Доступність посилання

ТОП новини

Ми розробили велоконцепцію Києва, щоб не було більше доріжок нізвідки в нікуди – активістка


Спершу здається, що велоінфраструктура – це дорого, але в підсумку вона дає економію для міста – Олеся Сторожук

Попередня програма з облаштування велосипедних шляхів Києва виконана менш, ніж на 20%: з 17 запланованих велосипедних доріжок почато будівництво лише трьох. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» розповіла медіа-координатор Асоціації велосипедистів Києва (АВК) Олеся Сторожук. Однак, велосипедна інфраструктура – це не лише доріжки, каже вона. Саме тому АВК розробила міську концепцію велоінфраструктури – комплексний документ, який включає веломережу міста, пріоритетні велосипедні маршрути, а також вимоги до будівельників. Інакше в столиці продовжуватимуть створювати велодоріжки нізвідки в нікуди.

Відкриття велосезону в Україні. Нова концепція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:52 0:00

Олеся Сторожук: 16 квітня – «День велосипедом на роботу». Ми як асоціація придумали такий формат, в якому збираємося у різних районах Києва невеликими групами або організованими колонами, їдемо з усього міста, зустрічаємося на Майдані Незалежності для спілкування, для так званого вело-сніданку, для вело-кави для того, щоб позитивно розпочати день, надихнути інших також користуватися велосипедом.

Взагалі, моя велосипедна історія розпочалася з ДТП. Потрапила в неї за тиждень після того, як навчилася їздити. Однак це мене не зупинило

Взагалі, моя велосипедна історія розпочалася з ДТП. Потрапила в неї за тиждень після того, як навчилася їздити. Ну але це було років 15 тому. Однак це мене не зупинило, лише змусило задуматись над тим, що треба бути обережною на дорозі.

Велосипеди виграшні не лише для велосипедистів, але й для тих же водіїв, для пішоходів, ну і взагалі для атмосфери в цілому місті

Переваги від розвитку в місті велосипедного руху численні і вони стосуються як конкретних людей, так і міста в цілому. Це виграшна ситуація не лише для велосипедистів, але й для тих же водіїв, для пішоходів, ну і взагалі для атмосфери в цілому місті.

У столиці стартувала безкоштовна недільна велошкола
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Це в переважній більшості швидкий транспорт, навіть у такому великому місті, як Київ

Якщо говорити про індивідуальний рівень, то велосипеди – це зручний, раціональний і здоровий вид транспорту. Зручний – тому що людина стає незалежною від громадського транспорту, від автомобіля. Це в переважній більшості швидкий транспорт, навіть у такому великому місті, як Київ. Ми проводили навіть порівняння, коли їхали одночасно на велосипеді і на автомобілі, і в деякий випадках на велосипеді приїжджали навіть швидше, тому що непотрібно стояти в заторах і можна всюди проїхати.

Це раціональний вид транспорту з точки зору економії як власного бюджету, так і бюджету міста в перспективі

Це раціональний вид транспорту з точки зору економії як власного бюджету, так і бюджету міста в перспективі. Ну і безумовно – це здоров’я, екологія, хороший емоційний стан для людини.

Велоінфраструктура в перспективі дає економію для міста через зменшення витрат на дороги

Якщо говорити про місто, то тут також є свої бонуси, їх видно не одразу, і часто кажуть, що велосипедна інфраструктура – це дорого, і ми не можемо її собі дозволити. Але мені здається, що ми маємо ставити питання по-іншому. На сьогоднішній день міста не лише України, але і світу не можуть собі дозволити не створювати велоінфраструктуру, оскільки в перспективі це дає економію для міста через зменшення витрат на дороги, на обслуговування інфраструктури міста, через підвищену фізичну активність громадян, які стають здоровішими.

Патріотичний велопробіг в Одесі, 4 квітня 2015 року
Патріотичний велопробіг в Одесі, 4 квітня 2015 року

В містах, де розвинений велосипедний рух, краще розвивається малий та середній бізнес

Навіть проводилися дослідження, що міста, в яких розвинений велосипедний рух, в них краще розвивається малий та середній бізнес. Тобто, тут цілий букет переваг, які всі ми отримаємо.

Для комфортного руху велосипедистів, і взагалі, щоб відчувати себе повноцінним учасником дорожнього руху, потрібна велосипедна інфраструктура. Це в рази збільшує кількість людей, які пересідають на велосипеди. Однак велосипедна інфраструктура – це не лише велодоріжки, а цілий комплекс заходів, які має надати місто. Це також зручні з’їзди, пандуси та інша супутня інфраструктура, в тому числі, велопарковки.

Було би зручно, якби в нас були так звані перехоплюючі велопаркінги: ти доїжджаєш до станції метро, залишаєш там велосипед, їдеш далі на метро

Для Києва, зокрема, актуальними є питання перехоплюючих велопаркінгів у ключових транспортних вузлах. Оскільки наше місто доволі велике, і деяким людям потрібно їхати на роботу чи в центр понад 20 км – було би зручно, якби в нас були так звані перехоплюючі велопаркінги: коли ти доїжджаєш, наприклад, до станції метро, залишаєш там велосипед, їдеш далі на метро. Минулого року було відкритий пілотний проект біля метро «Виставковий центр». Там уже встановлено такий паркінг. Сподіваємося, що цього року місто розширить цю практику, і в нас з’являться такі паркінги в інших районах Києва.

Пам'ятник велосипеду у Тбілісі, Грузія
Пам'ятник велосипеду у Тбілісі, Грузія

АВК розробила міську концепцію велоінфраструктури. Зараз все ще цей документ перебуває на розгляді у міській раді і, скоріш за все, цього року ухвалений не буде як міська цільова програма. Це комплексний документ, який включає веломережу міста, тобто там прописано, які мають бути пріоритетні велосипедні маршрути міста, а також певні орієнтири, вимоги, яким чином має споруджуватися ця інфраструктура.

Бо сьогодні існує така проблема, що в нас відбуваються реконструкції, в яких абсолютно не враховується рух велосипедистів, але це і не передбачено державними будівельними нормами. Тобто немає на що посилатися і, відповідно, у будівельників немає мотивації створювати щось для велосипедистів. Якщо буде документ, в якому будуть прописані ці орієнтири, то це вже буде великим кроком.

Окрім цього всього, велоконцепція може включати супутні заходи, супутню велоінфраструктуру, про яку я вже згадувала. Але мало лише побудувати велодоріжки. Має бути цілеспрямована кампанія на рівні міста, соціальна реклама, яка показує людям переваги руху на велосипеді.

Візьмемо велосипедну доріжку на проспекті Перемоги, що починається біля метро Житомирська і пролягає до метро Святошин. Ця велодоріжка починається нізвідки і веде в нікуди

У Києві є кілька велосипедних доріжок, і до них дуже багато є запитань. Але насправді Київ стоїть лише на початку, ми ніколи не створювали велосипедну інфраструктуру, тому зрозуміло, що вони мають певні недоліки. Візьмемо велосипедну доріжку на проспекті Перемоги, що починається біля метро Житомирська і пролягає до метро Святошин. Ця велодоріжка починається нізвідки і веде в нікуди.

Перед «Палацом фестивалів» у Каннах, Франція
Перед «Палацом фестивалів» у Каннах, Франція

Місто повинно поєднувати певний район з центром міста або з іншою частиною міста. Щоб людина дійсно могла сісти на велосипед і поїхати до місця своєї роботи

Тому ми, розробляючи велоконцепцію, передбачаємо, що місто повинно розробляти маршрути, поєднувати певний район з центром міста або з іншою частиною міста. Щоб людина дійсно могла сісти на велосипед і поїхати з одного району, наприклад, до місця своєї роботи.

З 17 запланованих Києвом веломаршрутів було розпочато будівництво лише трьох. Знову-таки, це залежить від того, яка буде нормативна база. Із сьогоднішніми нормами будівництва чисто фізично буде складно зробити цей маршрут якісним. Оскільки ми впираємося в ті будівельні норми, які кажуть, що велодоріжка має бути такої-то ширини і проходити певним чином (хоча це може не відповідати європейським нормам).

Найкраща реклама для велосипеда – це люди на велосипедах у місті. Коли ти стоїш вранці на зупинці, потім заходиш – не можеш проштовхнутися, а поряд проїжджають велосипедисти

Найкраща реклама для велосипеда – це люди на велосипедах у місті, яких видно. Особливо, коли ти стоїш вранці на зупинці, чекаєш на громадський транспорт на зупинці, потім заходиш – не можеш проштовхнутися, а поряд проїжджають велосипедисти. Ти дивишся з вікна і думаєш: «От, як класно, я була б вже на роботі». Тому велосипедні події, масові події або невеличкі – це чудовий спосіб популяризації велосипеду як міського транспорту.

На щастя, в Києві немає дефіциту на такі події, і багато велосипедних спільнот їх проводять. Минулого року з’явилася «Критична маса», є Велодень, а 16 квітня ми проводимо «День велосипедами на роботу». Це чудова нагода для людей, які раніше не їздили на велосипеді, спробувати це; для тих, хто боїться виїжджати – можна об’єднуватися, їхати разом з сусідами, з друзями, або приєднатися до однієї з організованих колон, які будуть у 10 районах міста.

І також це привід для людей нагадати своїм організаціям, компаніям, у яких вони працюють, про створення умов для велосипедистів (парковок, душів). Ми будемо їхати із різних місць Києва і сподіваємось, що ті люди, які побачать нас вранці, задумаються про альтернативні способи руху містом, і що це їх якось надихне.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG