Доступність посилання

ТОП новини

Купуючи продукцію у заводів в окупації, Україна фінансує бойовиків – активіст


(Ілюстраційне фото)
(Ілюстраційне фото)

Якщо розглядати підприємницьку діяльність у зоні проведення АТО з точки зору українського законодавства, то вона цілком законна – юрист

Тетяна Люта

Не зважаючи на оголошену фінансову блокаду Донбасу, Україна і далі продовжує співпрацювати з підприємствами, які розташовані на тимчасово окупованих територіях. Про це заявляють у Коаліції патріотичних сил Донбасу​. Проте, за словами юристів, формального порушення закону в цьому немає.

На тимчасово окупованих територіях активно працюють підприємства, які отримують замовлення з України, заявляє координатор Коаліції патріотичних сил Донбасу Сергій Гармаш. За його словами, до них, серед іншого, надходять і державні замовлення.

«Тобто Україна зі свого бюджету переводить гроші на окуповані території. Із цих грошей потім виплачуються зарплати, з яких «ЛНР» та «ДНР» стягують податки. У результаті цього бюджет терористичних організацій поповнюється, і таким чином формується матеріальна база для терористів», – заявляє активіст.

На сьогоднішній день закупівля і транспортування товарів через лінію фронту не цілком юридично врегульовані. Український уряд розробив закон «Про забезпечення прав громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території», але ним не врегульовуються економічні зв’язки з цією територією.

Україна фактично сама спонсорує терористичні угрупування «ДНР» та «ЛНР», даючи замовлення підприємствам із тимчасово окупованих територій
Сергій Гармаш

«Така ситуацію призводить до того, що Україна фактично сама спонсорує терористичні угрупування «ДНР» та «ЛНР», даючи замовлення підприємствам із тимчасово окупованих територій», – каже Сергій Гармаш.

Але за українським законодавством підприємець не обмежений територією, на якій може проводити свою підприємницьку діяльність. Єдиний закон, який хоч якось обумовлює діяльність підприємств на час проведення АТО – це закон «Про тимчасові заходи на період проведення АТО». Але цим законом не передбачені жодні обмеження щодо території діяльності підприємств. Єдине, що у цьому законі стосується підприємницької діяльності, – він рекомендує підприємствам перереєструватися на підконтрольній Україні території.

Підприємства, які перереєструвалися на підконтрольній Україні території, але продовжують діяльність на тимчасово окупованих територіях, не можуть працювати, не сплативши податку в скарбницю «ДНР» та «ЛНР»
Тетяна Іванова

«Якщо розглядати підприємницьку діяльність у зоні проведення АТО із точки зору українського законодавства, то вона цілком законна. А ось з точки зору фінансування тероризму існує одне «але». Ті підприємства, які перереєструвалися на підконтрольній Україні території, але продовжують діяльність на тимчасово окупованих територіях, не можуть працювати, не сплативши податку в скарбницю «ДНР» та «ЛНР», – говорить адвокат Тетяна Іванова.

За її словами, таким підприємствам ніхто б не дозволив працювати на окупованих територіях, якби вони не сплатили податок. Але довести те, що підприємства сплачують «податки» і Україні, і незаконним збройним формуванням, українським правоохоронним органам дуже важко.

У квітні журналісти проекту розслідувань «Наші гроші» встановили, що компанія «Метінвест-СМЦ», що належить Рінату Ахметову, виграла тендер на постачання «Укрзалізниці» пружинної клеми для залізничних колій. Вартість деталі майже на 2 мільйони гривень перевищувала пропозицію конкурента, компанії «Укрзалізничбуд», повідомляли журналісти, а завод, що її виготовляє, хоч і перереєстрованій на підконтрольній Києву території, фактично розташований у Єнакієві, в окупації. Група «Метінвест» участь у нечесному тендері заперечила.

Зі свого боку, виконувач обов’язків директора державного підприємства «Укрзалізничпостач», яке здійснює матеріально-технічне забезпечення залізниці, Євген Хорощак каже, що «Укрзалізничбуд» подав скаргу до Антимонопольного комітету щодо цього тендеру, і АМКУ цю скаргу відхилив, підтримавши рішення тендерного комітету «Укрзалізничпостачу» про замовлення деталі у підприємства Ахметова.

«Після того, як переможцем стала компанія «Метінвест-СМЦ», ми провели з нею переговори, і вона знизила ціну до рівня «Укрзалізничбуду», яка була нижчою майже на 2 мільйони», – розповідає Євген Хорощак.

Експерти у співпраці держави з виробниками на окупованій території вбачають небезпеку і стимул для бойовиків захоплювати інші території Донбасу. Про те, що така теза популярна серед сепаратистів, можна судити зі слів Дмитра Автономова, керівника підприємства «Донбасвугілля». В інтерв’ю для сайту бойовиків він каже: «Якщо говорити про перспективи, то нам необхідна вся «територія ДНР». У Донецьку були зосереджені управлінські ресурси, тоді як саме виробництво розпорошене по всій області».

Координатор Коаліції патріотичних сил Донбасу Сергій Гармаш також заявляє, що залізницею на тимчасово окуповані території завозяться десятки тон сировини для підприємств Донбасу. Ще більше сировини ввозиться в обхід законодавства. «Укрзалізниця», за його словами, замість саботувати такі замовлення, не припиняє фінансувати «Донецьку залізницю», на базі якої бойовики створили своє «міністерство транспорту».

«Укрзалізниця», зі свого боку, повідомляє, що через лінію розмежування вантажі залізничним транспортом перевозяться лише з дозволу контролюючих органів України і через визначені пункти контролю Красний Лиман, Костянтинівку, Лисичанськ і Волноваху. Процес транспортування спланований так, що оминути визначені станції неможливо, а розрахунки за перевезення таких вантажів здійснюються на підконтрольній українській владі території, заявляють в Укрзалізниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG