Доступність посилання

ТОП новини

Що зараз відбувається в Донецькому аеропорту


Диспетчерська вежа Донецького аеропорту. 13 січня 2014 року
Диспетчерська вежа Донецького аеропорту. 13 січня 2014 року

Працює артилерія і танки. Українські бійці вже випробували нові шляхи для заходу в аеропорт

Київ – Українських «кіборгів» під час ротації в аеропорту більше не обшукують сепаратисти. Армійці вирішили розірвати досягнуті раніше домовленості, назвавши їх принизливими. Таке рішення пояснюють постійними порушеннями перемир’я з боку бойовиків. Нові шляхи для заходу в аеропорт вже встигли випробувати. Відтак, в районі аеропорту знову посилились артилерійські обстріли. Водночас, експерти та силовики запевняють, що нинішнє рішення є правильним і корисним.

Повідомлень про обшук українських військових в аеропорту більше не буде. Домовленості перестали діяти. Тепер обидві сторони відновили активні бойові дії, хоч силовики й наполягають, що стріляють лише у відповідь. Першим наслідком такої активізації можна вважати падіння диспетчерської вежі. Після обстрілу вона зазнала руйнувань до рівня п’ятого поверху.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

Речник АТО Андрій Лисенко у середу назвав район Донецького аеропорту місцем найбільшого напруження на Донбасі. Бійці повідомляють про танкові атаки, обстріли з «Граду» і мінометів. Військові поки що успішно тримають оборону. Так, після чергової атаки піхотинців на новий термінал «кіборги» змогли захопити полонених. Ними виявились бойовики з Чечні.

«Частина бойовиків потрапила в цей термінал, у нижню її частину – це вантажна частина. Вони там потрапили в пастку. Двох з них взято в полон. Спочатку те, що вони туди потрапили під час вогневого нальоту, передавалось бойовиками як успіх, зараз вони зрозуміли, що потрапили в пастку і з іншими буде те ж саме», – розповів Лисенко.

Домовленості про обшук були ганебними – комбат

Попри припинення дії домовленостей щодо ротації, військові змогли евакуювати 11 поранених. Про це Радіо Свобода розповів комбат п’ятого батальйону «Правого сектору» з позивним «Чорний». Зараз він разом з добровольцями захищає село Піски, яке розташоване неподалік аеропорту.

За його словами, солдати, попри зростання інтенсивності боїв, позитивно сприйняли новину про те, що їх більше не обшукуватимуть сепаратисти. А нові шляхи для ротації, вважає, проблемою не стануть.

«Там кілометри можливого простору, кудою можна заїхати. Питання в тому, що ми ж українці, хочемо все по-хорошому, а наші вороги вважають чомусь, що по-хорошому – це ознака слабкості. І ми зрозуміли, якщо по-хорошому не виходить, то робитимемо як завжди», – розповів комбат.

Це була чітко пропрацьовано операція Кремля – експерт

Розірвані домовленості щодо обшуків «Чорний» називає ганебними. Схожої думки дотримується і військовий експерт, директор Центру досліджень армії Валентин Бадрак. На його думку, Донецький аеропорт давно перетворився зі стратегічного об’єкту в символ перемог української армії. А попередні домовленості вважає вигідними виключно для проросійських бойовиків.

«Ті процедури, які були, зроблені, як заздалегідь чітко пропрацьована операція психологічного тиску на українських військових. І ця операція, я гадаю, була розроблена в Кремлі. І зроблено це було з одною метою – здійснювати психологічний тиск, підривну діяльність проти українських військових», – вважає Бадрак.

За попередню добу за інформацією РНБО в зоні проведення антитерористичної операції 17 українських військових зазнали поранень. Один загинув. Загалом бойовики здійснили 85 обстрілів.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG