Доступність посилання

ТОП новини

Жебрівський: блокада Донбасу – надто проста відповідь на найскладніше питання


Вуличні ятки, окупований Донецьк, 5 березня 2015 року
Вуличні ятки, окупований Донецьк, 5 березня 2015 року

Без української самоідентифікації далі на Донбасі не просунутися – голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації

Для жителів окупованих територій України планують відкрити ще два логістичні центри для закупівлі продуктів за ринковими, а не завищеними цінами – один на Луганщині, інший у Донецькій області. Паралельно Донецька обласна військово-цивільна адміністрація займається гуманітарними питаннями та шукає гроші на поновлення інфраструктури.

Донецька обласна військово-цивільна адміністрація готується відкрити другий логістичний центр для жителів окупованої частини Донецької та Луганської областей – там можна буде придбати продукти за українськими цінами. За словами очільника Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, перший логістичний центр має остаточно довести свою ефективність.

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський
Один з логістичних центрів у Зайцеві ми вже запустили. Після того, як він покаже ефективність, будемо запускати другий
Павло Жебрівський

«Ми розпочали побудову логістичних центрів, один з логістичних центрів у Зайцеві ми вже запустили. Після того, як він покаже ефективність, будемо запускати другий – у Новотроїцькому. Єдине, що не вистачає фінансування, тому що ми це робимо без жодної копійки бюджетних коштів, але до 1 жовтня відкриємо там», – заявив Жебрівський.

У таких центрах можна буде придбати продуктів чи медичних засобів на суму до 5 тисяч гривень або вагою до 50 кілограмів. Як раніше повідомляла моніторингова місія ОБСЄ, послугами центру користується кілька сотень людей на добу. Деякі з них скаржилися на відсутність свіжих продуктів, але більшість задоволена.

За словами Жебрівського, проблему контрабанди треба законодавчо вирішувати. Зокрема, суди відмовляються ухвалювати рішення щодо затриманих вантажівок, які їдуть на окуповану територію і ловлять мобільні групи, – немає відповідних законів. Такі логістичні центри можуть бути ударом по контрабанді, вважає очільник адміністрації.

Пункти пропуску на окупованій території користуються величезним попитом

Жебрівський наголосив, що наразі в Донецькій області працює три пункти пропуску. На його думку, їх треба відкривати у Луганській області, тому що наразі до них їдуть жителі обох областей. На Луганщині пунктів немає.

«Коли ми відкрили ( пункт - ред.) у Зайцеві, на одну машину було потрібно лише 2 хвилини. Але зараз ще збільшилася черга (хоча швидше йде), тому що люди знали, що там швидше, і вони поїхали туди», – розповів очільник адміністрації.

Біля Горлівки відкрили логістичний центр
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

У коментарі Радіо Свобода луганський колега Жебрівського, очільник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука розповів, що в них також планується відкриття такого центру, але не пунктів пропуску.

Георгій Тука
Георгій Тука
У першу чергу стоїть питання безпеки. Пункту пропуску там не буде
Георгій Тука

«Ми вже підготували такий самий логістичний центр у Новотошківці. Але в нас поки що немає дозволу від РНБО. У першу чергу стоїть питання безпеки. Пункту пропуску там не буде», – розповів Тука.

Українські зарплати утримують шахтарів від того, щоб стати бойовиками – Жебрівський

Ще однією проблемою є безробіття, зокрема серед переселенців. За словами Жебрівського, наразі готуються програми тренінгів та мікрокредитування для жителів Донбасу. Очільник адміністрації вважає, що роботу сьогодні найти цілком можливо, хоча і не високооплачувану. Цьому допомагає і співпраця із державними шахтами на окупованій території – там досі виплачують зарплату.

Якщо він не буде мати заробітної плати, вибачте, в нього немає іншого виходу, аніж братися за зброю
Павло Жебрівський

«Якщо він не буде мати заробітної плати, вибачте, в нього немає іншого виходу, аніж братися за зброю. Той, хто розказує, що треба робити тверду блокаду на Донбасі, намагається дати дуже прості відповіді на найскладніші питання», – наголосив Жебрівський. Офіційно рівень безробіття в Донецькій області становить 14,4%.

Проблема безробіття є і на Луганщині, офіційно там рівень лише трохи вищий – 15,3%. Але, на думку Туки, ситуація насправді гірша.

«Офіційний рівень безробіття взагалі немає сенсу коментувати. Загальна чисельність населення виросла на 30%. Область сьогодні є фактично повністю аграрною, промислові підприємства стоять. Ось така проблема», – розповів він.

Школярам з окупованих територій допоможуть зі вступом в українські виші

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації також розповів, що, крім соціальних питань, влада займається й культурою – зокрема, працює з дітьми, проводить українізацію шкіл та дитячих садків. Наприклад, у Дружківці в усіх школах викладають українською мовою.

«Освіта, наука, культура – це ті напрямки, за кожним з яких ми працюємо, тому що без самоідентифікації говорити про подальший поступ української позиції на Донбасі достатньо важко», – наголошує Жебрівський. Адміністрація підготувала проект дистанційного навчання для школярів, які перебувають на окупований території. Таким чином вони зможуть вступити в українські виші.

Дончани мають усвідомити себе українцями – голова Донецької області
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Також адміністрація працює над реєстром інфраструктурних проектів. Для їхньої реалізації чиновники планують залучити кошти зі скарбничих рахунків Донецька, Макіївки та Єнакієва – ці гроші вже були виділені з державного бюджету.

Паралельно Жебрівський обіцяє демонополізувати економіку регіону та створити державний холдинг вугільних підприємств. Очільник адміністрації наголосив, що реальних результатів треба чекати від 6 до 9 місяців, а поки що, як він висловився, є лише початки.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG