Доступність посилання

ТОП новини

Квіташвілі радять шукати нову роботу. Хто на його місце?


Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі (©Shutterstock)
Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі (©Shutterstock)

Міністри роблять помилку, коли починають із реформи держзакупівель – експерт

Парламент може вже 2 липня проголосувати за відставку міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі. Критики йому закидають «провальну» роботу щодо закупівлі життєвоважливих ліків, а також повільний рух реформ. Квіташвілі не згоден: для змін потрібен час, а система цьому опирається. Одним із кандидатів на крісло називаються голову профільного комітету парламенту Ольгу Богомолець. Утім, за її словами, конкретних пропозицій їй досі не надходило.

Квіташвілі радять шукати нову роботу. Хто на його місце?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Швидку відставку Квіташвілі анонсував заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко, назвавши ситуацію в Міністерстві охорони здоров’я «некерованою». Порадив урядовцю шукати нову роботу і голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі. Раніше вони працювали разом: із 2008 до 2010 року Олександр Квіташівілі обіймав посаду міністра праці, охорони здоров'я та соціального захисту Грузії за часів президентства Саакашвілі. Утім, за його словами, для українських реалій Квіташвілі не підходить.

Ми всі повинні знайти людину більш агресивну, з іншими політичними навичками, яка доведе до кінця те, що він почав. Зокрема заміну старої корумпованої системи
Міхеїл Саакашвілі

«Час йому залишити посаду міністра. І ми всі повинні знайти людину більш агресивну, з іншими політичними навичками, яка доведе до кінця те, що він почав. Зокрема заміну старої корумпованої системи на щось сучасне», – сказав Саакашвілі.

Кого пропонують на місце Квіташвілі?

Критикує чинного міністра і голова парламентського комітету з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець. За її словами, ефективну команду сформувати не вдалось, реформи рухаються повільно, а в зоні АТО тривалий час не було відповідальної за ліки людини.

Видання «РБК-Україна», посилаючись на власні джерела в уряді, називає її одним із найймовірніших претендентів на крісло очільника відомства. Окрім неї називають також першого заступника міністра охорони здоров'я Олександру Павленко, генерального директора Інституту серця Бориса Тодурова, заступника міністра Віктора Шафранського, екс-міністрів охорони здоров'я Василя Князевича та Зіновія Митника.

Президент зі мною не говорив про посаду міністра – Богомолець

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

За словами Ольги Богомолець, наразі їй не озвучували конкретних пропозицій. Водночас, додає вона, її вже кілька разів анонсували на посаду міністра, але Мінохорони здоров’я очолювали Олег Мусій, а згодом і Олександр Квіташвілі. Богомолець говорить, що погодиться очолити відомство, якщо їй дозволять сформувати команду на власний розсуд та заберуть у міністерства функції закупівель.

За голову комітету охорони здоров’я зараз іде не менша боротьба, ніж в МОЗ. У Верховній Раді є своє фармацевтичне лобі
Ольга Богомолець

«Якщо говорити про пропозиції від президента, то він зі мною про це не говорив, але мою позицію він знає. І знає також, що за голову комітету охорони здоров’я зараз іде не менша боротьба, ніж в Міністерстві охорони здоров’я. У Верховній Раді є своє фармацевтичне лобі», – каже вона.

Найбільше претензій до міністра – щодо держзакупівель ліків

Хочуть нового міністра і найвразливіші хворі. Понад 200 пацієнтів прийшли на мітинг під урядові стіни 1 липня та стали в символічну «чергу за ліками». Таким чином вона обурювались, що відомство «провалило» закупівлю життєвонеобхідних ліків для ВІЛ-інфікованих. За словами Квіташвілі, відомство сплатило понад 52 мільйони гривень, проте компанія «Вектор-Фарма» порушує умови договору і не постачає медикаменти.

Хворі на ВІЛ/СНІД вишикувалися в чергу за ліками до Кабміну
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Представники компанії, натомість вимагають компенсувати подорожчання контракту на понад 10 мільйонів гривень через ослаблення гривні. 28 червня міністр обіцяв, що упродовж кількох днів ліки за держпрограмами будуть. Проте, поки уряд доручає МВС розібратись із ситуацією, а відомство свариться з «Вектор-фарма», кількість потрібних ліків у державі невпинно зменшується.

Саме проблеми з закупівлею медичних препаратів та повільні реформи цієї галузі – претензії, що найчастіше лунають на адресу міністра Квіташвілі. Із першого дня призначення він наголошував: закупівлі мають здійснюватись через міжнародні організації, щоби усунути таким чином «тендерну мафію» від бюджетних коштів. За його словами, це зовсім нова для України система, тож кістяк компаній, що традиційно вигравали тендери, опирається. Зокрема, подаючи скарги до Антимонопольного комітету України – це суттєво гальмує процес закупівлі.

Деяким «товаришам» реформи не потрібні – Квіташвілі

Олександр Квіташвілі
Олександр Квіташвілі

Олександр Квіташвілі здивований претензіями, які лунають на його адресу. Він каже, що перед тим як вимагати відставки, депутати навіть не дочекались службового розслідування, про яке розпорядився прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Міністр переконаний, що ініціюють його відставку саме ті парламентарі, які втрачають тіньові прибутки через його реформу галузі закупівель.

«Деяким «товаришам» реформи не потрібні. Їм потрібно те, що було в країні останні 25 років: щоб сиділи і «пиляли» гроші тихо»
Арсеній Яценюк

«Деяким «товаришам» реформи не потрібні. Їм потрібно те, що було в країні останні 25 років: щоб сиділи і «пиляли» гроші тихо». Щоб були весь час кризи, щоб закуповувати ліки і щоб заклади так і залишились радянськими, смердючими і під державним контролем – де усе крадуть», – сказав міністр.

За його словами, Верховна Рада мала б опікуватись не його кріслом, а нарешті проголосувати за пакет реформаторських законів, які він презентував ще місяць тому. Згідно з проектом, лікарня має відійти з-під крила держави – це дасть можливість автономного управління. Як наслідок – медичні заклади самостійно керуватимуть бюджетом, складатимуть фінансові плани і зможуть залучати інвестиції. Передбачена також відмова від схеми централізованого фінансування «ліжко-місця» та перехід до оплати медичних послуг.

Міністр не раз повторював, що підтримуючи ілюзію існування в державі безкоштовної медицини, Україна замовчує цілу низку проблем. Наприклад, лікарні не оприлюднюють свої реальні прибутки і не завжди можуть працювати зі страховими компаніями – відповідний механізм не прописаний.

Раніше експерти коментували Радіо Свобода, що реальна реформа в галузі охорони здоров’я може початись лише після ухвалення цих законів – до того може вестись лише підготовча робота.

За словами Квіташвілі, проекти кілька разів пройшли узгодження з різними міністерствами і невдовзі має бути зареєстрований у Верховній Раді.

Міністри роблять помилку, коли починають із реформи держзакупівель – експерт

На думку менеджера медичної групи Реанімаційного пакету реформ Олександра Ябчанки, пакет законопроектів, які представив Квіташвілі, є дійсно реформаторськими та необхідними для держави. Водночас, на думку експерта, роблячи з перших днів акцент на реформі держзакупівель, Квіташвілі загнав себе у пастку. Адже закупівля ліків за державними програмами зав’язана на політичних інтересах та великих грошах – це робить галузь надскладною для реформування.

Останні міністри зазвичай роблять одну і ту ж помилку – починають реформу охорони здоров’я з реформи держзакупівель. Це найскладніша реформа
Олександр Ябчанка

«Мені здається, останні міністри зазвичай роблять одну і ту ж помилку – починають реформу охорони здоров’я з реформи держзакупівель. І оскільки це найскладніша реформа – вони витрачають на це дуже багато енергії, часу, ресурсів. А при цьому губиться реформа охорони здоров’я», – говорить експерт.

Вперше проект про відставку Олександра Квіташвілі внесли в Раду в середині травня за поданням депутатів із коаліції. На початку червня президент Петро Порошенко, звертаючись до парламенту, анонсував, що восени можуть початись звільнення в Кабінеті міністрів, якщо робота урядовців буде незадовільною.

За словами Олександра Квіташвілі, у разі відставки, він не планує залишатись в Україні чи обіймати будь-які інші посади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG