Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів засуджує санкції України щодо 41 журналіста і блогера


Базована у Нью-Йорку міжнародна неурядова організація «Комітет захисту журналістів» засуджує указ президента України Петра Порошенка, який поширює санкції на щонайменше 41 журналіста та блогера. Про це йдеться в поширеній 17 вересня заяві організації.

Працівники ЗМІ фігурують у списку серед 388 осіб, які, за указом президента, становить «дійсну або потенційну загрозу для національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України».

Ці люди, названі журналістами чи блогерами, наведені в частині санкційного списку, перелічені в якій особи названі «міжнародними спостерігачами» на «виборах» у Донецькій та Луганській областях і «референдумі» в Автономній Республіці Крим» – ідеться про «референдум», влаштований російськими окупантами щодо «вступу Криму до складу Росії», і незаконні «вибори», які влаштували минулої осені сепаратисти з угруповань «ДНР» і «ЛНР» за підтримки Росії й на порушення мінських домовленостей; через те, що їх не визнавала міжнародна спільнота, у «спостереженні» за ними брали тільки деякі іноземні проросійські діячі.

Чи дійсно були згадані журналісти такими «спостерігачами», чи якимсь іншим чином порушили українське законодавство (наприклад, щодо порядку в’їзду на тимчасово окуповані території), наразі достеменно не відомо.

Серед 34 журналістів і семи блогерів, які потрапили під санкції, є представники Болгарії, Естонії, Німеччини, Угорщини, Ізраїлю, Казахстану, Латвії, Македонії, Молдови, Польщі, Росії, Сербії, Словаччини, Іспанії, Швейцарії та Великої Британії.

«Урядові може подобатися або не подобатися висвітлення подій, але називання журналістів потенційною загрозою національній безпеці не є адекватною відповіддю. Насправді цей указ підриває інтереси України, блокуючи життєво важливі новини та інформацію, яка повідомляє світовій громадськості про політичну кризу в країні», – вказала координатор програм Комітету захисту журналістів у Європі і Центральній Азії Ніна Огнянова.

Представники української влади неодноразово заявляли, що незгодні з кваліфікацією подій у Криму та на Донбасі як «політичної кризи в Україні». І президент Порошенко, і прем’єр Яценюк заявляють, що Україна має справу з агресією Росії. Присутність громадян інших держав на територіях, які Київ тимчасово не контролює, на порушення українського законодавства влада України вважає проявом цієї агресії. Жодних винятків для роботи журналістів ця політика нині не передбачає.

У середу, 16 вересня, президент України Петро Порошенко підписав указ, яким ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня, що запроваджує розширений список фізичних і юридичних осіб, яких стосуються санкції України через їхню причетність до дестабілізації в державі.

У британській телерадіокорпорації «Бі-Бі-Сі» обурилися, що в новий санкційний список України потрапили і троє її кореспондентів, що працюють у Москві, – двоє британців і один росіянин.

XS
SM
MD
LG