Доступність посилання

ТОП новини

У колоніях для неповнолітніх тепер є мобільний зв’язок – пенітенціарні служба


Система допоможе дітям, що відбуваються покарання, легше знаходити юридичну допомогу, стверджують тюремники

Богдан Заяць

Державна пенітенціарна служба забезпечує виправні заклади для неповнолітніх новими системами звязку. Тепер дітям-правопорушникам можна буде легко знаходити юридичну допомогу, а також тримати контакт з батьками, переконують чиновники.

Виправні заклади для неповнолітніх поступово комплектуються сучасними засобами зв’язку, заявив представник Державної пенітенціарної служби України Ігор Андрушко. За його словами, в колоніях для неповнолітніх тепер стане доступний мобільний зв’язок.

Сьогодні вже не тільки таксофони «Укртелекому» стоять, а вже і мобільний зв’язок. Можна подзвонити на все, що є
Ігор Андрушко

«У нас в рамках захисту прав і законних інтересів засуджених існує чітка система доступу до інтернету і телефонного зв’язку. Сьогодні вже не тільки таксофони «Укртелекому» стоять, а вже і мобільний зв’язок. Можна подзвонити на все, що є. Це називається СІКС – Спеціальна інформаційно-комунікативна система: мобільний зв’язок, інтернет і Skype», – зазначив Андрушко.

За його словами, система дає змогу зв’язатися з родичами через Skype, а також отримати правову допомогу фактично з будь-якого джерела: державних і приватних адвокатів, гарячих ліній міністерств і Генеральної прокуратури, можна також запросити юриста до виправної установи.

Однак більшість дітей не знають, як і куди звертатися за захистом своїх прав, а дехто з них потрапляє до виправного закладу навіть неписьменним. Державна пенітенціарні служба стверджує, що нову систему зв’язку орієнтує, в тому числі, й на те, щоб вирішити проблему малограмотності підлітків, які потрапили за ґрати.

«У нас в суспільстві є проблема: ми, нормальні люди, погоджуємося з тією ситуацією, що у нас є діти, які нічого не знають, неписьменні, для них субкультура – це головне», – твердить Андрушко.

Національна асамблея адвокатів України, у свою чергу, запропонувала Державній пенітенціарній службі провести низку тренінгів як для адвокатів, так і для дітей.

«Ми почали з того, що провели серію тренінгів для студентів. Тематикою їх була саме робота з неповнолітніми, для того, щоб навчити адвоката знаходити правильний підхід до підлітків», – зазначила адвокат Тетяна Сівак.

Однак не тільки неповнолітні, що потрапили до виправних закладів, необізнані зі своїми правами і потребують юридичної допомоги. Знання власних прав у більшості українських дітей сильно обмежені – є лише елементарні, на зразок права на життя, освіту, лікування.

У мене є такі права: на життя, на житло, на освіту, на громадянство

Якщо все ж мої права порушать, то я звернуся за допомогою до батьків або вчителів. Якщо вчитель порушить мої права, можна подати скаргу директору, а якщо батьки – піду в суд

«У мене є такі права: на життя, на житло, на освіту, на громадянство», – відповідає на запитання Радіо Свобода п’ятнадцятирічний вінничанин Артур. Що робити, якщо його права порушуватимуть, хлопець уявляє собі так:

«Якщо все ж мої права порушать, то я звернуся за допомогою до батьків або вчителів. Якщо вчитель порушить мої права, можна подати скаргу директору, а якщо батьки ­– піду в суд, напишу скаргу, і їх можуть позбавити батьківських прав», – каже Артур.

За словами юристів, молодь – дуже вразлива категорія громадян, оскільки не має фактично жодного прийнятного способу захисту своїх прав.

На думку адвоката Валерія Гвоздія, молодь – одна із тих верств населення, якій найважче себе захистити в силу відсутності, у першу чергу, ресурсів і життєвого досвіду, необхідного для прийняття рішень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG