Доступність посилання

ТОП новини

Інтерпол поставився до Пшонки й Захарченка, як до Саакашвілі


Віктор Пшонка й Олександр Захарченко
Віктор Пшонка й Олександр Захарченко

Генпрокуратура не може похвалитися успіхами в розслідуванні справ щодо соратників Януковича

Інтерпол відмовився оголосити в міжнародний розшук генпрокурора та очільників МВС України часів президентства Віктора Януковича. Тим часом цього тижня ЄС має оголосити рішення про продовження чи можливе скасування санкцій щодо кількох колишніх українських високопосадовців. Між тим політики та експерти занепокоєні, що правоохоронці не демонструють помітного поступу в розслідуванні резонансних справ.

Інтерпол поставився до Пшонки й Захарченка, як до Саакашвілі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інтерпол відмовився оголосити в міжнародний розшук колишнього генерального прокурора Віктора Пшонку, колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його колишнього заступника Віктора Ратушняка. Як пояснив в інтерв'ю «Українським новинам» керівник українського бюро Інтерполу Василь Неволя, експерти дійшли висновку, що розшук цих осіб може бути пов'язаний зі зміною політичної ситуації в Україні, а отже – суперечить статутові цієї організації.

Колишній голова громадської ради при Генпрокуратурі Володимир Бойко наголошує, що з таким формулюванням Інтерпол відмовив Грузії в оголошенні в розшук колишнього президента цієї країни, а нині очільника Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі.

Для Інтерполу не так важливо, що саме інкримінується. Вони дивляться на загальну ситуацію: що людина обіймала певну посаду, була опонентом чинної влади – чи то в Україні, чи то в Грузії
Володимир Бойко

«Не лише Пшонку відмовилися оголосити в розшук, а й Саакашвілі. Це принципово важливий момент. Для Інтерполу не так важливо, що саме інкримінується. Вони дивляться на загальну ситуацію: що людина обіймала певну посаду, була опонентом чинної влади – чи то в Україні, чи то в Грузії», – зазначає він.

Санкції ЄС під знаком запитання?

Очікується, що найближчим часом ЄС має оголосити рішення про продовження чи скасування санкцій щодо кількох діячів попередньої української влади. Напевно відомо про скасування санкцій щодо Віктора Януковича-молодшого, який у березні загинув на Байкалі. За офіційно непідтвердженою інформацією, санкції щодо колишніх урядовців Дмитра Табачника та Олени Лукаш і чинного народного депутат Сергія Клюєва будуть продовжені. Офіційне рішення з цього приводу має бути оголошене наприкінці тижня.

Однак експертів та політиків непокоїть те, що у березні цього року ЄС зняв санкції з чотирьох чільних діячів попередньої влади.

«За часів Махніцького та Яреми повністю саботувалося розслідування цих справ. До речі, в Генпрокуратурі ініціювали внутрішнє службове розслідування щодо виявлення тих слідчих, які це допустили», – каже член парламентського комітету з питань протидії та запобігання корупції, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Дмитро Добродомов.

На думку Володимира Бойка, нереформовані правоохоронні органи просто неспроможні ефективно проводити розслідування резонансних справ.

Рік тому були введені санкції по-суті без жодних підстав, тільки на політичне прохання України й під обіцянки, що найближчим часом будуть надані переконливі докази злочинної діяльності… Потрібно було давним-давно провести реорганізацію слідства в Україні
Володимир Бойко

«Рік тому були введені санкції по-суті без жодних підстав, тільки на політичне прохання України й під обіцянки, що найближчим часом будуть надані переконливі докази злочинної діяльності… Потрібно було давним-давно провести реорганізацію слідства в Україні», – зазначає він.

За словами Дмитра Добродомова, ситуація із розслідуванням резонансних злочинів та тим, чи належним чином прокуратура обґрунтовує необхідність продовження санкцій щодо колишніх високопосадовців, найближчими днями буде розглядатися на засіданні парламентського антикорупційного комітету.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG