Доступність посилання

ТОП новини

Чи зрушить з мертвої точки податкова реформа?


Міністр фінансів України Наталія Яресько
Міністр фінансів України Наталія Яресько

Експерти сподіваються досягти порозуміння з владою щодо нових податкових правил

Проекти податкової реформи розгляне сьогодні, 3 вересня, Національна рада реформ. Як повідомляв міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, буде розглянуто щонайменше два варіанти податкових змін, підготовлених профільним міністерством та парламентським комітетом. Експерти з громадських організацій також сподіваються бути почутими.

Чи зрушить з мертвої точки податкова реформа?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Проект податкової реформи, який розробляли у Міністерстві фінансів, – результат п’ятимісячної роботи, зустрічей та тривалих консультацій з міжнародними експертами, представниками бізнес-асоціацій, громадськими активістами і членами профільного парламентського комітету. Про це повідомила очільниця міністерства Наталія Яресько у Facebook.

За словами її заступниці Олени Макеєвої, основний наголос у проекті зроблено на суттєвому зниженні податкового навантаження на фонд заробітної плати та спрощенні податкового обліку: «Суттєве зниження навантаження на зарплати, і друге – це спрощення податкових правил, адміністрування відповідного обліку і звітності. Такі основні моменти».

Ще один проект податкових новацій представить на обговорення голова профільного парламентського комітету Ніна Южаніна. «Наша принципова позиція – це не тільки зниження ставки, а в цілому сприяння стабілізації економіки України і вже потім розвитку і детінізації в цілому», – каже вона і стверджує, що саме парламентський проект податкової реформи враховує думки громадськості й експертів.

На переконання Ніни Южаніної, реформа має бути глобальною, радикально-ліберальною. «Не варто тоді взагалі говорити про податкову реформу, якщо вона не сприяє стабілізації економіки», – зазначає вона.

У громадських експертів своє бачення реформ

Пропозиції податкової реформи, напрацьовані у Міністерстві фінансів, передбачають не зменшення, а збільшення податкового навантаження, вважає експерт «Реанімаційного пакету реформ»​ Ілля Несходовський.

«Треба забути про те, що будь-якими способами слід наповнювати державний бюджет», – наголошує експерт.

Тому громадські організації, експерти й представники бізнесу домагатимуться розгляду на Національній раді реформ власного проекту податкових змін. У ньому пропонується, зокрема, зниження податкового навантаження на заробітну плату шляхом об’єднання податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску на рівні 20 відсотків, перехід на оподаткування розподіленого прибутку, залишення в силі спрощеної системи оподаткування, запровадження електронного кабінету платника податків, позбавлення податкової міліції каральних функцій тощо.

«У нас є розрахунки, де чітко показано джерела, якими мають компенсуватися зменшення ставок, тоді як у Міністерства фінансів таких розрахунків немає», – каже Ілля Несходовський. І наголошує: якщо не буде конструктивного порозуміння з Міністерством фінансів, то експертне середовище готове розробити власну податкову реформу і запропонувати її як альтернативну на розгляд парламенту.

Чи стане реформа справжньою?

Заступниця керівника мінфіну Олена Макеєва сподівається, що за результатами засідання Національної ради реформ буде узгоджено позиції, підготовлено відповідний законопроект і подано до Верховної Ради: «А далі від депутатів залежить, коли вони ухвалять Податковий кодекс і наскільки скоро отримає бізнес нові прості і дуже зрозумілі правила».

У голови профільного парламентського комітету Ніни Южаніної менше оптимізму. «Ми не зробили достатніх напрацювань, щоб назвати повністю в комплексі все податковою реформою і виписати новий податковий кодекс. Все, що створюється поспіхом, – не на користь і дуже важко сприймається», – каже депутат. І називає два варіанти розвитку подій: або ухвалення податкових змін разом з держбюджетом на наступний рік, або подальше обговорення, узгодження позицій та впровадження вже з 2017 року.

«Щоб податкова реформа справді була реформою повинна бути проведена ліберальна податкова реформа. Яка би стимулювала інвестиції, попит, підприємницьку діяльність», – резюмує Ілля Несходовський. На думку експерта, на сьогодні жодна пропозиція не досягає такої мети.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG