Доступність посилання

ТОП новини

У ГПУ обіцяють розслідувати кримінальні справи щодо фігурантів санкційного списку ЄС


Генеральна прокуратура України продовжуватиме розслідування кримінальних справ щодо колишніх посадовців і осіб із їхнього оточення, які фігурують у списку санкцій Європейського союзу. Про це інформує прес-служба відомства.

«Генеральною прокуратурою України буде здійснюватися всебічне і неупереджене розслідування кримінальних проваджень щодо екс-високопосадовців та осіб з їхнього оточення незалежно від прийнятих європейською стороною рішень щодо застосування персональних санкцій», – зазначили у ГПУ.

У відомстві повідомили, що Євросоюз у пʼятницю продовжив до 6 березня 2016 року дію обмежувальних економічних заходів щодо таких осіб: Віктор і Олександр Януковичі, Віктор Янукович-молодший, Віталій Захарченко, Віктор і Артем Пшонки, Олена Лукаш, Андрій і Сергій Клюєви, Микола Азаров, Сергій Курченко, Сергій Арбузов, Олександр Клименко, Едуард Ставицький, Юрій Іванющенко, Дмитро Табачник, Раїса Богатирьова, Віктор Ратушняк.

«Європейським Союзом у січні поточного року розширено критерії для застосування санкцій. Окрім осіб, які могли бути причетні до привласнення державного майна, обмежувальні заходи тепер застосовуються і до посадовців, щодо яких в Україні здійснюється розслідування у зв'язку зі зловживанням службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди для себе або для третьої сторони, в результаті чого спричинено збитки державі», – повідомили у відомстві.

«Слід відзначити, що, незважаючи на численні повідомлення у ЗМІ, жодна з таких осіб не була виключена із санкційного списку ЄС протягом строку дії цього рішення», – додали у ГПУ.

Водночас у повідомленні ГПУ не згадано про Андрія Портнова, Олександра Якименка, Ігоря Калініна й Олексія Азарова, яких немає у новому санкційному списку ЄС.

Також, згідно з офіційним журналом ЄС, не щодо всіх тих колишніх українських посадовців, які залишилися у списку, санкції продовжено терміном на рік. Проти чотирьох із них санкції зберігаються на три місяці – до 6 червня.

У п'ятницю генпрокурор Віктор Шокін заявив, що санкцій проти екс-чиновників зняті не будуть.

XS
SM
MD
LG