Доступність посилання

ТОП новини

На виборах спекулюватимуть безгрошів’ям і тарифами (огляд преси)


Найбільш виграшними будуть гасла, які стосуються кишені пересічного українця

З причинами проблем децентралізації знайомить читачів газета «День». Експерт видання переконує, що в Україні відсутні сильні територіальні громади, бо свого часу держава не реформувала базовий рівень самоврядування – не створила спроможні громади. На відміну від Польщі, яка почала реформу самоврядування з формування спроможних громад, Україна пішла шляхом делегування повноважень згори донизу. Як наслідок, більшість громад не в змозі були їх виконувати. Загалом же, як зазначає «День», реформу децентралізації варто розпочинати було з освіти, зокрема, з ліцеїв. Адже людям, яким 16-18 років, легше пояснити, в чому річ, ніж людям, які 50 років прожили за іншого державного устрою.

Наскрізним посилом, який будуть використовувати всі політичні сили, що йдуть на місцеві вибори, стане децентралізація, переконує газета «Сегодня». Це цілком логічно, зазначає видання, адже вибори місцеві. Крім того, велика частина політпроектів у своїх позиціях буде використовувати опозиційність щодо влади, яку на виборах, фактично, представить «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Політологи вважають, що найбільш виграшними будуть гасла, які стосуються кишені пересічного українця. Це – боротьба з корупцією і соціальні стандарти. Зважаючи, що вибори відбудуться перед опалювальним сезоном, політики спекулюватимуть на темі тарифів та безгрошів’я. Про це газета розповідає в статті «Місцеві вибори-2015: що нам будуть обіцяти».

Через тиждень, як того вимагає закон, уряд повинен представити проект держбюджету на 2016 рік. Як прогнозує газета «Сегодня», новий кошторис буде сильно «мілітаризованим» і урізаним в невиробничих сферах. Традиційно, це освіта, охорона здоров'я, наука і культура. В цілому ж бюджетникам стане проблемніше ще й через 40% інфляції цього року, яку не компенсує жодне підвищення виплат з бюджету.

Введення в обіг російського рубля лише погіршило ситуацію на окупованій Донеччині, стверджує газета «Голос України». Видання інформує, що за час окупації в Донецьку значно зросли ціни, збільшилося безробіття, процвітає корупція не лише на блокпостах. Докладніше про це парламентська газета пише у матеріалі «Донецькі замальовки».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG