Доступність посилання

ТОП новини

На кінофестивалі у Південній Кореї вимагатимуть звільнити Сенцова


Олег Сенцов під час засідання суду у Ростові-на-Дону. Серпень 2015 року
Олег Сенцов під час засідання суду у Ростові-на-Дону. Серпень 2015 року

«Всі режисери, які вільно мислять і є незалежними надзвичайно переймаються тим, що сталося з Олегом Сенцовим. Звільніть негайно Сенцова!»

Пусан, Південна Корея – Тут розпочався ювілейний 20-й міжнародний кінофестиваль. Цей престижний кінофорум вважають одним з найвизначніших в Азії, у його програмі домінують дебютні режисерські роботи з особливим наголосом на дебютантах з азійського континенту. Україна не подала своїх робіт на цей кінофорум, проте українська тематика тут, схоже, присутня.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Цьогорічний уже 20-й Пусанський міжнародний кінофестиваль відбувається у найпівденнішому з міст Південної Кореї, з особливою помпезністю. Організатори запросили цілу низку відомих акторів та режисерів, поміж яких, зокрема, французький режисер Клод Лелюш і акторка Софі Морсо. До них долучилися режисери і актори не лише з Азії та Європи, а буквально з усього світу – Африки, Австралії, Латинської Америки. Отож можна абсолютно сміливо назвати цей захід глобальним кінофорумом. На додаток, розкішний фестивальний палац, збудований у футуристичному стилі, також постає принадою для гостей цього кінозаходу. Виникає таке враження, що не лише Пусан (до речі, друге за величиною місто Південної Кореї і найпопулярніший курорт на межі Японського і Східно-Китайського морів) живе цією подією. Новини з фестивалю постають основним блоком у випусках загальнонаціональних новин на телебаченні і радіо Південної Кореї.

Україна не представлена на цьому кінофестивалі, хоча до фестивалю подано кінороботи з 75 країн світу. З колишніх радянських республік у Пусані є фільми з Грузії, Литви та Казахстану. Втім виглядає так, що українська тема таки буде присутня, до певної міри, під час Пусанського кінофестивалю.

«Звільніть Олега Сенцова» – вимога режисерів на кінофестивалі у Пусані

Журналіст Радіо Свобода спілкувався з активістами з групи молодих режисерів з Латинської Америки, які цього року брали участь у акції на підтримку Олега Сенцова на найголовнішому кінофестивалі у Каннах. Тоді було проведено низку заходів із закликами до звільнення ув’язненого у Росії українського кінорежисера Олега Сенцова. Тема цієї акції, здається, не обмежилася лише Каннами. Мексиканський продюсер і режисер Хосе Ґонсалес розповів, що готується подібна акція у футуристичному фестивальному палаці у Пусані.

«Ситуація, у якій опинився Сенцов є цілковито неприпустимою. Ми вже проводили кампанію на підтримку Олега під час Канського кінофестивалю із закликами до його негайного звільнення. Ми це робимо цього разу і у Пусані. Всі режисери, які вільно мислять і є незалежними, надзвичайно переймаються тим, що сталося з нашим колегою. І ми мусимо зробити так, щоб наш голос почули. Звільніть негайно Сенцова!» – сказав мексиканський продюсер і режисер Хосе Ґонсалес.

У якій формі пройде акція на підтримку Олега Сенцова Хосе Ґонсалес не сказав, проте, вочевидь, йтиметься про летючки з портретом українця і написом англійською: «Звільніть Олега Сенцова!»

25 серпня російський суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму, а активіста Олександра Кольченка – до 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Обидва звинувачення відкидають, називаючи справу політичною.

Після оголошення вироку в суді Сенцов і Кольченко заспівали Гімн України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00


Захист Сенцова оскаржив вирок суду. За словами адвоката Дмитра Дінзе, скаргу розглядатиме Верховний суд Росії, апеляцію мають розглянути не раніше жовтня 2015 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG