Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко впевнений, що партнери нададуть Україні летальну зброю


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко висловив сьогодні впевненість, що партнери України нададуть їй летальну зброю в разі потреби.

Як сказав президент у перебігу поїздки до Харкова, він не має сумнівів, що і США, й інші партнери ухвалять рішення надати Україні таку зброю, бо Україна повинна мати можливість захистити себе.

За словами голови держави, Україна має власних виробників озброєнь, але не має часу розгорнути їхнє масштабне виробництво, тому на час, поки таке виробництво налагодять, треба підстрахуватися за рахунок співпраці з іноземними партнерами.

Порошенко додав, що Україна, як і раніше, готова до припинення бойових дій і повного виконання Мінських домовленостей. Але, наголосив президент, якщо пропозиції України відкидатимуть, то Збройні сили здатні захистити територію держави.

Сьогодні ж у США урядовці, які говорили на умовах анонімності, заявили, що Вашингтон уже розглядає можливість надати Україні озброєння смертельної дії.

Серед цих можливостей – надання Україні переносних протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» (Javelin). Ці комплекси діють за принципом самонаведення і здатні ефективно вражати сучасні танки й іншу броньовану техніку, бункери тощо. Перевагою комплексу є відсутність потреби здійснювати наведення протягом польоту ракети і здатність вражати ціль згори, де бронетехніка менш захищена. Недоліками є велика вага комплексу (понад 20 кілограмів, і для його перенесення потрібні двоє бійців), неможливість підкоригувати курс ракети після пуску, а також висока ціна (приблизно понад 150 тисяч доларів за багаторазову пускову установку, понад 80 тисяч доларів за кожну ракету).

Серед інших можливостей, про які повідомили неназвані американські урядовці, – постачання Україні бронемашин, стрілецької зброї і боєприпасів, допомога з купівлею озброєнь в інших держав, військове навчання тощо.

Тим часом сьогодні ж речниця Державного департаменту США Джен Ппсакі заявила, що Вашингтон далі зосереджується на тому, щоб досягти вирішення конфлікту в Україні дипломатичними засобами.

Натомість канцлер Німеччини Анґела Меркель повторила сьогодні зроблену нею вчора заяву про те, що її країна не буде надавати Україні зброї, бо канцлер твердо переконана, що конфлікт в Україні не можна вирішити воєнним способом. Тому, сказала вона, Німеччина разом із партнерами в ЄС вживатиме для цього дипломатичних кроків, а в разі потреби і нових санкцій проти Росії.

Досі США й інші країни надавали Україні військову допомогу несмертельної дії – бронежилети, медичне постачання, системи радіозв’язку чи прилади нічного бачення тощо.

XS
SM
MD
LG