Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники попереджають про ризики для хворих на Донбасі


Жінка біля зруйнованого внаслідок бойових дій будинку. Нікішине, 11 березня 2015 року
Жінка біля зруйнованого внаслідок бойових дій будинку. Нікішине, 11 березня 2015 року

Крім бойових дій, це спричиняють і запроваджені перепустки та припинення соцобслуговування, кажуть у Human Rights Watch

Цивільне населення захоплених наразі сепаратистами територій на сході України потерпає від браку медичного обслуговування і медикаментів, звертають увагу правозахисники. Крім бойових дій у регіоні, до цього спричиняються і обмеження на пересування, які запровадила влада України, а також припинення соціального обслуговування на тих територіях, кажуть у Human Rights Watch.

Особливо небезпечне становище складається для хворих, які лікуються від туберкульозу і СНІДу, а також отримують замінну терапію при лікуванні від наркотичної залежності, кажуть правозахисники.

«Затримки з поставками ліків, що накладаються на пропускну систему і бойові дії, створили масову нестачу належного медичного обслуговування, а це ставить під загрозу життя серйозно хворих та інших пацієнтів, які потребують медичної допомоги на захоплених сепаратистами територіях», – каже дослідник Human Rights Watch у справах Європи й Середньої Азії Юлія Горбунова.

Фахівці організації відвідали і Київ, і частини Донеччини і звернулися до української влади з листом-закликом забезпечити постачання ліків і медпрепаратів до захоплених територій. Директор відділу правозахисної організації у справах Європи й Середньої Азії Г’ю Вільямсон закликає прем’єр-міністра Арсенія Яценюка і Службу безпеки України вжити заходів, щоб таке постачання не зазнавало перешкод.


Україна може контролювати рух, але має гарантувати права

Правозахисники визнають, що влада України має право контролювати пересування між захопленими сепаратистами територіями і рештою держави. Але вони закликають усі сторони уможливити й полегшити якнайшвидший доступ на ці території безсторонньої гуманітарної допомоги, зокрема, медичної для тих, хто цього потребує.

Влада України також зобов’язана за міжнародним гуманітарним правом забезпечити суспільно-економічні права цивільного населення захоплених територій, зокрема право на охорону здоров’я і право на вільне пересування.

При цьому, зазначають правозахисники, на територіях, які фактично контролюють сепаратисти, саме вони в першу чергу відповідальні за забезпечення головних гуманітарних проблем населення, в тому числі й медичних.

Центральна влада України за міжнародним гуманітарним правом прямо не зобов’язана надавати пряму фінансову підтримку місцевим органам влади, які діють під контролем сепаратистів, але збройний конфлікт не знімає з неї зобов’язань дотримуватися прав цивільного населення, наголошують у Human Rights Watch.

МОЗ підготувало постанову, уряд її не ухвалив

У Міністерстві охорони здоров’я Радіо Свобода кажуть, що знають обсяг проблеми і роблять, що можуть. Зокрема, ще в середині січня міністерство затвердило і передало до Кабінету міністрів проект постанови про забезпечення ліками хворих, які залишаються на непідконтрольних територіях у Донецькій та Луганській областях.

Документ має на меті визначити порядок постачання для окремих категорій населення на цих територіях лікарських засобів та виробів медичного призначення для лікування хворих на ВІЛ/СНІД, туберкульоз, а також наркотичних препаратів для потреб замінної підтримувальної терапії, таких, як метадон чи бупренорфін.

Та наразі, за даними правозахисників із Human Rights Watch, уряд досі так і не схвалив цієї постанови. І хворі, які потребують згаданого лікування і з різних причин не можуть їздити із захоплених територій на вільні, далі зазнають ризику, що ліки для них закінчаться.


На цю ж тему:

13.03.2015
Замість перепусток – електронна база: що очікувати людям в зоні АТО?

Паперові перепустки на перетин лінії розмежування незабаром виведуть з обігу – Держприкордонслужба далі
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG