Доступність посилання

ТОП новини

Маркова залишили у в’язниці Італії. Київ готує документи


Колишній депутат Ігор Марков
Колишній депутат Ігор Марков

Заступник генпрокурора Генуї підтвердив, що екс-депутат України мав при собі три паспорти

Рим – Колишній депутат Ігор Марков залишається в італійській в’язниці міста Санремо, постановив 14 серпня апеляційний суд Генуї. Там відбулося перше засідання у справі українського політика, якого два дні тому арештувала італійська поліція відповідно до запиту українського бюро Інтерполу. Тепер Італія розглядатиме питання про екстрадицію Маркова до України, але, як прогнозують юристи і дипломати, швидкого рішення годі очікувати.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Перше засідання пройшло у закритому режимі у присутності обвинувачуваного, його захисника та судді. Ігор Марков відмовився від добровільної екстрадиції і наполягає на тому, що його переслідують з політичних мотивів. Про це розповів Радіо Свобода заступник генпрокурора Генуї Енріко Рінальдо Дзукка, котрий веде справу Маркова в апеляційному суді.

Не виключено, що через тиждень суд ухвалить рішення про зміну запобіжного заходу для Ігоря Маркова.

«Тепер сторона захисту має право протягом п’яти днів подати прохання до суду про зміну запобіжного заходу (залишати під вартою чи під домашнім арештом). Якщо таке подання буде, тоді призначать наступне засідання суду, яке вирішить це питання. Марков відмовився від державного адвоката, йому призначили іншого довіреного захисника. За нашими даними, це один з найвідоміших адвокатів Генуї», − повідомив Радіо Свобода генеральний консул України в Мілані Андрій Картиш.

Про причини перебування в Італії затриманий не дав чіткої відповіді. Місцева преса повідомляла, що Ігор Марков планував зустрітися з італійськими підприємцями та політиками-прибічниками Кремля для пошуків фінансування «комітету порятунку України» або так званого «українського уряду в екзилі».

Заступник генпрокурора Генуї підтвердив, що екс-депутат мав при собі три паспорти: український, російський та український недійсний дипломатичний паспорт. Та для процедури екстрадиції питання громадянства не є ключовим, запевнив Енріко Рінальдо Дзукка.

Ми можемо екстрадувати будь-якого громадянина до держави, яка того вимагає, якщо злочин був скоєний в країні
Енріко Рінальдо Дзукка

«Ми можемо екстрадувати будь-якого громадянина до держави, яка того вимагає, якщо злочин був скоєний в країні, яка просить про видачу затриманої особи», − пояснив заступник генпрокурора Генуї.

Як українська, так і італійська сторони наголошують, що рішення стосовно екстрадиції Маркова буде залежати виключно від матеріалів, які Київ має надіслати до Генуї. Українська влада має 40 днів (відлік часу почався в середу, у день арешту), щоб представити ґрунтовну доказову базу правопорушень Ігоря Маркова в Україні. І один з важливих моментів при цьому – висока якість перекладу італійською мовою, без іронії зауважує посадовець Дзукка.

«Зазвичай запит на екстрадицію стосується лише одного виду злочину»

Нині італійські правоохоронці знають про те, що колишньому депутатові інкримінують хуліганські дії, побиття людей під час пікетів в Одесі 2007 року.

Я чув, що цього громадянина в Україні можуть звинувачувати і в інших злочинах
Енріко Рінальдо Дзукка

«Я чув, що цього громадянина в Україні можуть звинувачувати і в інших злочинах. З огляду на це важливо уточнити: зазвичай запит на екстрадицію стосується лише одного виду злочину, і можлива видача громадянина відбувається також тільки стосовно цього злочину. Обвинувачуваного не можуть переслідувати за іншими злочинними фактами. Якщо є дані про інші правопорушення затриманої особи, тоді має бути новий запит на екстрадицію», – зазначив для Радіо Свобода заступник генпрокурора Генуї Енріко Рінальдо Дзукка.

За його словами, перед засіданням суду представники української влади (генконсул та кілька народних депутатів) висловлювали занепокоєння, що у справі може бути помітний тиск з боку російської влади.

Щоб довести політичне переслідування особи, потрібні факти, а не просто заяви про політичну помсту
Енріко Рінальдо Дзукка

«Я запевнив, що в Італії суд і судді є незалежними, і політичне протистояння у цій справі маловажливе. Щоб довести політичне переслідування особи, потрібні факти, а не просто заяви про політичну помсту», − сказав Енріко Рінальдо Дзукка.

Італійські ЗМІ повідомляли у четвер, що арештований екс-депутат України звернувся за допомогою до російського посольства в Римі, щоб там надали йому довіреного захисника. Втім, у генеральному консульстві Росії в Генуї відмовилися надати інформацію для Радіо Свобода щодо затриманого політика з російським паспортом. Лише повідомили, що генконсульство поінформоване і відстежує справу, але офіційно Ігор Марков не звертався за допомогою до представництва російської влади в Італії.

Італійські медіа, аналізуючи арешт Маркова, окреслюють делікатну дипломатичну ситуацію для Італії. Задовольнивши прохання України, прокремлівський політик може зазнати тортур у тюрмі на батьківщині, а Росія, з іншого боку, надала йому притулок і паспорт для виїзду до Європи. Тож, для Італії буде нелегко ухвалювати рішення про екстрадицію, опинившись так би мовити «між двох вогнів», зауважують місцеві оглядачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG