Доступність посилання

ТОП новини

Захід не має іншого виходу, ніж надати Україні зброю? (Світова преса)


«Допоки сепаратисти на сході України не почнуть програвати на полі бою, вони навряд чи повернуться за стіл переговорів» – Spiegel

Американські видання сперечаються стосовно необхідної Україні допомоги. Один часопис запевняє, що Київ треба забезпечити зброєю, інший – що для вирішення конфлікту потрібні миротворці, а не зброя. Тим часом, одне з німецьких видань пише про те, що Захід може просто не мати іншого виходу, окрім як допомогти Україні військово. Тим часом, американський сайт новин повідомляє про слова лідера сепаратистів на сході України про «жалюгідних» євреїв, що керують у Києві.

Американський часопис American Interest, як і британська газета Guardian, порівнює ситуацію в Україні з Югославією початку 1990-х, а російського президента Володимира Путіна з її югославським лідером Слободаном Мілошевичем. На думку автора статті, негативні наслідки балканських воєн були спричинені уразливістю держави, військовою слабкістю та прорахунком Заходу на початку югославських конфліктів. Одним із таких наслідків часопис вважає радикалізацію деяких елементів мусульманського населення.

«В Україні відсутність зброї для протистояння російській агресії та ескалації кровопролиття серед мирних жителів також наповнить гіркотою певний прошарок суспільства і створить можливості для націоналістичної радикалізації», – пише видання.

Американський журналіст Фарід Закарія: «Що я читаю: Чи небажання озброїти Україну проти сепаратистів призведе до більш кривавого конфлікту в довгостроковій перспективі?»

Для запобігання цього та інших негативних наслідків в Україні, її треба озброїти, вважає часопис. Національна безпека та соціальна стабільність дозволять уряду працювати над основами державності, реформами та економічним розвитком країни. Крім того, перемога київської влади на сході України стане потужним сигналом, по-перше, для інших країн-сусідів Росії про те, що в разі потреби їм допоможуть, а, по-друге, що Захід об’єднаний у своєму протистоянні Кремлівській агресії, вважає видання.

З іншого боку, американський часопис Forbes вважає, що Україні для врегулювання конфлікту потрібна не зброя, а миротворці. Вони б допомогли припинити бойові дії, захистити мирних жителів і створити необхідні умови для переговорів між учасниками конфлікту, вважає видання.

Автор статті Марсель Майклсон: «Українська криза потребує миротворців, а не зброю»

«Через причетність НАТО та Росії до конфлікту важко знайти нейтральні війська. Швейцарія, Австралія та Японія не є ані членами альянсу, ані союзниками Росії, тож, в принципі, вони могли б відправити миротворчі війська в Україну. Швейцарія не має регулярної армії, а от Австралійські сили оборони та Сили самооборони Японії вже брали участь у міжнародних миротворчих місіях», – пише часопис.

Звичайно, це багато коштуватиме, але не менше, ніж постачання Україні зброї чи ніж економічні наслідки конфлікту, підсумовує Forbes.

Німецький часопис Spiegel пише, що головне завдання Заходу сьогодні полягає у підтримці й стабілізації України, однак НАТО не має допомагати Україні військово.

«НАТО не повинне надавати Україні військову допомогу, адже це лише забезпечить Росію приводом загострити ситуацію і надалі наполягати на тому, що стратегія розширення НАТО від початку була джерелом зла», – пише видання.

Мюнхенська конференція з безпеки: «Вольфґанґ Ішинґер для Spiegel: Як стабілізувати Україну, не граючи в ігри Путіна»

Однак, якщо Росія і далі відмовлятиметься виконувати зобов’язання Мінської угоди, Захід може не мати іншого виходу, окрім як забезпечити Україну зброєю. «Допоки сепаратисти на сході України не почнуть програвати на полі бою, вони навряд чи повернуться за стіл переговорів», – зазначає видання.

Часопис також висловив сподівання, що одного дня всі сторони конфлікту зрозуміють, що створення Євроатлантичної спільноти безпеки було хорошою ідеєю від початку. Дотримуватися цього курсу є в інтересах усіх, підсумовує видання.

Американський сайт новин Yahoo News пише, що один із лідерів угруповання «ДНР», Олександр Захарченко, під час прес-конференції у Донецьку назвав київську владу «жалюгідними представниками видатного єврейського народу».

Французький журналіст Стефан Сіоан: «Донецький передовий антифашист Захарченко говорить про «жалюгідних євреїв», які правлять у Києві. Добре…»

«Щось я не пригадую в історії України, щоб козаками правили не зовсім ті люди… Люди, які ніколи в житті не бігали з шаблею», – сказав він.

Прес-конференцію наживо, серед інших, показував російський державний телеканал «Россия 24», повідомляє Yahoo News.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG