Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори у Великобританії: результати непередбачувані, боротьба затята


Консерватори можуть залишитись при владі лише за умов створення нової коаліції – британський оглядач

Лондон – 7 травня у Великій Британії проходять загальні або парламентські вибори, від результату яких і залежить склад майбутнього уряду. Підсумки цього голосування вже називають одними з найбільш непередбачуваних за останні 40 років. Головні політичні партії країни під час передвиборчої кампанії відзначились затятими дебатами, взаємними звинуваченнями і навіть проявами насилля. Імовірно, саме після цих виборів у Британії зникне традиційна трипартійна система, бо кілька нових політичних сил достатньо гучно про себе заявили у Сполученому Королівстві.

Британці сьогодні йдуть на виборчі дільниці, щоб віддати свій голос на виборах, результат яких не беруться передбачити навіть найдосвідченіші з політологів та оглядачів.

В останній день передвиборчої кампанії лідери провідних політичних партій Великої Британії намагалися переконати і прихилити на свій бік тих, хто ще не визначився з вибором.

На додаток до традиційної трійці – «прем’єр-ліги» британської політики: консерваторів, лейбористів та ліберал-демократів – приєднались амбітні новачки, а саме шотландські націоналісти з Національної партії Шотландії (SNP) та праві популісти з Партії незалежності Сполученого Королівства (UKIP). Тоді як SNP просто масово витісняє нині лейбористів з шотландських виборчих округів, UKIP активно відбирає голоси в урядових консерваторів по всій країні, виходячи, за опитуваннями, на третє місце, залишаючи позаду ліберал-демократів.

Учасники виборчої кампанії у Великій Британії: лідер Шотландської національної партії Нікола Стерджен, лідер лейбористської опозиції Ед Мілібенд, британський прем'єр і лідер консерваторів Дейвід Камерон і заступник прем'єра, лідер ліберал-демократів Нік Клегг
Учасники виборчої кампанії у Великій Британії: лідер Шотландської національної партії Нікола Стерджен, лідер лейбористської опозиції Ед Мілібенд, британський прем'єр і лідер консерваторів Дейвід Камерон і заступник прем'єра, лідер ліберал-демократів Нік Клегг

Я завжди голосував за консерваторів, але цього разу я голосую за UKIP, бо ж провідник цієї партії Найджел Фараж є яскравою особистістю
Девід Ллойд

Пересічний британський виборець Девід Ллойд з передмістя Лондона завжди голосував за консерваторів, а цьогоріч віддає свій голос за UKIP.

«Я завжди голосував за консерваторів, але цього разу я голосую за UKIP, бо ж провідник цієї партії Найджел Фараж є яскравою особистістю і має тверду позицію з питання іміграції», – каже чоловік.

Лідер Партії незалежності Сполученого Королівства Найджел Фараж
Лідер Партії незалежності Сполученого Королівства Найджел Фараж

Коаліція – єдиний реальний сценарій

Зміна виборчих уподобань британського електорату, на думку оглядачів, може суттєво змінити політичний розклад сил у новому британському парламенті. Проте фахівці сходяться на думці, що цього разу голоси, отримані головними політичними силами, будуть настільки близькими, що доведеться знову вдаватись до коаліції.

Виборчий оглядач Британського інституту врядування Акаш Паун вважає, що консерватори мають все ж певні шанси залишитись при владі ще на один термін. Але це буде можливим лише за умови неодмінної коаліції з іншими силами.

Може статися, що нинішній уряд консерваторів залишиться при владі, а провідник партії Дейвід Камерон у прем’єрській резиденції на Даунінґ-стріт
Акаш Паун

«Цілком може статися, що нинішній уряд консерваторів залишиться при владі, а провідник партії Дейвід Камерон у прем’єрській резиденції на Даунінґ-стріт. Проте так само йтиметься про коаліцію, коли міністри-консерватори разом з міністрами ліберал-демократами попереднього уряду залишатимуться на якийсь час на своїх посадах у такому собі перехідному уряді, допоки не стане ясно, хто власне буде в змозі сформувати стабільну більшість», – вважає Акаш Паун.

Поки ж припущення, що жодна з політичних партій не зможе самостійно сформувати уряд, лише означає можливі затяжні і напружені коаліційні переговори.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG