Доступність посилання

ТОП новини

Іспанці приймають поранених українських вояків


Українські та іспанські фахівці ведуть переговори щодо протезування бійців

З ініціативи української діаспори українські бійці відпочивають в Іспанії. Іспанський футбольний клуб «Атлетико» (Мадрид) розглядає можливість профінансувати протезування поранених українських бійців АТО. Українські та іспанські фахівці ведуть переговори щодо протезування бійців, розповіла координатор української громади в Іспанії Надія Антошків в інтерв’ю Радіо Свобода.

ЗАВАНТАЖИТИ

– На рахунок бійців Івана Кушнарьова, Василя Рокицького і Сергія Товстика: ми зв’язалися у Мадриді з ортопедами, які оцінюють стан хлопців, проводять діагностику і так далі. Тому що треба визначити, чи можна хлопцям вже поставити протези. Хлопці хочуть біонічні – так звані «розумні» – протези. Ортопеди тут, в Іспанії, не дуже співпрацюють (з компаніями – ред.), які випускають біонік, щоб це могло влаштовувати наших. Тобто, ми зараз говоримо про ортопедичні протези – так звані «орторуки». Тож ми мусимо починати пошуки ортопедів, які могли би хлопцям поставити «розумні» протези.

– Раніше Іван Кушнарьов розповів Радіо Свобода, що питання щодо його протезування і протезування його побратимів залежить від футбольного клубу «Атлетико», від того, чи клуб профінансує бійцям протезування, чи ні. Яка у Вас нині інформація?

– На рахунок фінансування та участі футбольного клубу «Атлетико» саме у реабілітації наших хлопців, то ми з ними ще домовляємось. Зазначу, що представники клубу мають нам сказати, чи вони погодяться нас фінансувати, чи не погодяться.

– Якщо «Атлетико» не погодиться, що далі? Хлопці залишаться в Іспанії на відпочинок чи повернуться додому?

– Хлопці будуть поки що з нами, в Іспанії. Ви, напевно, більше думаєте про реабілітацію, про протезування хлопців. А насправді наш проект більше стосується відпочинку наших поранених. Хлопці приїхали в Іспанію, приїхали на хату, вже мали екскурсію по Мадриду. Після огляду лікарів вони відпочивають на березі Середземного моря.

– Пані Антошків, а яким чином українцям, які працюють в Іспанії, вдалось вийти на футбольний клуб «Атлетико»?

– Це вдалося через, так би мовити, «знайомих знайомих» нашої товаришки Марії Вертицької. Марія допомагає волонтерам, вона була у березні в одній львівській лікарні, де лежать поранені бійці. І вже через неї ми вийшли на лікарів клубу «Атлетико».

– Як у Мадриді зустріли українських бійців?

– Хлопців зустріли у мадридському міжнародному аеропорту як справжніх героїв. І ми, українці, і наші іспанські друзі подякували їм за їхній подвиг. Тому що це справді подвиг – боронити і Україну, і Європу від російської орди.

​Як повідомила українська громада вже після виходу цього матеріалу, наразі клуб «Атлетико» не зміг надати фінансову підтримку українським бійцям. Хлопці відпочивають за підтримки місцевої діаспори. Ведуться переговори щодо проведення спільної з футбольним клубом благодійної акції задля збору коштів на підтримку поранених військових.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG