Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджанський журналіст загинув від побоїв


Азербайджан: журналіст Разім Алієв помер після нападу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

«Смерть Разіма є результатом того, що режим створює можливості чинити злочини проти журналістів» – опозиціонер

Азербайджанський журналіст, якого напередодні жорстоко побили місцеві вболівальники, помер від побоїв у шпиталі. Родичі журналіста вважають, що журналіста побили за критику футболіста, яку 31-річний журналіст і блогер Разім Алієв опублікував на своїй сторінці у мережі Facebook. Журналістські організації говорять, що через атмосферу безкарності та тиск влади на незалежних журналістів, їхнє життя є у постійній небезпеці.

Разім Алієв став останньою жертвою у серії нападів та переслідування опозиційних та незалежних журналістів в азербайджані. Його колеги говорять, що кожен, хто висловлює критику на адресу уряду на сторінках навіть електронних видань, ставить своє життя під загрозу.

Якщо поліція може побити журналіста безкарно, то й інші вважають, що насильство над представниками преси їм зійде з рук
Шахвелед Чобаноглу

«Кожен думає, що з журналістом можна так поводитися, якщо влада собі це дозволяє. Люди думають, що за те, що вони побили журналіста, їм нічого не буде. Якщо поліція може побити журналіста безкарно, то й інші вважають, що насильство над представниками преси їм зійде з рук», – сказав журналіст-розслідувач Шахвелед Чобаноглу під час похорону колеги 9 серпня.

Перед своєю смертю сам Алієв сказав, що атмосфера цькування незалежних журналістів, створена владою, довела до того, що люди, далекі від політики, тепер також вважають, що з журналістом можна легко розібратися із застосуванням сили.

Напад відбувся у людному місці, де під наглядом відеокамер спостереження кілька людей накинулися на журналіста і били ногами протягом 40 секунд.

Раніше Алієв працював у недержавній організації «Свобода і безпека репортерів», яка була змушена закритися через те, що влада заарештувала її рахунок, здійснила рейд в офісі та почала переслідування її директора Еміна Хусейнова.

Відтоді Алієв повернувся до роботи незалежного журналіста, яка була йому добре відома, і від якої він не раз постраждав. У 2013 році його побила поліція за висвітлення масових протестів у Баку. На його адресу постійно надходили погрози.

Але навряд чи він міг подумати, що йому доведеться загинути через те, що він висловив обурення поведінкою гравця клубу Qabala Кавіда Хусейнова, який образив грецького журналіста після гри на Кіпрі.

«Режим створює хаос і можливості чинити злочини проти журналістів»

Президентська адміністрація висловила жаль та занепокоєння з приводу загибелі журналіста. Також речник президента Ільгама Алієва заявив, що той «особисто контролюватиме слідство і зробить усе для того, щоб злочинці постали перед правосуддям». Речник президента Азербайджану заявив, що президент вважає цей випадок «загрозою свободі слова та інформації, а також вільній роботі засобів масової інформації в Азербайджані».

Проте колеги загиблого журналіста не дуже вірять у щирість президентських слів. Вони вважають, що журналіст Разім Алієв загинув саме за свободу слова.

Відомий діяч опозиції, лідер партії Musavat Іса Ґамар під час поховання заявив: «Не важливо, хто стоїть за цим злочином, бо смерть Разіма є результатом того, що режим створює хаос і можливості чинити злочини проти журналістів».

Міжнародні правозахисники постійно фіксують погіршення ситуації зі свободою слова і безпекою журналістів в Азербайджані після того, як президент Ільгам Алієв розпочав наступ на вільну пресу.

Однією з жертв режиму вони вважають бакинську журналістку Радіо Свобода Хадіджу Ісмаїлову, яка вже понад півроку перебуває за ґратами за звинуваченням, яке вона вважає політично вмотивованим.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Charles Recknagel

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG