Доступність посилання

ТОП новини

Прибічники Путіна скуповують нерухомість в ЄС – «Схеми»


Аркадій Ротенберг
Аркадій Ротенберг

Після початку проєвропейських протестів в Україні, окупації Криму та неоголошеної війни швидко зросла кількість заявок на отримання посвідок на проживання в Латвії від громадян Росії – «запасний вихід» із Росії шукають не лише незгодні з політикою президента Володимира Путіна, але і його прибічники. Про це йдеться у сюжеті програми «Першого національного» та Радіо Свобода «Схеми».

Латвійські журналісти з з OCCRP спільно з колегами з програми «Схеми» проаналізували найбільші угоди про купівлю нерухомості в Латвії у період із жовтня 2013 року і до вересня 2014 року – до часу, коли до імміграційного закону Латвії внесли зміни. Внесені поправки підвищують мінімальну вартість нерухомості, після купівлі якої іноземець може подати запит щодо посвідки на проживання в Латвії, зі 150 тисяч євро до 250 тисяч євро, і її кадастрової вартості – з 50 тисяч до 80 тисяч євро.

Серед ти,х хто поповнив своє портфоліо нерухомості в Латвії, – Антон Вінер, пасинок Алішера Усманова – найбагатшого росіянина за версією журналу «Форбс» у 2014 році. Бізнесмен придбав у Юрмалі курортну віллу за 3,9 мільйона євро.

Також у Юрмалі придбала будинок Марія Ноготкова, дружина ще одного бізнесмена із списку Forbes, – Максима Ноготкова, засновника компанії «Связной».

Відверта підтримка сатириком Михайлом Задорновим пропутінської політики не завадила йому купити будинок у стилі арт-нуво в центрі Риги.

Латвійську нерухомість скуповують і російські банкіри, і колишні парламентарі-єдинороси з партії Путіна. Приміром, заступник голови правління «Газпромбанку» Микола Кореньов придбав собі квартиру за 275 тисяч євро. Екс-депутат Держдуми Едуард Янаков – власник квартири вартістю в 1,475 мільйона євро.

Один із перших, хто отримав посвідку на проживання в Латвії за «інвестиційною програмою», – товариш президента Путіна, мультимільярдер Аркадій Ротенберг. Щоб отримати дозвіл на проживання в Латвії, бізнесмен вирішив інвестувати не в нерухомість, а в банківський депозит. А це найменш прозорий спосіб отримати посвідку. Та й цей дозвіл у Ротенберга був дійсним до 2013-го.

За останні 5 років понад 13 тисяч іноземців скористались лояльною програмою отримання дозволу на проживання в Латвії, а відтак і можливості вільно пересуватись Європою. 90% заявок до Латвії надходять саме з країн колишнього СРСР, в основному з Росії.

Відео: Радіо Свобода онлайн

XS
SM
MD
LG