Доступність посилання

ТОП новини

Люстратори проти директора театру


Дніпропетровський театр опери і балету (фото з офіційного сайту театру)
Дніпропетровський театр опери і балету (фото з офіційного сайту театру)

Активісти Люстраційного комітету хочуть усунути з посади директора оперного театру Дніпропетровська, театрали – проти

Дніпропетровськ – Театральна громадськість Дніпропетровська виступила на захист директора місцевого оперного театру Олександра Шароварова. Кілька днів тому активісти, звинувативши посадовця в «сепаратистських настроях», зажадали його відставки і вкинули у смітник. Сам директор усі звинувачення відкидає і подав на люстраторів заяву до міліції. Колектив оперного, артисти й режисери інших театрів заявляють про неприпустимість приниження людини під виглядом «люстрації». А незалежний експерт заявляє, що своїми діями «любителі сміттєвих вистав» дискредитують процес люстрації в Україні і створюють «картинку», потрібну російському телебаченню.

Про нібито сепаратистські настрої у Дніпропетровському оперному театрі повідомляли самі працівники театру, розповідає керівник Люстраційного комітету області Таміла Ульянова. За її словами, співробітники писали скарги на проросійські погляди свого директора, утиски окремих артистів, неправильне нарахування зарплати тощо. Аби перевірити цю інформацію, розповідає вона, активісти і прийшли до театру.

Звідки взявся триколор в оперному театрі?

Як розказує керівник Люстраційного комітету, під час розмови в кабінеті директора, коли в шухляді виявили прапор Російської Федерації, у кількох учасників акції, волонтерів, які їздять в зону АТО, «не витримали нерви» – вони вкинули директора до сміттєвого баку. Сама Ульянова зазначає, що такі дії не підтримувала.

Є заяви людей, які говорять, що справді там виготовлялись проросійські листівки, що директор вів російську пропаганду і підтримував сепаратистів
Таміла Ульянова

«Є заяви людей, які говорять, що справді там виготовлялись проросійські листівки, що директор вів російську пропаганду і підтримував сепаратистів, що, коли були сепаратистські мітинги, співробітників примушували виганяли на ці мітинги. Ми поставили у себе на сайті відео, де видно обличчя співробітників театру. І плюс фінансові махінації. Ми сподіваємось, що органи міліції, прокуратури, СБУ перевірять це», – сказала у коментарі Радіо Свобода Таміла Ульянова.

Колишня співробітниця театру, одна з ти, що скаржились до Люстраційного комітету на директора, з Радіо Свобода погодилась поспілкуватись на умовах анонімності. Жінка каже: ще навесні минулого року під час мітингу проросійських сил у Дніпропетровську, бачила, як російські триколори виносили з театру. Точної дати вона не знає.

«Виносили якісь палки, прапори, папірці. Я бачила, що бігали якісь чоловіки зі службового входу. Бачила, що виносили якісь прапори. Я зрозуміла так, що це були російські прапори. А що вони там робили, я не знаю», – розповіла Радіо Свобода колишня співробітниця.

Олександр Шароваров, який очолює Дніпропетровський театр опери та балету вже 11 років, усі звинувачення на свою адресу відкидає. Ніяких проявів сепаратизму в театрі немає, навпаки – керівництво ініціює постановки за творами українських композиторів, зокрема «Княгиню Ольгу» на музику Євгена Станковича. Вважає: якщо колектив не задоволений його роботою, про це має бути заявлено на загальних зборах.

Це питання рішення колективу. Коли вриваються до кабінету люди, яких я ніколи не бачив на виставах серед прихильників театру, то це речі, які виходять за межі
Олександр Шароваров

«Це питання рішення колективу. Коли вриваються до кабінету люди, яких я ніколи не бачив на виставах серед прихильників театру, і при цьому вони точно знають, як треба формувати репертуар, що треба робити в театрі, як нараховувати зарплату, то, вибачте, це речі, які виходять за межі», – каже Олександр Шароваров.

Між тим регіональний осередок Спілка театральних діячів Дніпропетровщини виступила на захист директора театру опери та балету Олександра Шароварова. У спілці заявили: багато років знають директора оперного як «як досвідченого керівника і талановитого менеджера», дії ж сміттєвих люстраторів назвали «найганебнішим проявом хамства».

Дніпропетровська влада поки офіційних заяв щодо інциденту в театрі не оприлюднює. Радник голови облдержадміністрації Борис Брагінський на своїй сторінці у Фейсбуці зазначив, що «керівництво розділило стурбованість і дало зрозуміти, що не підтримує дії самозванців-люстраторів».

«Має бути не право сили, а сила права»

Між тим дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає, що дії «сміттєвих люстраторів» в Україні треба було припинити з самого початку. На його думку, за директора театру активісти взялись, бачачи його беззахисність, – у нього немає особистої охорони. Політолог зазначає: своїми діями активісти дискредитували сам процес люстрації в Україні та ще й створили «картинку» для російських телеканалів.

Має бути не право сили, а сила права. В діях «люстраторів» – кілька статей Кримінального кодексу, адміністративне правопорушення. І другий момент – повинен бути суспільний осуд
Андрій Золотарьов

«Такі дії дають «картинку», на яку чекають російські ЗМІ, щоб показати розгул «фашистів» в Україні. Це погана практика. Треба діяти в рамках закону, якщо ми говоримо, що ми «живемо по-новому». Має бути не право сили, а сила права. В діях «люстраторів» – кілька статей Кримінального кодексу, адміністративне правопорушення. І другий момент – повинен бути суспільний осуд», – зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог.

За фактом «сміттєвої люстрації» в оперному театрі дніпропетровська міліція порушила справу за статтею «хуліганство».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG