Доступність посилання

ТОП новини

Росія: правозахиснику заборонили відвідувати підозрюваних у вбивстві Нємцова


Андрій Бабушкін
Андрій Бабушкін

Російські слідчі допитали члена Громадської спостережної комісії Москви і президентської Ради з прав людини Андрія Бабушкіна як свідка у справі про вбивство опозиціонера Бориса Нємцова.

За словами Бабушкіна, слідчих цікавили мотиви правозахисників, які відвідали в СІЗО підозрюваних у вбивстві. Бабушкін передав співробітникам Слідчого комітету Росії підготовлені правозахисниками довідки про відвідування СІЗО і пояснив, що у них були підстави вважати, що до затриманих застосовувалися тортури.

Допит, за словами Бабушкіна, пройшов у «доброзичливій атмосфері». При цьому він зауважив, що більше не зможе відвідувати затриманих у справі про вбивство Нємцова у зв’язку зі своїм статусом свідка.

Пізно ввечері 11 березня слідчі приходили додому і до члена Громадської спостережної комісії Москви, кореспонденту газети «Московський комсомолець» Єви Меркачевої. Її не було вдома, тому через чоловіка журналістку викликали на бесіду до Слідчого комітету Росії.

Головний редактор газети Павло Гусєв висловив обурення з приводу дій правоохоронців. За його словами, Меркачева з’явиться в Слідчий комітет з адвокатом, а «Московський комсомолець» подасть заяву про порушення кримінальної справи за статтею «перешкоджання журналістській діяльності».

10 березня правозахисники відвідали в СІЗО заарештованих у справі про вбивство Бориса Нємцова Заура Дадаєва і братів Анзора і Шагіда Губашевих. Всі вони поскаржилися на катування і побиття при затриманні, заявили після відвідин правозахисники. Слідчий комітет Росії заявив про неприпустимість втручання в розслідування кримінальної справи про вбивство і пообіцяв дати правову оцінку діям правозахисників.

XS
SM
MD
LG