Доступність посилання

ТОП новини

У Генштабі розповіли про нову хвилю мобілізації


Владислав Селезньов, речник Генерального штабу Збройних сил України
Владислав Селезньов, речник Генерального штабу Збройних сил України

«Повістка – це ще не квиток в АТО. Якщо вам вручили повістку – це не означає стовідсотковий призов на військову службу»

Київ – 19 червня в Україні починається шоста хвиля мобілізації. До Збройних сил України будуть призивати військовозобов’язаних тих спеціальностей, яких зараз найбільше потребує українське військо. Крім того, призвані військові під час шостої мобілізації мають замінити вояків третьої хвилі, які служать майже рік. Про це в ефірі Радіо Свобода розповів речник Генерального штабу Владислав Селезньов. Він також розповів, що повістки вручатимуть як вдома, за місцем реєстрації, так і, наприклад, на роботі військовозобов’язаного, головне, щоб це не суперечило статті 19 Конституції України. Селезньов додав: якщо представники військкомату діють не за законом – потрібно звертатися до представників МВС та прокуратури, які чергують при кожному районному військовому комісаріаті.

У Генштабі розповіли про нову хвилю мобілізації
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– У чому особливості чергового етапу мобілізації? Він чимось відрізняється від попередніх?

До ЗСУ будуть призвані військовозобов’язані тих спеціальностей, на які в українському війську є нині найбільша потреба
Владислав Селезньов

– Суттєвих особливостей та відмінностей від четвертої та п’ятої хвилі мобілізації, яка вже проводилася протягом поточного року, не буде. Отже, до ЗСУ будуть призвані військовозобов’язані тих спеціальностей, на які в українському війську є нині найбільша потреба.

– А якісь зміни відбулися в роботі військкоматів? Останнім часом дедалі більше інформації, що повістку можуть вручити прямо на вулиці.

– Так, відповідно до норм чинного законодавства, законодавчо не врегульований детальний порядок вручення повісток. Тому повістки можуть вручатися як за місцем проживання, так і за місцем роботи.

Не треба боятися повісток, тому що повістка – це ще не квиток в АТО. Якщо вам вручили повістку – це не означає стовідсотковий призов на військову службу. Повістка вручається, передусім, для уточнення військових облікових даних, перевірки наявності у громадянина права на відстрочку можливості його використання у війську, відповідно до військової або цивільної спеціальності. Лише після того, як у військовому комісаріаті буде підтверджено факт відсутності підстав для відстрочки від призову на військову службу, то громадянина направляють на військово-лікарську комісію, де фахівці перевіряють стан його здоров’я – і лише за її результатами приймається рішення: чи призивати військовозобов’язаного на військову службу чи ні. З’явившись до військового комісаріату, необхідно взяти всі підтверджуючі документи, які дають право на відстрочку і ці документи необхідно надати.

Щоб виключити факти зловживання, при кожному військовому комісаріаті чергують представники МВС, прокуратури, до яких можна звертатися
Владислав Селезньов

Щоб виключити факти зловживання з боку представників районних військових комісаріатів, при кожному, я підкреслюю, при кожному військовому комісаріаті чергують представники МВС, прокуратури, до яких можна звертатися, якщо є підстави вважати, що представники військкомату діють не за законом.

– Чи були такі вже звернення чи вони тільки починають діяти?

– Всі ці питання вирішуються в робочому порядку. Рішення щодо чергування представників цих структур було ухвалене ще під час четвертої хвилі мобілізації. І все це робиться для того, щоб процес призову на військову службу за мобілізацією був максимально прозорим і враховував усі інтереси громадян України.

– Скільки планується мобілізувати людей під час шостої хвилі?

Кількісні показники будуть відповідати завданням третьої хвилі мобілізації 2014 року
Владислав Селезньов

– Обсяги, кількісний склад мобілізації не підлягають оприлюдненню, як складова мобілізаційного плану держави. Це закрита інформація. В той же час ми маємо враховувати, що завдання шостої хвилі мобілізації – це заміна того особового складу, який минулого року був призваний в рамках третьої хвилі мобілізації. Тому кількісні показники будуть відповідати завданням третьої хвилі мобілізації 2014 року.

– А чи передбачається найближчим часом демобілізація тих, кого покликали до лав Збройних сил раніше?

– Так, звичайно. Завданням п’ятої хвилі мобілізації було стовідсоткова заміна тих військовослужбовців, яких ще було призвано минулого року в рамках другої хвилі мобілізації. І це завдання виконано. 11 червня президент України підбив підсумки п’ятої хвилі мобілізації, поставив завдання головам обласних державних адміністрацій на проведення шостої хвилі мобілізації. Тож, за підсумком п’ятої хвилі мобілізації, забезпечено стовідсоткову ротацію військовослужбовців зі складу другої хвилі мобілізації. А також українські війська отримали достатню кількість військовослужбовців для поповнення частин особовим складом для виконання завдань і проведення антитерористичної операції.

Тим часом у громадській раді при Міністерстві оборони під час третьої зхвилі мобілізації говорили про плани на 50–60 тисяч мобілізованих.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG