Доступність посилання

ТОП новини

Російський уряд відмовив у підтримці фастфуду Михалкова-Кончаловського


Микита Михалков і Андрій Кончаловський
Микита Михалков і Андрій Кончаловський

Режисери-брати задумали потіснити західні мережі швидкого харчування

Іван Трефілов та Ілля Кизиров

Кінорежисери-брати Микита Михалков і Андрій Кончаловський мають намір створити в Росії національну мережу громадського харчування, яка повинна стати конкурентом західному фастфуду. Згідно з їхніми підрахунками, тільки початкові інвестиції в проект повинні скласти майже мільярд рублів. Володимир Путін уже доручив уряду цю ініціативу розглянути і підтримати. Однак, незважаючи на рекомендації президента, в прямій бюджетній підтримці проекту відмовлено.

Увечері в четвер учасники наради у віце-прем'єра Аркадія Дворковича відмовили в державній допомозі проекту створення національної мережі громадського харчування «Їмо вдома!» Микити Михалкова та Андрія Кончаловського, повідомляє агентство «Інтерфакс». Як заявила прес-секретар Дворковича Алія Самігулліна, «було підтверджено, що для реалізації проекту не потрібно бюджетної підтримки. Проект буде претендувати на участь в механізмах підтримки малого та середнього бізнесу, які вже існують, в загальному порядку».

За даними агентства РБК, на нараді було ухвалене рішення, що фінансування проекту пройде за програмою підтримки малого та середнього підприємництва за схемою 30 на 70 (30 відсотків початкової вартості проекту повинен буде знайти інвестор, а решту профінансує банк під гарантії Агентства кредитних гарантій). На нараді у Аркадія Дворковича обговорювалося, що цим банком може виявитися підконтрольний державі «Сбербанк».

Раніше Андрій Кончаловський та Микита Михалков, як пише газета «Коммерсант», спрямували до президента Володимира Путіна листа з проханням підтримати їхній проект створення в Росії національної мережі громадського харчування – кафе-кулінарій під брендом «Їмо вдома!». Бренд належить дружині Кончаловського Юлії Висоцькій. «Мета проекту – сприяти імпортозаміщенню та створенню альтернативи західним мережам фастфуду», – пояснюють свої ідею автори, оцінюючи тільки початкові інвестиції у понад 970 мільйонів рублів.​

Карикатура Михайла Златковського, 2009 рік
Карикатура Михайла Златковського, 2009 рік

​На ці гроші брати мають намір відкрити мережу кулінарій у форматі невеликих магазинів, суміщених з кафе. Страви готуватимуться на регіональних фабриках-кухнях, які також будуть постачати свою продукцію до соціальних установ, у тому числі, до дитячих будинків та інтернатів. Пілотні проекти пропонується реалізувати в Московській і Калузькій областях – там побудують дві фабрики-кухні, відкриють 41 кафе і 91 кулінарію.

Як стверджує «Коммерсант», Володимир Путін доручив віце-прем'єру Аркадію Дворковичу проект «розглянути та підтримати в контексті вирішення завдань імпортозаміщення», пропрацювавши його з регіонами. У тому, що ініціатива Андрія Кончаловського та Микити Михалкова має право на існування, впевнений і президент Федерації рестораторів і готельєрів Росії Ігор Бухаров:

– У будь-якому разі, в Росії кількість закладів харчування менша, ніж у Європі, Америці, Мексиці, Бразилії, на Філіппінах утричі. Тому ми можемо говорити про те, що в Росії можна розвивати різні напрями – у нас досить велика кількість мереж (понад 200), причому, є досить оригінальні, популярні та цікаві, зроблені російськими рестораторами. Тому ми можемо говорити про те, що різні цікаві ідеї також можуть бути дуже популярні.

– Автори проекту оцінюють тільки його початковий етап майже в мільярд рублів, причому, ще й звертаються за підтримкою до держави. На Ваш погляд, наскільки це обґрунтовано в нинішній економічній ситуації, тим більше, що всюди все це робиться за рахунок недержавних грошей?

– У всьому світі це, справді, приватні інвестиції. Але це не означає, що зі зверстаного бюджету буде виділено 1 мільярд рублів. Просто є банки з різною державною участю, які можуть розглянути цю бізнес-ідею, вони можуть дати «довгі» гроші. Така ідея, я думаю, – це серйозна робота мінімум на 10 років, і протягом 7-10 років ці інвестиції можуть повернутися, якщо цим будуть займатися, якщо цьому буде приділено достатньо уваги. Адже в Росії були проекти, досить цікаві в самому початку, але які не вдалися. Це «Російське бістро», коли московський уряд хотів втілити таку ідею російського фастфуду. Але вона через невміле керівництва не втілилася в життя, хоча виділялися найкращі приміщення в місті – було понад 30 кафе в хороших місцях. Але, на жаль, ідея не пішла. Ідея, про яку говорить Андрій Кончаловський, цілком реалізовується. Якщо ще буде якась допомога від місцевої влади, ця ідея імпортозаміщення цілком може мати місце і спокійно існувати.

– А що завадило розвинутися ідеї «Русского бістро»? Чи тільки невміле управління і нездатність конкурувати з тим же McDonald's?

Коли кажуть, що ми зараз складемо конкуренцію McDonald's, потрібно розуміти, що це досить складно

– Там багато нюансів. Коли кажуть, що ми зараз складемо конкуренцію McDonald's, потрібно розуміти, що це досить складно. У світі є такі ж схожі мережі: це і Burger King, і Wendy's. І вони випускають практично одне і те ж – бургер. Бургер дуже зручний з точки зору приготування, випуску, впізнаваності. Якщо ви робите щось інше, тут ви можете тільки конкурувати в ціні, в тому, що ви можете запропонувати в цій ціновій категорії. Тому, наприклад, я б не говорив про конкуренцію конкретно з McDonald's.

– Але конкуренція в Росії різна буває, можна згадати, наприклад, як після перевірок закривали ресторани McDonald's. Чи не думаєте Ви, що національну мережу фастфуду будуть просувати, в тому числі, і такими методами?

– Ну, послухайте... McDonald's розглянув претензії Росспоживнагляду, зробив зміни, яких вимагав Росспоживнагляд. З ними можна погодитися або не погодитися, але те, що вони пішли на поліпшення, це так. І все нормально працює, всі підприємства відкриті, нічого не закрилося.

– Чим нові мережеві ресторани можуть привабити покупця, що вони повинні такого виробляти?

У нас теж були підприємства швидкого обслуговування в Радянському Союзі, були пельменні, закусочні, сосисочні, біляшні... Що гадати? Подивимося...

– Я думаю, вони не будуть робити бургери. Конкурувати в цьому з західними мережами з їхніми крильцями, ніжками і бургерами безглуздо, тому що всі західні мережі працюють на російських продуктах. А що зроблять – це вже концепція людей, які цю ідею просувають. У нас теж були підприємства швидкого обслуговування в Радянському Союзі, були пельменні, закусочні, сосисочні, біляшні... Все може бути, і ніхто не каже, що там буде. Ви поставте сьогодні десять рестораторів поруч, і вони вам намалюють 30 концепцій. Що гадати? Подивимося...

– Бренд звучить як «Їмо вдома!», але розвивається мережа закусочних поза домом. Чи немає в цьому суперечності?

– Ні, протиріччя ніякого немає. Це такий хід, коли ресторатор пише про те, що у нього домашня кухня. Це рекламний слоган, маркетинговий хід, щоб привернути увагу людей.

– Тобто Ви вважаєте, що ідея Кончаловського і Михалкова має право на існування і може бути вдалою?

Їм треба облишити знімати кіно і зайнятися цим, тоді буде все вдало

– Звичайно! Все залежить від того, скільки цьому буде приділятися часу. Я вважаю, їм треба облишити знімати кіно і зайнятися цим. Тоді буде все вдало.

Мільярд рублів на старт такого бізнесу – це багато чи мало? Засновник і директор мережі ресторанів швидкого харчування «Теремок» Михайло Гончаров каже, що «це абсолютно адекватні гроші». У 1999 році він відкрив свій бізнес, що нині входить до п'ятірки найбільш популярних мереж, маючи в наявності 90 тисяч доларів, або, за тим курсом, приблизно два мільйони рублів. Зараз 90 тисяч доларів – це 4,7 мільйона рублів:

– Кожне кафе за нинішніми цінами має коштувати не менше десяти мільйонів рублів. Якщо сорок точок помножимо на десять мільйонів, то це буде вже 400 мільйонів. Фабрика-кухня запросто може коштувати 150-200 мільйонів. Тобто вже 800 мільйонів. Плюс 90 точок.

Але питання в іншому. Є такий термін – розвиток на інвестиційні гроші. Є, наприклад, план з інвестицій – відкрити 40 точок. І є абсурдна ідея, що, якщо ми відкриємо 40 точок, то станемо відомі, і до нас почнуть всі ходити. Це неправда. Насправді потрібно відкривати від трьох до п'яти точок, отримувати прибуток і розвиватися далі. Немає сенсу відразу витрачати такі величезні гроші. Потрібен тестовий старт проекту. Потрібно оцінити, наскільки він затребуваний. Адже можна ці гроші з легкістю протринькати. Але ми не знаємо деталі проекту, так що мені складно сказати. Можливо, йдеться про кредитну лінію в мільярд на багато-багато років.

– Тобто Ви вважаєте, що почати слід з кількох пілотних точок?

Всі відомі сучасні мережі починали працювати з одним-двома ресторанами. Це реалії бізнесу – по-іншому не можна робити

– Так. Всі відомі сучасні мережі починали працювати з одним-двома ресторанами. Це реалії бізнесу – по-іншому не можна робити.

– Зараз Ви керуєте величезною мережею ресторанів. А який у Вас був початковий капітал?

– Я починав з двадцяти тисяч доларів. Це були мої гроші.

– А позикові кошти були?

– Так, я позичив близько сімдесяти тисяч.

У Кремлі вдень у четвер відмовилися прокоментувати повідомлення про те, що президент Володимир Путін дійсно спрямував до уряду пропозиції Андрія Кончаловського та Микити Михалкова. «Я не коментую цю тему», – заявив прес-секретар глави держави Дмитро Пєсков, підтвердивши, тим не менш, сам факт нещодавньої особистої зустрічі Володимира Путіна і Микити Михалкова.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG