Доступність посилання

ТОП новини

Чалий про переговори в Мінську: ухвалено два документи


Валерій Чалий
Валерій Чалий

Заступник глави Адміністрації президента Валерій Чалий повідомив, що за результатами переговорів в Мінську ухвалено два документи: «Комплекс заходів з виконання мінських домовленостей» (в рамках Тристоронньої контактної групи) та Декларація в підтримку цих заходів, схвалена президентами України, Франції, Росії та канцлером Німеччини. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, ключові позиції: всеохоплююче припинення вогню в ніч з суботи на неділю, виведення важких озброєнь на безпечні відстані, верифіксація та моніторінг ОБСЄ, звільнення всіх незаконно утримуваних не пізніше, ніж на 5-й день після виведення важких озброєнь (тобто не пізніше, ніж на 19-й день після припинення вогню), допуск гуманітарної допомоги та запровадження міжнародного механізму, графік відновлення українського контролю на кордоні з Росією.

Водночас в соціальних мережах поширюють копію проекту договору контактної групи, поширений документ не підписаний учасниками переговорів.


Наразі прес-служба президента не опубліковувала текст підписаних у Мінську угод.

Близько 19:00 11 лютого в Мінську розпочалася зустріч канцлера Німеччини Анґели Меркель, президентів Франції Франсуа Олланда, України Петра Порошенка та Росії Володимира Путіна. Згодом до обговорення приєдналися представники делегацій учасників мінських переговорів.

Після опівночі керівники України, Росії, Франції та Німеччини засідали у вузькому складі.

Близько 8:50 за Києвом журналісти з Палацу незалежності в Мінську повідомили про завершення переговорів.

Петро Порошенко заявив, що на переговорах у Мінську на статус автономії для Донбасу і федералізацію Україна не погодилася.

Президент України назвав зустріч у Мінську напруженою. За його словами, українській стороні висувалися ультимативні умови.

Порошенко наголосив, що головне – домовленість про безумовне припинення вогню з 15 лютого, яке супроводжується відведенням важкої артилерії. Як заявив Порошенко, утворюється буферна зона в 140 кілометрів для систем залпового вогню.

XS
SM
MD
LG