Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики намагаються пробити українську оборону – штаб АТО


Бійці добровольчого батальйону «Азов» під час тренування біля Маріуполя, 27 січня 2015 року
Бійці добровольчого батальйону «Азов» під час тренування біля Маріуполя, 27 січня 2015 року

«Сил і засобів достатньо, щоб оборонятися, і навіть іти в наступ» – комбат Войцеховський

Київ – Українська армія утримує позиції на Донбасі, попри спроби російських військ та бойовиків прорвати оборону та оточити Дебальцевський плацдарм, повідомляють і керівництво АТО, і бійці та медики з лінії фронту. Бойовики ж запевняють, що вибили українську армію з кількох сіл та отримали власну авіацію. Однак пізніше з’явилися повідомлення з українського боку, що місце базування цієї авіації знищила українська артилерія. Загострення конфлікту призвело до нових жертв серед військових та цивільних.

Російські війська та сепаратисти намагаються розпочати наступ та прорвати оборону української армії на різних ділянках фронту на сході України, накопичують військову силу на окремих напрямках, зокрема, довкола Дебальцевого, але наразі безрезультатно, заявив у вівторок речник АТО Андрій Лисенко.

«Російські військові та незаконні збройні формування продовжують спроби наступу на сили АТО. Противник намагається завдавати ударів по підрозділах Збройних сил України та зайняти більш вигідні стратегічні позиції для здійснення подальших операцій. І в першу чергу – в районі міст Дебальцеве, Вуглегірськ та Маріуполь Донецької області», – зазначив Лисенко.

(Повний звіт за 27 січня щодо ситуації в зоні АТО)

Про мінометний обстріл українських позицій 27 січня повідомляє на своїй сторінці у Facebook полк «Азов».

«Ранок почався з мінометного обстрілу сепаратистами українських позицій поблизу населених пунктів Миколаївка і Павлополь. Українські військові втримали оборону і не втрачають бойового духу. Наразі азовці перебувають на своїх позиціях і в повній готовності відстоювати свою землю», – йдеться в повідомленні.

Волонтери і лікарі, які наразі допомагають військовим у районі Дебальцевого, повідомляють Радіо Свобода про обстріли та танкові бої по периметру Дебальцевського анклаву українських військ. Зокрема, обстрілюють трасу, яка сполучає місто з основними позиціями українських військ на півночі, з наміром взяти плацдарм в оточення. Однак українські вояки не відходять з позицій, наголосили співрозмовники Радіо Свобода.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Головний удар російські війська та сепаратисти мають намір завдавати у північно-східний бік Дебальцевського плацдарму, констатує координатор групи «Інформаційний спротив» та депутат від «Народного фронту» Дмитро Тимчук на своєму сайті та в соцмережах.

У напрямку головного удару з лівого флангу розгорнута зведена артилерійська група терористів, укомплектована російськими військовими двох бригад Центрального округу Російської Федерації
Дмитро Тимчук

«Супротивник нарощує ударні тактичні групи на флангах Дебальцевського плацдарму… У напрямку головного удару з лівого флангу розгорнута зведена артилерійська група терористів, укомплектована російськими військовими двох бригад Центрального округу Російської Федерації. Ідеться про 26 самохідних артустановок та про 12 систем реактивного залпового вогню», – пише Тимчук.

«Сил і засобів достатньо, щоб оборонятися, і навіть іти в наступ» – комбат добровольців

Бої тривають на більшій частині лінії зіткнення, зокрема, напруженою є ситуація на ділянці фронту на південь від Донецька та на північ від Маріуполя, розповів Радіо Свобода командир добровольчого батальйону МВС «Київ-2», який тримає оборону, зокрема, у Волноваському районі Донеччини Богдан Войцеховський.

Все залежить від нас, вояків. Від того, наскільки грамотно ми будемо діяти
Богдан Войцеховський

«Все залежить від нас, вояків. Від того, наскільки грамотно ми будемо діяти. Принаймні сил і засобів, за умови професійних дій вояків, достатньо для того, щоб стримати наступ, і навіть просунутися далі вперед», – каже він.

Обстріл блокпосту українських військових в Мар’їнці
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

За словами Богдана Войцеховського, на відтинку від Донецького аеропорту до північних околиць Маріуполя лінія фронту не змінилася: українські сили в останні три місяці тут не відступали. Водночас, за його словами, є факти переміщення російських військ на території, яка за Мінськими угодами мала би бути нейтральною.

«Бойовики захоплюють села і міста у так званій сірій зоні, де не повинно бути озброєних людей: тобто, вони порушують угоди. Так, захоплені ними Докучаївськ, Оленівка мали б бути демілітаризованими, або перебувати під контролем українських військ», – зауважує комбат.

Днями сепаратисти запевняли, що взяли Піски, Оленівку та ще деякі невеликі населені пункти на лінії зіткнення, українська сторона це спростовує.

Тим часом вояки 28-ї бригади Збройних сил та партизани загону «Тіні» заявляють, що закріпили свій успіх після зачищення на вихідних села Оленівка на південь від Донецька. За їхніми словами, спроби російських сил відновити контроль над селом на трасі між Донецьком і Докучаївськом зупиняють артилерія та коригувальники-партизани, бойовики несуть втрати.

За офіційними даними Міноборони, за останню добу на Донбасі загинуло 9 українських військових. Водночас, повідомляють у відомстві, з 17 по 27 січня втрати російських військ та бойовиків убитими та важкопораненими становлять приблизно 1200 осіб.

Тим часом на сході України продовжують гинути цивільні. Зокрема, у місті Світлодарськ обстріляли єдину діючу лікарню в межах Дебальцевського плацдарму, одна медсестра загинула, повідомили Радіо Свобода лікарі. Наразі відбувається евакуація лікарні та пацієнтів у більш безпечне місце. Тим часом українські сили на Донбасі продовжують отримувати підкріплення та додаткове озброєння і бронетехніку. Зокрема, чеський сайт, що спеціалізується на новинах про авіаперевезення, повідомив про український транспортний літак, який завантажився танками та вирушив до України. Кількість бронетехніки та наявність іншого вантажу не уточнюється, однак автори повідомлення наводять фото завантаження літака.

Тим часом голова Бюро національної безпеки Польщі Станіслав Козей запевнив, що Польща готова продати Україні необхідне озброєння, оскільки вона перебуває «в стані війни». Він виключив можливість безоплатного надання зброї або ж участі у бойових діях в Україні польських вояків, якщо не буде міжнародного мандату (миротворчих сил) або тих чи інших угод про захист України як союзника.

Раніше військове обладнання Україні надавали Сполучені Штати (ішлося, зокрема про радіолокаційні системи) та Литва, яка перелік наданого обладнання та озброєнь не оприлюднила.

Днями сайти сепаратистів та російські медіа повідомляли про декілька малих навчальних літаків та бойових вертольотів, які нібито відремонтували та забезпечили боєкомплектом представники проросійського збройного угруповання «ЛНР».

27 січня позафракційний депутат Борис Філатов повідомив, що місце дислокації цієї відреставрованої авіації повністю знищила українська артилерія, відтак на його думку, російська сторона не зможе використовувати свої літаки під виглядом «авіації ЛНР».

Український військовий аналітик Володимир Стус порівнює оборону лінії фронту на Донбасі з битвою на «Курській дузі» під час Другої світової. За його словами, Російська Федерація, як і Гітлер, кидають для прориву оборони супротивника елітні частини, українська ж армія, повільно відступаючи, завдає їм великих втрат, які згодом можуть переломити хід конфлікту.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG