Доступність посилання

ТОП новини

Канал Росії перебільшив майбутні повноваження Порошенка


Буцімто президент зможе у будь-який момент самостійно розпустити органи місцевого самоврядування

Російський телеканал «Россия-24» представив недостовірну інформацію про повноваження президента України, які він має отримати після ухвалення змін до Конституції України, які стосуються децентралізації. Однак, інформація про це доступна у проекті до закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

На телеканалі «Россия-24» у сюжеті про презентацію українським президентом проекту змін до Конституції поширили недостовірну інформацію. Зокрема кореспондентка російського каналу розповіла, що згідно з реформою, президент України зможе у будь-який момент своїм рішенням розпустити органи місцевого самоврядування.

«В країні з’явиться новий адміністративний поділ. Замість областей – регіони, замість районів – громади, замість губернаторів – префекти. Що стосується роботи органів місцевого самоврядування, президент своїм рішенням може розпустити їх у будь-який момент, при цьому навіть ні з ким не консультуючись».

Насправді, згідно з проектом закону, президент України Петро Порошенко не може самостійно розпускати органи місцевого самоврядування, а лише має право тимчасово призупиняти їхні повноваження, у разі ухвалення ними актів, які не відповідають Конституції України, створюють загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, одночасно звернувшись до Конституційного суду України.

Далі таке звернення президента розглядатиме Конституційний суд.

«У разі визнання Конституційним судом України акту голови громади, ради громади, районної, обласної ради таким, що не відповідає Конституції України, Верховна Рада України за поданням президента України достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, районної, обласної ради та призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку», – йдеться у проекті закону.

Про це президент і розповів під час презентації змін до Конституції в частині децентралізації, які напередодні йому передала спеціально створена ним Конституційна комісія.

«Всякому городу нрав і права» – Порошенко про децентралізацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:45 0:00

​Поняття «губернатор» в тексті проекту закону також не згадується, адже в Україні, на відміну від Росії, не існує посад губернаторів, а є обласні державні адміністрації, якими керують голови ОДА.


На тему дезінформації:

26.06.2015
Дезінформація ЗМІ Росії: Україна будує концтабори

На російському порталі знову поширили вигадки про будівництво концтаборів у трьох областях далі
23.06.2015
Деза LifeNews: на бік «ДНР» перейшов помічник міністра оборони України

У Міноборони України такі заяви спростували далі
22.06.2015
Телеканал Росії поширив фотофейк із вояками України

Буцімто вони крадуть худобу у мирних мешканців так званої «ЛНР» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG