Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі Савченко хочуть завершити у «мертвий сезон» – адвокат Новіков


Слідчі Росії змінили обвинувачення українській льотчиці із «причетності до вбивства» на «вбивство»

Київ – В останні місяці російські слідчі різко прискорили розгляд справи Надії Савченко. І складається враження, що судовий процес хочуть завершити у «мертвий сезон»»: поки люди у відпустках і цікавість преси ослаблена. Про це заявив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода один із адвокатів української льотчиці Ілля Новіков. Він прокоментував оприлюднену Слідчим комітетом Росії зміну обвинувачення проти Савченко на більш тяжке: тепер Надії інкримінують убивство двох російських журналістів, а не причетність до нього. Таку заяву від імені речника комітету Володимира Маркіна оприлюднили на сайті відомства. Як зауважив Ілля Новіков, доля Надії Савченко залежить не від суддів, а від Володимира Путіна.

ЗАВАНТАЖИТИ

– Потрібно розуміти, що ця зміна тільки технічна, така задачка для юристів третього курсу: коли під намальовану картинку потрібно підібрати точне визначення за статтями закону. І під першу версію більше личила «співучасть», тобто Надія начебто передавала дані кудись, не знаючи, як саме їх будуть використовувати, а під другу «картинку» – коли вважається, що Надія знала про артилеристів, знала, куди і в який час вони будуть стріляти, – вирішили, що більше підходить так зване «співвиконання». З точки зору відповідальності, ці речі, в принципі, не відрізняються. Тобто змін немає насправді.

– Чому тоді змінили цю, як Ви сказали, «картинку»?

Ілля Новіков
Ілля Новіков

– «Картинку» змінили у травні цього року, коли зрозуміли, що у Надії є алібі, що вона не була навіть поблизу селища Металіст (торік, біля Луганська, де загинули під час обстрілу двоє російських тележурналістів – ред). Російські слідчі провели так звану ситуаційну експертизу і поставили експертам питання: звідки людина, не перебуваючи у селищі Металіст, може побачити блокпост і що там відбувається? Експерти відповіли: з вишки телефонного зв’язку, яка стоїть за три кілометри звідти. З цього зробили висновок, що Надія Савченко могла перебувати на цій вишці, і далі все підлаштовують під цю версію. Ця друга версія така ж фальшива, як і перша.

– Ви писали у Facebook про якісь додаткові суди. Що взагалі зараз відбувається?

Це такі технічні засідання, які не мають прямого стосунку до суті справи. Їх у цій справі було вже десятка два

– Це суди, що розглядають проміжні питання. Одне засідання мало не відбулося у понеділок, тобто нам сказали що воно буде, але в результаті все скасувалось, і нам не повідомили причини. Це такі технічні засідання, які не мають прямого стосунку до суті справи. Їх у цій справі було вже десятків два, вони проходили за однаковим сценарієм: нас вислуховують, суддя виходить і повертається із рішенням, де наша пропозиція просто не згадується.

Якщо в очах західних політиків, західного суспільства цей суд буде виглядати не явно сфальсифікованим, а таким, що має якусь розумну основу, то ця підтримка може скоротитися, що було б згубним для справи

Але насправді це непогано, бо на цьому етапі, коли наближається суд по суті справи, основне завдання захисту – це дискредитація цього майбутнього суду в очах політиків, які ухвалюватимуть рішення: посилювати їм підтримку Надії Савченко чи відсторонитись від цієї тематики. Тобто якщо в очах західних політиків, західного суспільства цей суд буде виглядати не явно сфальсифікованим, а таким, що має якусь розумну основу, то ця підтримка може скоротитися, що було б згубним для справи.

– Це потрібно показати саме західним політкам, на Вашу думку?

– У першу чергу – так, бо тільки вони мають ресурс, аби вплинути на рішення Володимира Путіна, коли він обміняє, звільнить чи у якийсь інший спосіб випустить Надію Савченко.

– Наскільки ймовірним є варіант обміну?

– Не зрозуміло. Я знаю, що такі розмови тривають. Вони відбувалися і раніше, але тепер з’явилися конкретні кандидатури: двоє російських військових Александров і Єрофеєв. Ми не можемо знати, які переговори відбуваються непублічно, і це ускладнює можливість судити, ймовірно це чи ні.

– Ваш колега Марк Фейгін писав, що обвинувачення зацікавлене прискорити розгляд справи і завершити його вже цього літа.

Складається враження, що вони хочуть провести процес «у мертвий сезон»: поки люди у відпустках і цікавість преси до всієї цієї тематики ослаблена

– Це наша спільна думка, я думаю, наприкінці серпня все закінчиться. Початок вересня – такий межовий термін. З березня відбулося різке прискорення (розгляду справи – ред.), тобто всі рішення ухвалюються у максимально швидкий спосіб, і складається враження, що вони хочуть провести процес «у мертвий сезон»: поки люди у відпустках і цікавість преси до всієї цієї тематики ослаблена.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG