Доступність посилання

ТОП новини

Українська діаспора в Польщі відзначає 200-річчя автора українського гімну


У Польщі почали відзначати 200-річчя з дня народження автора гімну України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Українська діаспора в польському місті Перемишлі почала відзначення 200-річчя з дня народження композитора та автора гімну України виставкою «Духовна спадщина отця Михайла Вербицького». На експозиції зібрали збірки нот та диск із творами композитора, видані до річниці.

Головні відвідувачі виставки – українці за національністю, якм живуть у Перемишлі та опікуються тим, щоб зберегти пам’ять про цього українського священика, композитора, диригента, громадського діяча та автора музики.

За словами Марії Туцької, голови перемишльського відділення Об’єднання українців у Польщі, окрім виставки, заплановано ще низку урочистих заходів, зокрема, хорові співи та панахиду.

«Польща має програму для нацменшин, яку реалізує навіть у таких програмах освітніх і культурних. Кожна меншина організовується у меншину і може претендувати на гранти, тобто фінансову підтримку своїх заходів», – розповіла Туцька.

Туцька додає, що 200-річчя з дня народження Вербицького збігається із 150-ю річницею першого публічного виконання гімну України. За її словами, цю пісню вперше заспівали саме у місті Перемишлі – тут же зберігають чернетку першого варіанту гімну.

Михайло Вербицький (1815–1870) – один із перших українських професійних композиторів Галичини, фундатор Перемишльської композиторської школи. Вперше пісню «Ще не вмерла Україна», що згодом стала гімном, почули в Перемишлі.

Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення 4 березня 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького.

Рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження українського композитора Михайла Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014–2015 роки, які будуть відзначатись під егідою цієї найбільш авторитетної в галузі освіти, науки і культури організації.

XS
SM
MD
LG