Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Балтимора прибирають вулиці міста після погромів


Поліція охороняє вулиці Балтимора після нічних заворушень
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Поліція охороняє вулиці Балтимора після нічних заворушень

Бунтівники підпалили 15 будівель і 144 автомобілі та пограбували низку крамниць

Мерія американського Балтимора оголосила про затримання близько 200 людей після масових заворушень, які охопили місто по обіді 27 квітня. Зранку 28 квітня місцеві жителі почали прибирати вулиці міста після того, як хулігани впродовж годин руйнували та підпалювали будинки, грабували крамниці. Безлад почався невдовзі після поховання 25-річного Фредді Ґрея, який помер внаслідок травм хребта, зазнаних під час арешту поліцією.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За інформацією мерії Балтимора, бунтівники підпалили 15 будівель і 144 автівки під час масових заворушень. Близько 19 поліцейських були травмовані. На вулицях міста – сміття та розбите скло. Але вже зранку місцеві мешканці почали прибирати місто.


Напередодні бунтівники розбивали вікна та грабували магазини. В одному районі молодь пограбувала крамницю та розпивала вкрадений алкоголь у той час, як поліція стояла поруч, пише агенція новин Associated Press. Тим часом в іншому випадку пожежники намагалися загасити вогонь в аптеці, але хтось із натовпу перерізав шланг, підключений до води, повідомляє британська газета Guardian.

Мати Фредді Ґрея, чиє поховання стало приводом для заворушення, заявила, що хоче справедливості у справі сина, але закликала погромників не руйнувати місто, бо вважає це «неправильним».


Губернатор штату Меріленд Леррі Гоґан 27 квітня оголосив надзвичайний стан у Балтиморі та залучив до стримування бунтівників близько 5 тисяч бійців Національної гвардії США, котрі, як він сподівається, допоможуть відновити порядок на вулицях міста.

Він аргументував своє рішення мародерством та насильством, що загрожують життю громадян.

«Усі вважають, що нам потрібні відповіді для вирішення цієї ситуації. Занепокоєння, яке відчуває кожен стосовно того, що насправді сталося з Фредді Ґреєм, – це одна ситуація, а це – зовсім інша. Це беззаконні банди хуліганів, які вештаються вулицями, руйнують майно і ранять невинних людей. Ми не збираємося з цим миритися», – сказав Гоґан.

Сутички з поліцією у Балтиморі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00


Мер міста Стефані Ролінґс-Блейк також оголосила комендантську годину, яка діятиме від 22:00 до 5:00, починаючи з 28 квітня. У місті наразі зачинені всі школи.

Критики звинувачують мера в тому, що вона дозволила мирним протестам проти порушення прав затриманого Ґрея перерости у масові заворушення. Ролінґс-Блейк заявила 25 квітня, що наказала поліції дозволити протестувальникам «користуватися своїм правом на свободу слова». Пізніше, на своїй сторінці у Facebook, вона наголосила, що чиновники робили все можливе, щоб не дозволити ситуації вийти з-під контролю.


«Дуже ясно, що є різниця між тим, що ми побачили минулого тижня з мирними протестами, людьми, які хотіли домогтися справедливості, людьми, які хотіли бути почутими і які хотіли відповідей; різниця між тими протестами та бандитами, які хочуть лише підбурювати насильство та знищити наше місто», – сказала вона.

«Вбити та позбутися одного поліцейського»

Насильство спалахнуло у понеділок близько 15:00 за місцевим часом після церемонії поховання Ґрея та невдовзі після закінчення уроків у місцевих школах. За словами комісара поліції Балтімора Ентоні Бетса, саме учні старших класів почали закидувати поліцейських камінням поруч із торговельним центром Mondawmin. Невдовзі молодь почала грабувати крамниці неподалік.

Поліція Балтимора закликала батьків переконатися, що їхні діти вдома, бо поліцейські «не хочуть, щоб хто-небудь постраждав».


Дехто з батьків прислухалися до порад поліції. Більше ніж 100 тисяч людей подивилися відео на YouTube, на якому жінка лайкою та ляпасами відвела свого сина подалі від заворушень.


Бетс також заявив, що банди міста на зустрічі в неділю 26 квітня домовилися спробувати вбити поліцейських після поховання Ґрея.

«Наприкінці похорону містера Ґрея вони сказали, що сьогодні кожна група збирається вбити та позбутися одного поліцейського», – сказав Бетс репортерам.

Перші протести розпочалися у Балтиморі ще 21 квітня, але, за словами місцевих чиновників, вони були мирними. Декілька сотень людей вийшли на вулиці міста та вимагали «Справедливості для Фредді».

Сутички у Балтиморі. 27 квітня 2015 року
Сутички у Балтиморі. 27 квітня 2015 року

За інформацією поліції Балтимора, Фредді Ґрея затримали 12 квітня. Він начебто «встановив зоровий контакт із поліцейським» і почав тікати. Його схопили, одягли на нього наручники та посадили у фургон. Вже через 30 хвилин для Ґрея викликали швидку. Молодий чоловік впав у кому та помер 19 квітня, як показав розтин, від важкої травми спинного мозку.

Наразі триває розслідування. Шістьох поліцейських відсторонили від роботи у зв’язку з цим.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG