Доступність посилання

ТОП новини

Ще немає рішення про європейську перспективу України у проекті декларації Ризького саміту – прем’єр Латвії


©Shutterstock
©Shutterstock

Санкції ЄС проти Росії діятимуть доти, доки не будуть повністю виконанні Мінські мирні домовленості – Лаймдота Страуюма

Рига – Прем’єр-міністр головуючої в ЄС Латвії Лаймдота Страуюма заявила, що наразі робота над підсумковою декларацією Ризького саміту «Східного партнерства» триває, і поки що питання про включення до тексту Декларації положення про європейську перспективу не вирішене. В ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода в Ризі прем’єр Латвії сказала, що наразі ще тривають консультації між 28 країнами-членами ЄС та шістьма країнами «Східного партнерства» щодо проекту декларації саміту, який відбудеться 21-22 травня. Лаймдота Страуюма також сказала, що санкції ЄС проти Росії будуть залишатися в силі доти, доки Москва повністю не виконає Мінські мирні угоди щодо врегулювання конфлікту на Сході України.

– Чи повинна Україна та інші члени «Східного партнерства» отримати європейську перспективу? Чи буде положення про європейську перспективу в декларації Ризького саміту?

Лаймдота Страуюма
Лаймдота Страуюма

– На даний момент декларація перебуває в процесі узгодження між усіма країнами-членами Європейського союзу і шістьма країнами «Східного партнерства». Зараз поки що я не можу сказати, якою буде остаточна версія Декларації саміту. Але що я можу сказати, так це те, що цей саміт на даний момент є підтвердженням того, що для Євросоюзу є дуже важливим розвиток відносин із шістьма країнами «Східного партнерства».

– Чи вірите Ви, що одного дня -- радше в недалекому майбутньому – Україна стане членом Європейського союзу?

– По-перше, це залежить від самого українського суспільства та людей. І в цьому контексті сектор громадянського суспільства є важливою рушійною силою ідеї євроінтеграції України. Але це все ж насамперед залежить від самої України, а не від ЄС. Я пам’ятаю, як в Латвії наприкінці 1980-х років діяв «Народний фронт Латвії», і то був справді всенародний рух, і суспільство знало, в якому напрямку рухатись, адже вся Латвія хотіла стати членом ЄС та НАТО. Я рада, що ось вже 11 років ми є частиною ЄС, але євроінтеграція була насамперед волею народу Латвії.

Прем’єр-міністр головуючої в ЄС Латвії Лаймдота Страуюма. Рига, 20 травня 2015 року
Прем’єр-міністр головуючої в ЄС Латвії Лаймдота Страуюма. Рига, 20 травня 2015 року

– Що Ви думаєте про нинішній стан конфлікту на Сході України і його врегулювання?

– Загальна думка Євросоюзу така, що ми маємо спиратись на Мінські угоди і їхнє виконання. В той же час як Україна, так і Росія мають розуміти, що лише мир може сприяти позитивному розвитку цих країн. І будь-який конфлікт – це повернення в минуле, це регрес. Завжди треба думати, а що буде далі, що буде після завершення конфлікту – зі зруйнованим житлом людей, що буде зі зруйнованим життям багатьох людей і держава повинна думати вже зараз над тим, як відновити життя людей і зруйновані території після конфлікту. Це мають розуміти і Україна, і Росія.

Санкції будуть діяти, допоки не будуть повністю виконані Мінські мирні домовленості

– Чи мають санкції ЄС проти Росії залишатись в силі? Які тенденції в ЄС щодо санкцій – залишати, як є, чи посилити?

– Санкції будуть залишатись в силі доти, доки не будуть виконані Мінські угоди. У червні на Раді ЄС ми повернемось до дискусії про санкції. Але вже в квітні ЄС чітко вирішив, що санкції будуть діяти, допоки не будуть повністю виконані Мінські мирні домовленості.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG