участь в збройному конфлікті на Донбасі беруть близько 50 тисяч українських військових. У розмові з журналістом Радіо Свобода Сергій Пашинський відмовився уточнити, яка ж кількість бойовиків за його інформацією зараз в угрупованнях «ДНР» і «ЛНР».

Однак, як пояснив керівник профільного комітету, ця кількість достатня для ймовірних наступальних дій. Парламентар переконаний, що бойовики, накопичуючи власні сили, дають чітко зрозуміти, що не планують дотримуватись Мінських домовленостей і про мир найближчим часом не може бути й мови.

«Не відбувається зниження протистояння. Відповідно, Російська Федерація не пішла на ті кроки, які вона публічно обіцяла щодо зниження напруги. Контингент, який там сконцентрований, та кількість зброї, яка сконцентрована на території України, не виключає сценарію активізації наступальних дій зі сторони сепаратистів», – заявив політик.

На Донбасі загострення бойових дій – Лисенко

Про схожі тенденції заявляють і в РНБО. Зокрема, речник відомства Андрій Лисенко повідомив про загострення бойових дій на сході країни. За останню добу бойовики обстріляли українських військових 63 рази. Поблизу кількох населених пунктів літали безпілотники бойовиків.

Зіткнення зафіксували практично вздовж усієї лінії розмежування. Сепаратисти здійснили чергову невдалу спробу штурму Донецького аеропорту. Поранень зазнали двоє військових і одна мирна мешканка. Інформації про загиблих немає.

Практично на всіх напрямках в зоні бойових дій спостерігається перегрупування та нарощування сил противника
Андрій Лисенко

«Практично на всіх напрямках в зоні бойових дій спостерігається перегрупування та нарощування сил противника. Окрім стрілецької зброї та мінометів бойовики неодноразово використовували артилерійські системи, системи залпового вогню «Град» та танки», – повідомив речник.

Бойовики можуть піти в атаку і взимку – експерт

За спостереженнями військового експерта Ігора Козія, бойовики зараз й справді займаються зосередженням потужного угрупування сил та техніки, яке згодом можна буде використати для атаки. На думку експерта, якщо сепаратисти зважаться на наступ, то це може відбутись в будь-який момент, і несприятливі погодні умови їм не завадять.

Та попри такі невтішні прогнози, Козій відзначає, що військове командування, м’яко кажучи, не зовсім адекватно реагує на виклики. Зокрема, це стосується ухваленого на 2015 рік бюджету, що не відображає потреб сучасної армії.

Коли ми на утримання виділяємо 64 відсотки, а на озброєння 31 відсоток – це для мене незрозуміло
Ігор Козій

«Коли ми на утримання виділяємо 64 відсотки, а на озброєння 31 відсоток – це для мене незрозуміло. Коли ми сьогодні на військову підготовку виділяємо тільки 1,9 мільярда, а це 4 відсотки, то це також незрозуміло. Також незрозуміле ставлення Кабінету міністрів до того, що Міноборони попросило 50 мільярдів, а виділили тільки 44,6 мільярда», – розповів Козій.

Лідер донецьких бойовиків Олександр Захарченко навпаки звинувачує українських військових у порушенні перемир’я. За його словами армійці начебто обстрілюють Донецьк, Горлівку та Докучаєвськ. Сепаратист погрожує припинити узгоджений процес ротації в Донецькому аеропорту, який днями відбувся під наглядом бойовиків.

Олександр Захарченко в оточенні озброєних охоронців, Донецьк, листопад 2014 року
Олександр Захарченко в оточенні озброєних охоронців, Донецьк, листопад 2014 року

У той же час, щоб посилити контроль в зоні АТО, українські силовики створили сім транспортних коридорів. Щоб в’їхати чи залишити територію конфлікту, відтепер треба отримувати спеціальні перепустки. Документи обіцяють оформляти впродовж 10 днів.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG