Доступність посилання

ТОП новини

Ще більше чоловіків уникають мобілізації


В одному із військоматів Львова, 1 червня 2015 року
В одному із військоматів Львова, 1 червня 2015 року

Черговий етап мобілізації завершується 8 червня, а у Львівській області набрали лише половину новобранців

Львів – Чоловіки ухиляються від мобілізації і нинішній її етап проходить найважче. Така ж ситуація і з добровольцями. Картина кардинально відрізняється від тієї, що була рік тому. Невже пропав патріотизм серед «західняків»?

Ще більше чоловіків уникають мобілізації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Рік тому у військових комісаріатах годі було проштовхнутись. Більшість становили добровольці. Всі в один голос говорили, що вважають своїм обов’язком захищати країну. Нині людей у рази менше.

На сьогодні в області мобілізували половину від необхідної кількості. Для прикладу, у Жовківському районі, з 1,5 тисячі осіб, яким вручили повістки, лише 50 йдуть служити. Це – прикордонний район із Польщею і багато чоловіків там на заробітках. Чимало тих, хто проживає у 30-кілометровій прикордонній зоні й може без візи перетинати кордон, не хоче полишати свої щоденні заробітки.

Військові комісари пояснюють, що загалом дуже багато людей в області виїхали на сезонні роботи в Європу, але також велика кількість працює і в Росії. А ще причиною ухиляння від служби комісари називають вдаваний зовнішній патріотизм мешканців області.

«У центральних областях України призивається набагато більше людей, мобілізуються і йдуть добровольцями у Збройні сили. Там набагато свідоміше люди ставляться до виконання свого обов’язку захищати країну. Хоча ще недавно Львівщина показувала приклад свідомості і патріотизму. Усім нам треба усвідомити, що, крім нас, ніхто не захистить нашу державу. Найважчий час ми пройшли. Україна, як ніколи, сильна і армія, як ніколи, сильна», – наголосив військовий комісар Львівської області, полковник Микола Садовський.

Новобранці у Львові, 1 червня 2015 року
Новобранці у Львові, 1 червня 2015 року

Проти ухильників порушили карні справи

З усіх, кому виписали повістки, третина з’явились у комісаріат. А з них тільки 32% виявились придатними до служби. За час останнього етапу мобілізації, який розпочався у квітні, 4 тисячі мешканців області не взяли до рук повістку. Вони або ж не проживали на вказаною адресою, або ж виїхали в інше місто чи країну. Понад сотню ухильників міліція розшукала, порушено близько 90 кримінальних проваджень проти втікачів від служби.

Військові комісари пояснюють, що зараз складають списки у комісаріаті військовозобов’язаних, тому повістку може отримати навіть людина з інвалідністю.

«Але це не означає, що її заберуть служити», – наголошує підполковник Борис Андреєв.

Втім у львівському військовому госпіталі лікувались кілька мобілізованих чоловіків з інших областей, які проходили військову підготовку на Яворівському полігоні. Вони були мобілізовані з захворюванням шкіри – псоріазом. І один з новобранців з Рівненщини міг втратити ногу, якби його вчасно не привезли до Львова. Тепер від медиків залежить, чи він поїде воювати на Донбас, чи його комісують за станом здоров’я.

Влада обіцяє і не виконує обіцянок

Те, що чоловіки ухиляються від служби є наслідком недотримання владою своїх обіцянок щодо військовозобов’язаних, через неналежне забезпечення мобілізованих, говорить демобілізований боєць Андрій. Він воював майже рік, був увесь час на передовій, зокрема 21 день обороняв Луганський аеропорт. За словами бійця, людей лякає ще й те, що можуть потрапити до командирів-зрадників, що процвітає злодійство, відсутня в окремих бригадах дисципліна.

«Багато зараз хлопців гинуть, бо командування зливає маршрути, продає. Військкомати роблять план «для галочки». Чому не набирають синів голів сільських рад, районних, обласних, депутатів, синочків влади? Лише одні обіцянки, що тисяча гривень доплати за підбиту ворожу техніку. Ніхто цих грошей не бачив. Чому обіцяли? Ми їх за язик не тягнули. Пообіцяв Порошенко – то виконай. Арсеній Яценюк каже, щодня 98 мільйонів на армію дають, ми вже порахували, що за такі гроші вже давно можна всю армію вдягнути», – розповів десантник.

Мобілізовані військовослужбовці на Яворівському полігоні, які проживають в Немирові, розповіли Радіо Свобода, що разом з ними проходять підготовку багато добровольців – колишніх в’язнів. Ці люди живуть в окремих наметах і поводяться не вельми адекватно. Але військовий комісар Микола Садовський каже, що людей з судимістю не мобілізують.

«Ці люди могли там опинитись лише як добровольці», – запевняє він.

Провокації роблять своє

Те, що на Львівщині багато чоловіків нині уникають мобілізації, що занепав моральний дух є наслідком і диверсійної роботи російських спецслужб, пояснює заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний.

Це спеціально робилось, щоб послабити моральний дух у наших людей
Юрій Підлісний

«Ми бачимо, що навіть з минулого року, коли були заходи, що армія не забезпечена, що все непрофесійно, що дезертири – ми розуміємо, що це спеціально робилось, щоб послабити моральний дух у наших людей. Це – диверсійна робота, а до неї підключаються наші окремі телеканали», – наголошує посадовець.

Водночас новобранцям інколи важко зрозуміти роботу посадовців Міноборони, коли їм пояснюють, як це було на Яворівському полігоні, що немає форми менших розмірів, а після того, як група мобілізованих запротестувала, блискавично привезли і форму, і берці.

Культуролог Тарас Возняк переконаний, що загалом державна політика сприяє не зростанню морального духу, а радше розчаруванню.

Ми очікуємо на реформи, а їх не бачимо. Нам досі двозначні люди не сказали, що таке війна
Тарас Возняк

«Ми очікуємо на реформи, а їх не бачимо. Нам досі двозначні люди не сказали, що таке війна. Стан в Україні після Мінська-2 – це війна чи мир? А тоді виникає запитання: а що таке мир, коли щоденно вбивають хлопців? А що ж таке перемога, хто нам це сказав? Ми маємо взяти Севастополь чи звільнити Донецьк? Бо у Другій світовій знали, що треба взяти Берлін. Немає війни і немає миру, а яка ж остаточна мета?» – говорить Тарас Возняк.

Власне, така двозначність породжує у людей чимало запитань, вважає експерт, і водночас аж ніяк не сприяє посиленню морального духу. І схиляє до думки, що в Україні варто будувати сильну армію з професіоналів.

8 червня завершується другий етап мобілізації і одразу розпочнеться третя і остання цьогоріч, як сказано в Законі «Про часткову мобілізацію», черга призову, яка триватиме два місяці. У Збройні сили у цьому році мобілізують 104 тисячі військовозобов’язаних.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG